مقدمه
موتورهای الکتریکی از مهمترین اجزاء مصرف کننده های الکتریکی هستند که کنترل جریان عبوری از این نوع تجهیزات بسیار ضروری می باشد. اضافه بار و جریان بیش از حد مقدار نامی، می تواند عملکرد موتور را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار دهد و همین امر منجر به سوختن آن می شود. با استفاده از رله کنترل بار و رله کنترل فاز می توانید تا حد الامکان از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری نمایید. بنابراین رله کنترل جریان به عنوان یک ناجی بر عملکرد موتور نظارت می کند و در صورت تشخیص اضافه بار، به سرعت مدار را قطع کرده و مانع از آسیب رسیدن موتور می شود. با نصب رله کنترل بار به سادگی می توانید از تجهیزات الکتریکی خود در برابر جریان بیش از حد و اضافه بار محافظت نمایید. در این مقاله قصد داریم شما را با رله کنترل بار و نحوه عملکرد آن آشنا کنیم، پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
راد الکتریک به عنوان تنها نماینده انحصاری رله اس اس ار سلدوک Celduc فرانسه، رله SSR کروزت Crouzet فرانسه و رله الکترونیکی SSR کرایدوم Crydom مکزیک در ایران است که وظیفه توزیع و فروش رله SSR سلدوک Celduc فرانسه در بازار را بر عهده دارد. انواع رله الکترونیکی SSR Celduc که شامل رله چپ گرد و راست گرد، رله قدرت یا رله آمپر بالا، رله حالت جامد، رله کتابی، رله روبردی یا PCB، رید رله یا رله مغناطیسی و … توسط فروشگاه راد الکتریک ارائه می شوند، از طریق نمایندگی رله سلدوک لاله زار در تهران عرضه می گردد.
خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.
رله کنترل بار چیست ؟
کنترل بار یا اضافه بار (Overload Relay) همانند رله کنترل فاز یک نوع تجهیز حفاظتی است که می تواند از موتور یا تجهیزات الکتریکی در برابر اضافه بار محافظت نماید. رله اضافه جریان (Over-current Relay)، رله اضافه بار (Overload relay) و رله مانیتورینگِ جریان (Current monitoring relay) از نام های دیگر این رله کنترل جریان محسوب می شود. کنترل بار، قادر است که در شرایط اضافه بار، جریان مدار را بلافاصله قطع کرده و از مصرف کننده های الکتریکی محافظت نماید. کاربرد رله کنترل بار در تابلو برق های صنعتی جهت جلوگیری از عبور جریان اضافی از مدارها و موتورهای الکتریکی می باشد. از کنترل بار می توان به صورت سه فاز و تک فاز برای حفاظت استفاده نمود.
کاربرد رله کنترل بار
کنترل بار وظیفه محافظت از تجهیزات الکتریکی در برابر اضافه بار را بر عهده دارد و از آن در کاربرد های تجاری و صنعتی استفاده می شود. از رایج ترین کاربرد رله کنترل بار را می توان به موارد ذیل اشاره نمود :
1. حفاظت از موتورهای الکتریکی در برابر اضافه بار
موتورهای الکتریکی در شرایط اضافه بار، جریان زیادی را می کشد و همین امر باعث تولید گرمای بیش از حد می شود که افزایش دما ممکن است به موتور آسیب بزند. بنابراین استفاده از رله کنترل بار در شرایط اضافه بار موجب قطع جریان مدار شده و از آسیب دیدن موتور جلوگیری می کند.
2. حفاظت اضافه بار در ترانسفورماتورها
رله کنترل جریان می تواند از ترانسفورماتور ها در برابر آسیب های ناشی از اضافه بار محافظت نماید. در این حالت، رله ها روی مقدار جریانی که برای قطع شدن مدار لازم است، تنظیم می شوند. بنابراین هنگام اضافه بار ابتدا رله قطع می شود و از آسیب دیدن ترانسفورمارتور ها جلوگیری می کند.
