مقالات رله

رله چیست؟ چگونه کار میکند؟

4.7/5 - (6 امتیاز)

مقدمه

در دنیای صنعت امروزی یکی از اصلی ترین اجزای الکتریکی که نقش بسیار مهمی را در کنترل و مدیریت تجهیزات ایفا می کند، رله (Relay) می باشد. در این مقاله می خواهیم در اصل بدانیم که رله چیست و چگونه کار می کند؟ و چرا اینقدر مهم هستند؟. رله در واقع یک سوئیچ الکتریکی است که عمل باز و بسته کردن مدارها را به صورت خودکار انجام می دهد. در حقیقت رله ها با استفاده از یک سیگنال الکتریکی کوچک می توانند جریان‌ های بسیار زیادی را کنترل نمایند. انواع مختلفی از رله های الکتریکی وجود دارند که می توان به رله حالت جامد یا SSR، رله الکترو مکانیکی، رله کنترل فاز،، رله حرارتی (بی متال)، رله کنترل بار یا رله کنترل جریان، رله کنترل سطح مایعات، رله کنترل ولتاژ و … اشاره نمود. در صورتی که قصد آشنایی با قطعات الکتریکی را دارید، بهتر است با انواع رله ها و کاربرد های آن آشنا شوید.

رله ها در بازار دارای برند های مختلفی هستند که از بهترین و معتبرترین برندها را می توان به رله سلدوک Celduc فرانسه، رله کروزت Crouzet فرانسه و رله کرایدوم Crydom مکزیک نام برد. فروشگاه راد الکتریک به عنوان تنها نماینده انحصاری رله SSR سلدوک، رله اس اس آر SSR کروزت و رله الکترونیکی SSR کرایدوم در ایران است که ارائه کننده انواع رله الکترونیکی و تجهیزات برق صنعتی در بازار می باشد. برای خرید رله با کیفیت بالا و قیمت مناسب، بهتر است که با ویژگی ها و مشخصات فنی آن آشنایی کافی داشته باشید. همچنین جهت استعلام از قیمت رله سلدوک Celduc فرانسه ، قیمت رله کروزت Crouzet فرانسه و قیمت رله کرایدوم Crydom مکزیک، تنها کافی است که با کارشناسان مجرب مجموعه راد الکتریک تماس گرفته و راهنمایی و مشاوره بگیرید.

رله چیست؟

رله (Relay) یکی از مهمترین قطعات الکتریکی هستند که در اکثر تجهیزات الکتریکی به عنوان کنترل کننده جریان الکتریکی در مدارات به شمار می رود. رله هم مانند یک کلید عمل می کند ولی با این تفاوت که قطع و وصل جریان برق با هدایت یک مدار الکتریکی انجام می شود. روش کنترل قطع و وصل رله به نوع های مختلفی مانند مکانیکی، الکترونیکی، حرارتی، مغناطیسی و … صورت می گیرد. رله‌ ها با وجود ظاهری ساده ای که دارند، نقشی حیاتی را در دنیای برق و صنعت ایفا می ‌کنند و می توان از آن در سیستم‌ های کنترل روشنایی، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، پمپ آب، پکیج و شوفاژ، چراغ تبلیغاتی، آلارم ها و آژیرها، تابلو های برق، راه ‌اندازی فن‌ های کم‌ مصرف، فرآیندهای حفاظتی سیستم های برق، کنترل ترافیک، مخابرات و … استفاده نمود. رله (Relay) در ساخت انواع تابلو برق و وسایل الکتریکی بسیار پر کاربرد می باشد.

رله چگونه کار می کند ؟

رله ها دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام براساس کارایی که دارند، عملکردشان هم متفاوت است. بنابراین برای اینکه با نحوه عملکرد رله (Relay) آشنا شوید و اینکه در اصل بدانید، رله چگونه کار می کند، ما در اینجا رله الکترونیکی SSR را توضیح خواهیم داد. رله حالت جامد یا به اصطلاح رله SSR برخلاف رله مکانیکی دارای قطعات متحرک (کنتاکت) نیستند و ساختار آنها از عناصر نیمه هادی (تریستور، ترایاک و ترانزیستور) و قطعات الکترونیکی تشکیل شده است. عملکرد رله SSR به این گونه است که از مدارهای الکترونیکی برای انتقال سیگنال استفاده می کند. در واقع رله SSR یا رله حالت جامد (Solid State Relay) قادر است که سیگنال ها، جریان ها یا ولتاژها را به صورت الکترونیکی با عملکرد این مدار های الکترونیکی روشن و خاموش نماید.