3. حفاظت اضافه بار در خطوط توزیع برق
از رله کنترل بار یا رله اضافه بار می توان برای محافظت از مدارهای توزیع در برابر آسیب های ناشی از جریان زیاد استفاده نمود. رله اضافه بار یک وسیله حفاظتی است که در مدار نصب می شود تا در برابر خطاهای فاز به فاز (Phase to phase)، خطاهای زمین (Ground faults) و خطای فاز به زمین (Phase to ground) محافظت شود.
رله کنترل بار چگونه کار می کند؟
رله کنترل بار یا رله کنترل جریان، یک تجهیز حفاظتی است که می تواند از تجهیزات الکتریکی داخل تابلو برق های صنعتی در برابر جریان های اضافه محافظت نماید. نحوه عملکرد رله کنترل بار به این صورت است که از طریق یک سنسور جریان داخلی یا یک ترانسفورماتور جریان (CT)، جریان عبوری از مدار را اندازه گیری می کند. سپس با اندازه گیری جریان عبوری از مدار و مقایسه آن با مقدار تنظیم شده، اگر جریان اندازه گیری شده از مقدار تنظیم شده بالاتر رود، رله کنترل جریان تشخیص می دهد که اضافه بار رخ داده و مدار را قطع می کند. با استفاده از رله اضافه بار، از جریان بیش از حد و آسیب رسیدن از تجهیزات الکتریکی جلوگیری می شود. این نوع رله ها، معمولا در تابلو برق های صنعتی نصب می شوند و وظیفه حفاظتی را ایفا می کنند.
خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.
کنترل فاز چیست؟
رله کنترل فاز یک نوع رله حفاظتی است که امکان کنترل و نظارت تجهیزات الکتریکی در برابر اختلالات شبکه سه فاز اعم از ولتاژ بیش از حد، افت ولتاژ، عدم تقارن فاز، توالی فاز و … را بر عهده دارد. کاربرد رله کنترل فاز در تابلو برق های صنعتی جهت حفاظت از تجهیزات الکتریکی می باشد. گرمای بیش از حد یکی از اصلی ترین عوامل خرابی موتور ها و تجهیزات الکتریکی در تابلو برق صنعتی است که استفاده از رله کنترل فاز بهترین گزینه برای محافظت از تجهیزات الکتریکی محسوب می شود. در واقع وظیفه رله کنترل فاز محافظت از موتور و تجهیزات الکتریکی در برابر گرمای بیش از حد توسط جریان بالا می باشد.
انواع کنترل بار
1. کنترل بار آنالوگ ساده
رله کنترل بار آنالوگ ساده، یکی از کاربردی ترین انواع کنترل بار است که قابلیت تشخیص انواع خطاهای اضافه بار و قطع فاز را دارد. این کنترل بار آنالوگ ساده، فاقد مقدار ورودی ولتاژ است که به عبارتی، خطای اضافه بار و قطع فاز را به واسطه افزایش جریان فازهای دیگر تشخیص می دهد. در کنترل بار آنالوگ ساده، دو ولوم جهت تنظیم مقدار اضافه جریان و زمان عبور وجود دارد.
2. کنترل بار آنالوگ پیشرفته
رله کنترل بار آنالوگ پیشرفته دارای عملکرد های حفاظتی زیادی است که می توان کلاس های حفاظتی را روی اعداد بالاتری تنظیم نمود. در واقع کنترل بار آنالوگ پیشرفته، توانایی تشخیص به صورت زمان معکوس (Inverse Time)، قطع فاز، خطای عدم تعادل جریان و خطای زمین را دارد.
3. کنترل بار الکترونیک پیشرفته
رله کنترل بار الکترونیک پیشرفته، معمولاً قابلیت تشخیص و کنترل خطاهای اضافه بار، قطع فاز، رتور قفل شده و خطاهای مکانیکی را دارا می باشند. رله کنترل بار الکترونیکی پیشرفته، دارای 3 سلکتور برای تنظیم جریان کامل، عدم تشخیص خطا در زمان راه اندازی و مدت زمان تاخیر در قطع می باشد.
4. کنترل بار دیجیتال
رله کنترل بار دیجیتال، نوعی دیگر از انواع کنترل بار است که دارای چند سیگنال نورانی و سون سگمنت می باشد. با استفاده از این رله می توان مقادیر را با دقت بالاتری تنظیم کرده و جریان دریافتی موتور را مشاهده نمود.
5. رله اضافه بار پیشرفته
این رله رابط گرافیکی قدرتمندی دارد که بواسطه این رابط کاربری می توان پارامترها را به دقت تنظیم و کنترل نمود. برخی از انواع کنترل بارها دارای نمایشگر مجزا هستند که می توان آنها را بر روی درب تابلو برق نصب کرد.
تفاوت کنترل بار و بی متال
رله کنترل بار و بی متال دو تجهیز حفاظتی است که هر دو برای کنترل جریان و حفاظت اضافه بار استفاده می شوند. چند مورد از تفاوت کنترل بار و بی متال به شرح زیر می باشد:
- دقت رله کنترل بار نسبت به رله بی متال بیشتر است.
- عملکرد رله بی متال تحت تاثیر دمای محیط است درحالی که رله کنترل بار به دمای محیط وابسته نمی باشد.
- رله بی متال (حرارتی) در مدار قدرت به صورت مستقیم به سه فاز متصل می شود، اما کنترل بار، به صورت غیر مستقیم با اتصالات سیمی به مدار وصل می شود.
به طور خلاصه می توان گفت که کنترل بار برای حفاظت از سیستم های الکتریکی در برابر اختلالات شبکه سه فاز و بی متال برای محافظت از موتورها در مقابل اضافه بارهای ناگهانی استفاده می شود.
خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.
کنترل بار بهتر است یا بی متال؟
رله بی متال به دلیل داشتن عملکرد حرارتی و وابستگی به دمای محیط، نسبت به کنترل بار دارای عکس العمل کندتری هستند. در حالی که رله کنترل بار به علت عملکرد القایی و عدم وابستگی به دما، عکس العمل بالاتری در تشخیص و قطع جریان در شرایط اضافه بار از خود نشان می دهند. علاوه بر سرعت عمل بالا، دقت رله کنترل بار نیز به مراتب بالاتر از رله بی متال می باشد. اگر در شرایط حساس به دقت و سرعت عمل بالایی در تشخیص اضافه بار نیاز دارید، رله کنترل بار گزینه مناسب تری محسوب می شوند.
مزایای استفاده از کنترل بار
- کاهش استهلاک مکانیکی
- افزایش عمر مدار الکتریکی
- عدم وابستگی به دمای محیط
- کاهش خطر آتش سوزی
- عملکرد سریع و دقیق
- قابلیت عملکرد اتوماتیک
- قیمت پایین و سهولت در استفاده
- جایگزین مناسب برای بیمتال
معایب استفاده از رله کنترل بار
- پیچیدگی نصب و تنظیم
- احتمال خطا
- هزینه بالا
کاربرد و نحوه کارکرد کنترل بار
رله کنترل بار دارای سه ترانس جریان داخلی کوچک است که این ترانس ها مانند آمپرمتر ها، جریان هر فاز را اندازه گیری کرده و سپس اندازه جریان به دست آمده را با جریانی که توسط کاربر تنظیم شده، مقایسه می کند. در صورتی که جریان هر کدام از خط ها بیش از مقدار جریان تنظیم شده باشد، رله کنترل بار فعال شده و مدار را قطع می کند.
خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.
علائم و نشانه های خرابی رله کنترل بار
- عدم روشن شدن موتور : اگر موتور روشن نشود و هیچ علامتی از کارکرد رله مشاهده نشود، ممکن است که رله کنترل بار خراب شده باشد.
- جرقه زدن در رله : مشاهده جرقه در رله، می تواند نشانه ای از خرابی اتصالات یا نقص در مدار داخلی آن باشد.