رله SSR سلدوک Celduc، رله الکترونیکی SSR کروزت Crouzet و رله اس اس آر SSR کرایدوم Crydom جزو برندهای شناخته شده و معروف در بازار هستند که توسط فروشگاه راد الکتریک که تنها نماینده رسمی برندهای اروپایی و آسیایی در ایران است، ارائه می گردد. SSR ها براساس دو نوع ولتاژ کاری AC و DC تقسیم شده اند.

 

خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.

  تلفن تماس : 02136614690        موبایل :  09123118834    

 

اجزای تشکیل دهنده رله‌ های مکانیکی (EMR)

رله های مکانیکی در واقع قطعات الکتریکی هستند که از اجزای مختلفی تشکیل شده اند که هر کدام وظیفه ی خاصی را برعهده دارند. در اینجا به بررسی اجزای اصلی رله های مکانیکی می پردازیم:

  • بوبین ( سیم ‌پیچ ورودی )
  • تیغه مشترک ( COM )
  • تیغه باز (NO-Normal Open)
  • تیغه بسته (NC-Normal Close)

در رله ‌های مکانیکی، این اجزا با هم کار می کنند تا عملکرد باز و بسته کردن را در یک مدار الکتریکی انجام دهند. رله های مکانیکی به دلیل داشتن قطعات متحرک، از طول عمر کوتاه تری نسبت به رله حالت جامد یا SSR برخوردارند و در برابر تکرار زیاد عملیات سوئیچینگ، حساس تر هستند.

رله در کجا استفاده می شود؟

رله از مهمترین قطعات الکتریکی است که در ساخت تابلو برق و وسایل الکتریکی بسیار حائز اهمیت می باشد. رله در تابلو برق در واقع یک نوع کلید الکتریکی و الکترو مکانیکی بسیار سریع است که با یک جریان الکتریکی بسیار ضعیف می تواند تجهیزاتی که دارای جریان بالا هستند را کنترل و راه اندازی نماید. رله ها دارای کاربرد های وسیعی هستند که شما می توانید انواع رله الکتریکی مختلف را در لوازم خانگی، اتومبیل و سایر صنایع دیگر پیدا نمائید.

معرفی انواع رله

انواع مختلفی از رله های الکتریکی وجود دارند که براساس نوع عملکرد، ساختار، کاربرد و سایر ویژگی ‌ها دسته بندی شده اند. در اینجا به برخی از رایج ‌ترین انواع رله‌ الکتریکی می پردازیم:

1. رله‌ مکانیکی

این نوع رله ها از یک یا چند سوئیچ مکانیکی و یک سیم پیچ تشکیل شده که برای باز و بسته کردن یک یا چند اتصال از طریق یک آهنربای مغناطیسی استفاده می کند. در واقع سوئیچ ها یا کنتاکت ها در داخل رله به حرکت در آمده و باعث تغییر اتصالات الکتریکی در مدار می شود.

2. رله الکترونیکی SSR یا حالت جامد

اس اس آر SSR یا رله حالت جامد (Solid State Relay) یک نوع رله الکترونیکی است که بر خلاف رله های مکانیکی برای قطع و وصل جریان الکتریکی در مدار از قطعات نیمه‌ هادی مانند تریستور، تریاک یا ترانزیستور استفاده می کند. این نوع رله SSR به دلیل عدم وجود قطعات متحرک از عمر طولانی و سرعت سوئیچینگ بالایی برخوردارند و عملکرد رله الکترونیکی SSR بسیار بی صدا و سریع تر از کنتاکت های مکانیکی می باشد. رله جامد یا SSR نسبت به رله های مکانیکی از نظر کیفیت و طول عمر عملکرد بهتری دارند. رله SSR سلدوک Celduc، رله الکترونیکی SSR کروزت Crouzet و رله کرایدوم Crydom از بهترین رله های الکترونیکی هستند که توسط راد الکتریک که تنها نماینده انحصاری برندهای اروپایی و آسیایی در ایران است، عرضه می گردد.