- قطع ناگهانی موتور: اگر به طور ناگهانی و بدون دلیل مشخص، موتور خاموش شود، می تواند نشانه ای از خرابی رله کنترل بار باشد.
- بوی سوختگی از رله : می تواند نشان دهنده اتصال کوتاه یا گرم شدن بیش از حد آن باشد.
- صدای غیرعادی : اگر از رله کنترل بار صدای تق تق شنیده شد، می تواند نشانه خرابی آن باشد.
خطا و نحوه عیب یابی کنترل بار
برای نمایش خطاهای کنترل بار و نحوه عیب یابی آن بهتر است که از کنترل بار دیجیتال استفاده شود. رله کنترل بار دیجیتال یکی از بهترین انواع رله کنترل بار است که با داشتن نمایشگر دیجیتال امکانات بیشتری را برای نمایش خطا ارائه می دهد. در صورتی که در عملکرد رله کنترل بار اختتلالی به وجود بیاید یا به طور کلی قطع شود بر روی نمایشگر پیغام خطایی نمایش داده می شود. سپس چراغ مربوط به خطای مورد نظر روشن شده و به حالت ثابت یا چشمک زن در می آید. چند مورد از خطایی نمایش داده بر روی نمایشگر را مورد بررسی قرار می دهیم:
- در صورتی که رله کنترل بار بر اثر افزایش جریان قطع شود، پیغام Lod روی نمایشگر مشاهده می شود. همچنین چراغ OL نیز روی آن روشن می شود.
- در صورتی که رله کنترل بار بر اثر کاهش جریان قطع شود، پیغام Unc در نمایشگر مشاهده میشود و چراغ UL نیز روشن خواهد شد.
- در صورتی که رله بر اثر عدم تقارن جریان ها قطع شود، می توانید روی نمایشگر پیام Ubc را مشاهده کنید. چراغ مربوط به این خطا هم A% است که پس از نمایش خطا روشن می شود.
- در صورت وقوع هر یک از حالت های بالا، با فشار همزمان کلید های + و – یا یک بار قطع و وصل تغذیه، دستگاه ریست می شود.
نقش کنترل بار در مدار چیست؟
نقش کنترل بار در مدار جهت محافظت از موتور و تجهیزات الکتریکی در برابر اضافه بار می باشد. رله کنترل بار جریان هر فاز را اندازه گیری کرده، سپس اندازه جریان به دست آمده را با مقدار جریانی که اپراتور تنظیم نموده، مقایسه می کند. در واقع نقش کنترل بار در مدار به این صورت است که با افزایش یا تغییر جریان هرکدام از خط ها و مقایسه آن با مقدار از تنظیم شده توسط کاربر، مدار را قطع می کند. رله کنترل بار برخلاف رله بی متال یا رله حرارتی، با مدار قدرت ارتباط مستقیمی ندارد و تنها با اتصالات سیمی به مدار وصل می شود.
خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.
کنترل بار سه فاز
رله کنترل بار سه فاز با نظارت بر جریان هر سه فاز به طور جداگانه در مدار، در صورت تشخیص عبور جریان بیش از حد مجاز در هر یک از فازها به سرعت وارد عمل شده و مدار را قطع می کند. با قطع به موقع مدار از آسیب دیدن تجهیزات و بروز خطرات احتمالی جلوگیری می کند. برخی از کنترل بارهای سه فاز دارای نمایشگر دیجیتال است که اطلاعات دقیقی از وضعیت جریان، ولتاژ و سایر پارامترهای مهم هر فاز را به کاربر ارائه می دهد. علاوه بر حفاظت در برابر اضافه بار، رله کنترل بار سه فاز می تواند وظایف دیگری مانند حفاظت در برابر اتصال کوتاه، افت ولتاژ و افزایش ولتاژ را نیز بر عهده بگیرد. در ضمن کنترل بار سه فاز از دقت و حساسیت بالایی برخوردار است که می تواند جریان هر فاز را به طور دقیق اندازه گیری کرده و در صورت کوچکترین نوسان در جریان، واکنش نشان می دهد.