حتما بخوانید:  رله حفاظتی چیست و انواع آن

3. رله حرارتی (بی متال)

از مهمترین انواع رله در قطعات الکتریکی که برای حفاظت از موتورهای الکتریکی در برابر اضافه بار و گرمای بیش از حد استفاده می شود، رله حرارتی (بی متال) می باشد. در ساختار رله‌ های حرارتی از دو فلز با ضریب انبساط طولی متفاوت استفاده شده است.

4. رله‌ کنترل فاز یا رله حفاظتی

رله‌ کنترل فاز یا رله حفاظتی، یکی از پر کاربرد ترین انواع رله است که استفاده از آن به منظور تشخیص و جلوگیری از وقوع خطرات در سیستم های برقی به کار می رود. این نوع رله ها به صورت خودکار و سریع به شناسایی و تشخیص خطاهای برقی می پردازد.

5. رله تایمر ( زمانی )

رله زمانی یا رله تایمر از پرکاربرد ترین انواع رله های الکتریکی است که همانند سایر رله ها وظیفه کنترل جریان الکتریکی را برعهده دارد ولی با این تفاوت که عمل قطع و وصل را در مدار الکترونیکی به صورت اتوماتیک و بر پایه زمان انجام می دهد.

6. رله‌ مغناطیسی

این نوع رله ‌ها از میدان مغناطیسی برای تحریک و کنترل کنتاکت ‌ها استفاده می ‌کند. معمولاً رله‌ مغناطیسی برای کاربرد هایی با جریان و ولتاژ بالا به کار می رود.

 

خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.

  تلفن تماس : 02136614690        موبایل :  09123118834    

 

کاربرد رله

کاربرد رله‌ های الکتریکی بسیار گسترده است که استفاه از آن در صنایع و تجهیزات مختلف، نقشی مهمی را ایفا می ‌کند. اهمیت و کاربرد رله را می توان به کنترل، حفاظت و ایزوله کردن مدار اشاره نمود. از رایج ترین کاربرد رله در صنایع مختلف را می توان به موارد ذیل نام برد:

  • صنعت : رله ها در صنایع مختلف مانند سیمان، فولاد، نساجی، نفت و گاز و … برای کنترل و محافظت از تجهیزات الکتریکی و ماشین آلات سنگین کاربرد دارد.
  • وسایل نقلیه : کاربرد رله‌ های الکتریکی در سیستم برق خودرو، موتور سیکلت و سایر وسایل نقلیه برای کنترل و محفاظت از اجزای الکتریکی مانند چراغ ها، برف پاک کن ها و سیستم استارت استفاده می شود.
  • ساختمان : رله ها در سیستم های روشنایی، تهویه مطبوع و آسانسور برای کنترل و حفاظت از تجهیزات الکتریکی ساختمان ها کاربرد دارند.
  • لوازم خانگی : کاربرد رله های الکتریکی در لوازم خانگی مانند یخچال، ماشین لباسشویی و تلویزیون برای کنترل و حفاظت از اجزای الکتریکی استفاده می شوند.
  • صنعت پزشکی : رله ها در تجهیزات پزشکی مانند دستگاه های دیالیز، دستگاه های تنفس مصنوعی و مانیتورهای قلبی برای کنترل و حفاظت از اجزای الکتریکی کاربرد دارند.
  • تابلو برق : کاربرد رله در تابلو برق برای محافظت از تجهیزات الکتریکی در برابر اتصال کوتاه، اضافه بار، افت ولتاژ، روشن و خاموش کردن موتور ها، پمپ‌ ها و تقویت سیگنال‌ های کنترلی یا ایزوله کردن بخش‌ های مختلف مدار استفاده می شود.

تفاوت رله و کنتاکتور در چیست؟

رله و کنتاکتور دو قطعه الکتریکی بسیار پرکاربرد در دنیای صنعت هستند که هر کدام وظیفه قطع و وصل جریان برق در مدارات الکتریکی را برعهده دارند. از مهمترین تفاوت رله و کنتاکتور را می توان به موارد زیر اشاره نمود.

1. اندازه و ابعاد

رله: رله ها دارای ابعاد کوچک ‌تری هستند که استفاده از آن برای کنترل دستگاه‌ های کوچک و متوسط به کار می رود.
کنتاکتور: معمولاً کنتاکتور ها ابعاد بزرگ ‌تری دارند و استفاده از آن برای کاربرد های صنعتی و سیستم‌ های با توان بالا مناسب است.