کنترل بار تک فاز
رله کنترل بار تک فاز به عنوان یک عنصر کلیدی در مدارهای تکفاز است که نقش اساسی را در جلوگیری از خرابیها، ایمن سازی و افزایش طول عمر تجهیزات ایفا می کند. در واقع کنترل بار تک فاز مانند یک سپر دفاعی عمل می کند که با نظارت بر جریان عبوری از مدار، در صورت تشخیص اضافه بار یا جریان بیش از حد به سرعت وارد عمل شده و با قطع به موقع جریان مانع از آسیب رسیدن به تجهیزات و بروز خطرات احتمالی می شود. برخی از کنترل بارهای تک فاز مجهز به نمایشگر دیجیتال هستند که با ارائه اطلاعات دقیقی از وضعیت جریان، ولتاژ و سایر پارامترهای دیگر نظارت و کنترل دقیق تر سیستم را فراهم می کند.
طریقه نصب کنترل بار سه فاز
برای نصب رله کنترل فاز سه فاز بر روی مدار خود، تنها کافی است که 3 سیم فاز ورودی را از سه کانال مجزای رله عبور دهید. سپس پایه های 15 و 16 را در مدار فرمان کنتاکتور به صورت سری نصب نمایید. از پایه 18 هم می توانید به عنوان دستگاه های هشدار دهنده هنگام قطع استفاده نمایید. تغذیه دستگاه توسط دو ترمینال A1 و A2 انجام می شود.
کاربرد رله کنترل بار در مدارات حفاظتی و اضطراری
رله کنترل بار یک تجهیز حفاظتی است که به کمک آن می توان از موتور و تجهیزات الکتریکی در تابلو برق های صنعتی در برابر اضافه بار محافظت نماید. در صورت به وجود آمدن جریان اضافه در مدار، رله کنترل بار، جریان الکتریکی در مدار را قطع می کند. از کنترل بار می توان در انواع تابلو برق های صنعتی، مدارها، الکتروموتورها و … استفاده نمود.
راد الکتریک نماینده فعال فروش انواع رله در ایران
شرکت فنی و مهندسی راد الکتریک طیف گسترده ای از انواع رله الکترونیکی SSR را با برند های مختلف و قیمت های رقابتی ارائه می دهد و با کمال افتخار اعلام می دارد که بزرگترین فروشنده رله الکترونیکی اس اس آر در بازار تهران است که مناسب ترین قیمت رله SSR را همراه با کیفیت عالی به کارخانجات سراسر ایران از جمله شهرستان های زیر ارسال می دارد :
- نمایندگی رله مینیاتوری در استان هرمزگان (شهرستان بندرعباس)
- نمایندگی رله اس اس آر تکفاز سلدوک در استان کهکیلویه و بویراحمد (شهرستان یاسوج)
- نمایندگی رله الکترونیکی SSR در استان گیلان (شهرستان رشت)
- نمایندگی انواع رله در استان گلستان (شهرستان گرگان)
- نمایندگی اس اس ار سلدوک در استان مازندران (شهرستان ساری)
- نمایندگی celduc SSR سلداک در استان لرستان (شهرستان خرم آباد)
- نمایندگی رله اس اس آر SSR سه فاز در استان همدان (شهرستان همدان)
- نمایندگی رله الکترونیکی اس اس آر در استان مرکزی (شهرستان اراک)
- نمایندگی رله SSR در استان آذربایجان شرقی (شهرستان تبریز)
- نمایندگی رله اس اس آر در استان یزد (شهرستان یزد)
- نمایندگی رله اس اس ار تکفاز در استان آذربایجان غربی (شهرستان ارومیه)
- نمایندگی انواع SSR در استان اصفهان (شهرستان اصفهان)
- نمایندگی رله اس اس ار سه فاز در استان اردبیل (شهرستان اردبیل)
- نمایندگی اس اس ار سه فاز در استان ایلام (شهرستان ایلام)