2. کاربرد

رله : رله ها معمولاً برای کاربرد‌ های تک فاز استفاده می شوند
کنتاکتور : معمولا برای استفاده در کاربرد های سه فاز به کار می رود.

3. ظرفیت جریان

رله : رله ها معمولا برای کنترل جریان های کمتر استفاده می شوند و برای کاربرد های جریان کم تا متوسط مناسب هستند.
کنتاکتور : از کنتاکتور ها عموما برای جریان های بیشتر و برای کاربرد های سنگین با جریان بالا استفاده می شوند.

4. مقاومت در برابر فرسایش

رله : رله ‌ها معمولاً برای کاربرد های عمومی و استفاده‌ های مکرر طراحی شده ‌اند و معمولاً از مقاومت کمتری در برابر فرسایش برخوردارند.
کنتاکتور : کنتاکتورها برای کاربرد های صنعتی و با فرسایش کمتر طراحی شده‌اند، بنابراین مقاومت بیشتری در برابر فرسایش از خود نشان می دهند.

5. عملکرد

سر و صدای حاصل از کار کردن کنتاکتور ها به دلیل قطعات مکانیکی که دارند، به مراتب خیلی بیشتر از رله ها می باشد.

آشنایی با مفهوم و عملکرد رله در صنایع مختلف

رله ها، کلیدهای الکتریکی هستند که بدون نیاز به دخالت دست انسان و توسط جریان الکتریکی می توانند قطع و وصل مدارات را کنترل نمایند. رله ها در صنایع مختلف به عنوان سوئیچ های قدرتمند و کارآمد برای کنترل و مدیریت جریان الکتریکی و اتوماسیون فرآیند ها استفاده می شوند. به طور کلی، رله های الکتریکی به دلیل قابلیت جدا سازی مدار های کنترل از مدار های قدرت و توانایی های خاصی که در کنترل جریان ‌های الکتریکی با توان بالا دارند، نقش مهمی را در اتوماسیون صنعتی ایفا می کنند.

 

خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.

  تلفن تماس : 02136614690        موبایل :  09123118834    

 

مزایای استفاده از رله

  • کنترل جریان‌ های بالا : از مزیت های مهم رله این است که می تواند جریان های الکتریکی با توان بالا را کنترل نماید.
  • ایزوله کردن یا جداسازی مدارها : رله ها قادرند که مدار فرمان را از مدار قدرت جدا نمایند و همین امر به حفاظت از مدارهای حساس کمک می کند.
  • مقرون به صرفه : رله ‌ها از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر از ترانزریستورها هستند و ساختار رله ها به گونه ای طراحی شده که می توانند چندین آمپر را تحمل کنند.
  • عملکرد ساده : رله ها از نظر عملکرد و طراحی بسیار ساده هستند و به راحتی قابل استفاده می باشند.
  • قابلیت اطمینان بالا : رله ها با کیفیت بالایی که دارند در برابر پارگی و سایش بسیار مقاوم می باشد.
  • هزینه کم : رله ها نسبت به ترانزیستورها نسبتاً ارزان هستند.
  • کاربردهای متنوع : رله‌ ها در مدارهای الکترونیکی، لوازم خانگی، سیستم‌های کنترل روشنایی، فرآیندهای حفاظتی سیستم‌های برق، سیستم برق خودرو، مخابرات، کنترل ترافیک و … بسیار کاربرد دارند.
حتما بخوانید:  رله SSR چیست؟

معایب رله

1. پیچیدگی

رله ها در مقایسه با ترانزیستورها از نظر ساختاری پیچیده هستند.

2. سرعت پایین

در برخی از رله ها به دلیل وجود اجزای مکانیکی مانند کنتاکت ها و سیم پیچ از سرعت کمتری برخوردارند. این سرعت پایین می تواند در برخی از کاربردها که نیاز به زمان پاسخگویی سریع دارند، مشکل ساز باشد.

3. فرسایش

کنتاکت‌ های رله در استفاده مکرر و به مرور زمان فرسوده می ‌شوند. این فرسایش می ‌تواند باعث افت ولتاژ در مدار و افزایش مقاومت الکتریکی کنتاکت‌ ها شود.