- نمایندگی اس اس آر CELDUC در استان البرز (شهرستان کرج)
- نمایندگی رله الکترونیکی در استان زنجان (شهرستان زنجان)
- نمایندگی رله حالت جامد در استان تهران (شهرستان تهران)
- راس اس آر تک فاز در استان چهارمحال و بختیاری (شهرستان شهرکرد)
- نمایندگی SSR تک فاز در استان سمنان (شهرستان سمنان)
- نمایندگی رله الکترونیکی سه فاز در استان سیستان و بلوچستان (شهرستان زاهدان)
- نمایندگی اس اس آر 50 آمپر در استان خراسان شمالی (شهرستان بجنورد)
- نمایندگی رله جامد DC در استان خراسان جنوبی (شهرستان بیرجند)
- نمایندگی رله اس اس ار SSR در استان خوزستان (شهرستان اهواز)
- نمایندگی رله SSR (Solid State Relay) در استان خراسان رضوی (شهرستان مشهد)
- نمایندگی SSR سه فاز در استان قزوین (شهرستان قزوین)
- نمایندگی SSR سلدوک در استان فارس (شهرستان شیراز)
- نمایندگی کنتاکتور حالت جامد در استان کردستان (شهرستان سنندج)
- نمایندگی رله جامد SSR در استان قم (شهرستان قم)
- نمایندگی انواع رله های الکترونیکی در استان کرمانشاه (شهرستان کرمانشاه)
- نمایندگی رله الکترونیکی سه فاز در استان کرمان (شهرستان کرمان)
راد الکتریک به عنوان تنها نماینده SSR Celduc و بزرگترین وارد کننده و توزیع کننده انواع رله الکترونیکی و تجهیزات برق صنعتی در تهران است که امکان ارسال به سایر شهر های ایران را دارد. خواهشمند است، جهت استعلام قیمت انواع رله الکترونیکی اس اس آر و ارسال آن به سر تا سر ایران با ما تماس بگیرید.
5 نکات مهم هنگام خرید رله کنترل بار
رله کنترل بار دارای ویژگی های مهمی هستند که هنگام خرید باید مد نظر قرار دهید :
- دقت بالا : رله کنترل بار از دقت بالایی در تشخیص جریان و وضعیت بار برخوردار است.
- عملکرد سریع : رله کنترل بار به سرعت واکنش نشان می دهد و در صورت جریان اضافه، مدار را قطع می کند.
- پایداری در شرایط مختلف محیطی : قابلیت کارکرد در دما و شرایط محیطی متغیر را دارد.
- مصرف انرژی کم : این رله کنترل بار دارای بهینه سازی مصرف انرژی می باشد.
- عملکرد قابل اطمینان : رلههای کنترل بار برای حفاظت از تجهیزات الکتریکی موثرند.
خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.
تفاوت کنترل فاز و کنترل بار
رله کنترل فاز و رله کنترل بار دو تجهیز کنترلی و حفاظتی است که برای حفاظت از سیستم های الکتریکی به کار می روند. از تفاوت کنترل فاز و کنترل بار در نحوه عملکرد آن است، عملکرد کنترل فاز به این است که با بررسی ولتاژ و فرکانس هر فاز، در صورت تشخیص هرگونه ناهماهنگی، جریان را قطع می کند. در حالی که عملکرد کنترل بار با اندازه گیری جریان عبوری از مدار و در صورت تشخیص اضافه بار جریان را قطع می کند. وظیفه اصلی رله کنترل فاز نظارت و کنترل تجهیزات الکتریکی براختلالات شبکه سه فاز اعم از ولتاژ بیش از حد، افت ولتاژ، عدم تقارن فاز، توالی فاز و … را برعهده دارد. اما وظیفه رله کنترل بار، نظارت و حفاظت از موتور و تجهیزات الکتریکی در برابر جریان عبوری از حد مجاز را برعهده دارد.