4. حساسیت به محیط

رله ها نسبت به عوامل محیطی مانند رطوبت، گرد و غبار و دمای بالا بسیار حساس هستند. این حساسیت می‌ تواند باعث کاهش طول عمر و عملکرد نامناسب رله شود.

5. محدودیت در اندازه

رله‌ ها دارای ابعاد کوچکتری هستند که استفاده از آن برای کاربردهای کوچک و متوسط به کار می رود.

6. ایجاد نویز

رله ها به دلیل تولید جرقه در زمان تغییر وضعیت، استفاده از آن ها در محیط‌ هایی که دارای گازهای مشتعل‌ شونده و مواد شیمیایی حساس به الکتریسیته هستند، توصیه نمی شود.

بهترین برند های رله در بازار ایران

  • Celduc سلدوک : یک برند معروف فرانسوی است که تولید کننده رله حالت جامد SSR و قطعات الکترونیکی می باشد.
  • Crouzet کروزت : از معتبر ترین برند فرانسوی با کیفیت بالا و قیمت مناسب است که تولید کننده رله‌ SSR، سوئیچ‌ ها و حسگرها، محرک‌ های الکترو مکانیکی، تجهیزات حفاظت الکتریکی، کنترل‌ های کابین خلبان و کنترل‌ کننده‌ ها می باشد.
  • Crydom کرایدوم : این برند تولید کننده رله الکترونیکی SSR در مکزیک می باشد.

چرا باید از رله استفاده کنیم ؟

در محیط ‌های صنعتی بسیاری از تجهیزات و ماشین ‌آلات که با ولتاژ بالا کار می کنند، می تواند برای اپراتور های دستگاه‌ ها بسیار خطرناک باشند. به همین دلیل برای جلوگیری از ایجاد صدمه به افراد، استفاده از رله‌ ها یکی از موثر ترین روش هایی است که می توان با استفاده از ولتاژ و جریان پایین، تجهیزات با ولتاژ بالا را کنترل نمود.

علت استفاده از رله در مدار الکتریکی

رله ها به عنوان سوئیچ های الکتریکی عمل می کنند که می توانند با استفاده از یک سیگنال الکتریکی ضعیف جریان های الکتریکی با توان بالا را کنترل نمایند. علت استفاده از رله (Relay) در مدار الکتریکی به دلیل قابلیت ‌های جدا سازی، تقویت سیگنال و حفاظت از مهمترین اجزای اصلی در بسیاری از مدارات الکتریکی هستند. قابلیت اطمینان در رله ها باعث شده که بتوانند برای مدت زمان طولانی بدون نیاز به تعمیر یا تعویض، کار کنند.

 

خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.

  تلفن تماس : 02136614690        موبایل :  09123118834    

 

نحوه تست رله

رله (Relay) در واقع یک سوئیچ الکتریکی است که برای کنترل مسیر جریان الکتریکی در مدار به کار می رود. از رله های الکتریکی به طور معمول در کاربرد های صنعتی، لوازم خانگی و … استفاده می شوند. بنابراین تست رله به صورت درست و اصولی برای اطمینان از عملکرد صحیح و مطمئن امری لازم و ضروری به شمار می رود. ساختار کلی رله های مکانیکی از یک بوبین (سیم پیچ) و کنتاکت های NO (Normal Open) و NC (Normal Close) تشکیل شده است. برای تست بوبین رله، ابتدا مولتی متر خود را در حالت تست اهم قرار داده و پراپ ها را بر روی دو پایه بوبین متصل کنید و در این حالت، مولتی متر مقدار کمی اهم را نشان خواهد داد.

این تست رله، به این معنی است که سیم پیچ بوبین دچار قطعی نبوده و بوبین رله تست شده است. روش تست ولتاژی از بوبین و تست اهمی از تیغه های رله، یک روش اصولی و قطعی برای تست رله است که از سالم بودن رله به شما اطمینان می دهد. برای سنجش سلامت تیغه باز رله NO (Normal Open) بهتر است که از یک باتری یا منبع تغذیه 12 ولت به عنوان ابزار تست استفاده کنید. سپس ولتاژ باتری را به دو سر بوبین متصل کرده و عملکرد تیغه ها (کنتاکتورها) مولتی متر یا اهم متر مورد بررسی قرار دهید.