9 مشخصه و ویژگی کنترل بار
- جایگزین مناسب و مطمئن برای رله بی متال
- قابلیت تنظیم تاخیر در قطع
- دارای دو حالت عملکرد قفل شونده و اتوماتیک
- عملکرد الکترونیکی با عمر بسیار زیاد و بدون استھلاک مکانیکی ( برخلاف بی متال)
- دقیق و مطمئن در تمامی شرایط و عدم وابستگی به دمای محیط ( برخلاف بی متال)
- قابلیت تنظیم جریان
- دارای تایمر تاخیر در وصل
- نمایش دھنده حالت خط قبل از قطع خروجی
- نوع دیجیتال آن دارای نمایشگر جریان، نشانگر خطا و نشانگر اضافه بار
کاربرد رله کنترل بار در صنایع مختلف
رله کنترل بار یا رله اضافه بار در صنایع مختلف، نقش مهمی را ایفا می کند. این نوع رله ها وظیفه حفاظت از تجهیزات الکتریکی در مقابل افزایش جریان و اتصال کوتاه را برعهده دارد و در صورت اضافه بار، جریان را قطع می کند تا آسیبی به تجهیزات الکتریکی وارد نشود. کاربرد رله کنترل بار در سیستم های مختلف شامل موتورها، سیستم های گرمایشی و روشنایی و … می باشد.
خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.
نصب رله کنترل بار با کنتاکتور
رله کنترل بار یک قطعه پرکاربرد در تابلو برق صنعتی است که نقش مهمی را در محافظت از موتورها و تجهیزات الکتریکی در برابر اضافه بار ایفا می کند. نصب کنترل بار در تابلو برق های صنعتی برای راه اندازی موتورهای سه فاز بسیار اهمیت دارد. طریقه نصب رله کنترل بار به کنتاکتور همانند رله بی متال است که بعد از کنتاکتور قرار گرفته و نصب می شود. برای نصب کنترل بار ابتدا باید 3 سیم ورودی برق سه فاز را از 3 کانال مشخص شده بر روی رله کنترل بار عبور داده و خروجی آن را در مدار فرمان کنتاکتور به ترمینال های 15 و 16 متصل می کنیم. در صورت قطع شدن جریان برق از ترمینال 18 به عنوان سیگنال هشداردهنده استفاده می کنیم. ترمینال های A1 و A2 جهت تغذیه کنترل بار در مدار وصل می شود.
رله کنترل بار تک فاز چگونه عمل می کند ؟
رله کنترل بار یا رله کنترل جریان یک نوع رله حفاظتی است که در مدارهای تک فاز برای کنترل و نظارت جریان الکتریکی و حفاظت از تجهیزات مورد استفاده قرار می گیرد. رله کنترل بار تک فاز به منظور تشخیص جریان بیش از حد و اضافه بار در مدارهای الکتریکی کاربرد دارد. اگر جریان مصرفی موتورها و تجهیزات الکتریکی بیش از حد مجاز باشد، رله کنترل بار به صورت خودکار مدار را قطع می کند. نصب رله کنترل بار، باعث افزایش بازدهی، طول عمر مفید و صرفهجویی در مصرف انرژی می شود. طور خلاصه می توان گفت که رله کنترل جریان (رله کنترل بار) با تشخیص جریان اضافه و کنترل دقیق آن، تجهیزات الکتریکی را در خطرات احتمالی حفظ می کند و استفاده از آن در صنایع مختلف مانند تولید، معادن، ساختمان سازی و تجهیزات خانگی کاربرد دارد.
تنظیم کنترل بار چگونه انجام می شود ؟
کنترل بار تجهیزی است که از موتور های الکتریکی و سایر تجهیزات تابلو برق را در برابر جریان بیش از حد محافظت می کند، به عبارتی، اگر اضافه بار در مدار وجود داشته باشد، کنترل بار جریان مدار را قطع می کند. این تجهیز حفاظتی به عنوان یک نقطه حساس در مدار عمل می کند و در صورتی که جریان بیش از حد مجاز باشد، مدار را قطع کرده تا از سوختن موتور جلوگیری نماید. برای تنظیم کنترل بار، از ترانس های جریان (CT) استفاده می شود. با ترانس های جریان می توان هر سه فاز را اندازه گیری کرده و با جریان تنظیم شده توسط اپراتور مقایسه نمود. اگر جریان هر خط از این مقدار جریان تنظیم شده توسط کاربر بیشتر باشد، کنترل بار دستور قطع را صادر می کند.
خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.
نکات کلیدی در نگهداری و تعمیر رله کنترل بار
رله کنترل بار در سیستم های الکتریکی نقش بسزایی را در حفاظت از تجهیزات در برابر اضافه بار و جریان بیش از حد ایفا می کند. با نگهداری و تعمیر صحیح این قطعه، می توانید طول عمر مفید آن را افزایش داده و از عملکرد بی وقفه و مطمئن آن اطمینان حاصل نمایید.
چند مورد از نکات کلیدی که در نگهداری و تعمیر رله کنترل بار باید به آن توجه داشت، عبارتند از :
نکات کلیدی در نگهداری رله کنترل بار
- محیط مناسب : رله کنترل بار را در محیطی از عاری از گرد و غبارف رطوبت و دمای شدید نگهداری شود.
- بازرسی دوره ای: سعی کنید به طور منظم حداقل هر سه ماه یکبار، رله کنترل بار را از نظر ظاهری و عملکرد مورد بررسی قرار دهید.
- کنترل اتصالات : به طور مرتب اتصالات رله را از نظر شل بودن و … بررسی کنید و اتصالات محکم نمایید.
- تنظیمات : تنظیمات رله را مطابق با دستورالعمل سازنده و با توجه به شرایط بار بررسی و در صورت نیاز تنظیم کنید.
نکات کلیدی در تعمیر رله کنترل بار
- عیب یابی : در صورت مشاهده هر مشکل در عملکرد رله کنترل بار، سعی کنید با عیب یابی ساده مشکل را برطرف نمایید.
- تعویض قطعات : در صورت نیاز به تعویض قطعات، سعی شود از قطعات با کیفیت استفاده شود.
- تعمیر توسط متخصص : اگر مشکل رله پیچیده باشد، حتماً از یک برقکار مجاز و متخصص برای تعمیر آن کمک بگیرید.
کلام آخر
در این محتوا به موضوع کنترل بار چیست، کاربرد رله کنترل بار، نصب و عملکرد کنترل بار و … پرداخته شد. رله کنترل بار یکی از پرکاربرد ترین تجهیزات الکتریکی در برق صنعتی است که وظیفه قطع و وصل جریان را در زمان اضافه بار بر عهده دارد. کاربرد رله کنترل بار در سیستم های مختلف الکتریکی مانند موتور ها، سیستم های گرمایشی و سیستم های روشنایی و … می باشد. آشنایی با نحوه عملکرد کنترل بار، نصب، عیب یابی و رفع مشکلات رله کنترل بار از جمله مواردی هستند که برای استفاده ایمن و کارآمد از آنها بسیار ضروری است. هدف از این مقاله، ارائه اطلاعات مورد نیاز به شما در این زمینه می باشد که کمک می کند، الکترو موتور و سایر تجهیزات الکتریکی خود را در برابر مشکلات و خطرات احتمالی محافظت نمایید. با مطالعه این مقاله، شما را در داشتن دانش و مهارت لازم برای کار با رله کنترل بار راهنمایی می کند.
اگر به دنبال رله ای با بهترین قیمت، عمر طولانی، سرعت سوئیچینگ بالا، عملکرد بی صدا و نویز کمتری هستید، پیشنهاد ما به شما دوستان عزیز رله SSR Celduc سلدوک فرانسه می باشد. راد الکتریک یکی از بزرگترین نمایندگی رله SSR سلدوک Celduc فرانسه در ایران است که به صورت انحصاری فعالیت می کند.