در نهایت مولتی متر را در حالت بیزر می گذاریم و زمانی که ولتاژ باتری به بوبین رله اعمال می شود، صدای هشدار بیزر مولتی متر شنیده خواهد شد. تست سلامت تیغه رله در حالت بسته NC (Normal Close) همانند تست سلامت تیغه رله حالت باز NO (Normal Open) می باشد ولی با این تفاوت که اتصال ولتاژ به بوبین رله صدای بیزر مولتی متر را نخواهیم داشت و مقدار OL بر روی مولتی متر نمایش داده می شود. این روش تست رله، معمولا برای انواع رله های الکترونیکی یکسان است و می توان به سلامت و عملکرد صحیح انواع رله الکترونیکی پی برد.

سوکت ریلی یا رله برد، کدام مناسب ‌تر است؟

انتخاب بین سوکت ریلی و رله برد به نیاز و شرایط شما بستگی دارد. به طور کلی سوکت های ریلی ارزان تر از رله برد ها هستند و برای نصب آن به مهارت و ابزار خاصی نیاز ندارد و به راحتی قابل نصب می باشد. نصب سوکت های ریلی در تابلو برق نسبت به رله برد ها فضای کمتری اشغال می کند و در صورت خرابی رله به راحتی قابلیت تعویض می باشد. رله برد ها نسبت به سوکت‌ های ریلی از قابلیت ‌های بیشتری برخوردارند و می توان از آن برای انجام وظایف مختلف در تابلو برق استفاده نمود. در ضمن رله برد ها از نظر ایمنی قابل اعتماد تر از سوکت ‌های ریلی هستند و احتمال ایجاد جرقه و اتصال کوتاه در آنها کمتر است.

رله در تابلو برق صنعتی

در طراحی تابلو برق صنعتی، رله ها (Relays) نقش مهمی دارند و به عنوان بخشی از سیستم‌ های حفاظت و کنترل عمل می کنند. رله های الکتریکی به دلیل توانایی ایزوله سازی، کنترل مدار با توان بالا و قیمت مناسب از مهمترین اجزای کلیدی در تابلو برق صنعتی به شمار می روند. رله در تابلو برق صنعتی می توانند به عنوان رله های حفاظتی، سیستم های الکتریکی را در برابر اضافه بار، کوتاهی مدار و افت ولتاژ محافظت نمایند. همچنین می توانند به عنوان کلیدهایی برای قطع و وصل کردن مدارات الکتریکی عمل کنند. رله تابلو برق صنعتی برای کنترل فرآیندها و ماشین‌ آلات در اتوماسیون صنعتی به کار می رود. رله (Relay) در بازار دارای انواع مختلفی مانند مغناطیسی، مکانیکی، حالت جامد، الکترواستاتیکی و … هستند که بسته به نیاز و کاربرد خود در تابلو های برق صنعتی به کار گرفته می شوند.

انواع رله تابلو برق صنعتی

 

خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.

  تلفن تماس : 02136614690        موبایل :  09123118834    

 

کاربرد رله در تابلو برق

در تابلو برق بخش های مختلفی وجود دارد که یکی از آن ها رله ها می باشد. رله در تابلو برق و مصارف صنعتی دو کاربرد دارد، اولین کاربرد رله ها در تابلو برق ایزوله کردن الکتریکی و دومین کاربرد آن افزایش توان خروجی می باشد. از مهمترین کاربرد های رله های الکتریکی در بالا بردن توان خروجی انواع PLC و سایر تجهیزات داخل تابلو برق می باشد. رله های داخل تابلو برق به دو صورت قابل اتصال هستند، یکی به صورت تکی بر روی ترمینال های تابلو برق نصب می گردد و دیگری به صورت برد رله در سمت راست سوکت ریلی مورد استفاده قرار می گیرد که تعداد آن ها معمولاً 2، 4، 8 و… می باشد.

حتما بخوانید:  مدار فرمان چپگرد راستگرد

نحوه شناسایی رله معیوب

رله ها ممکن است که مانند هر قطعه مکانیکی دیگری خراب شوند. برای تشخیص و تست رله معیوب به راحتی می توانید از مولتی متر استفاده نمائید. صدای غیرمعمول، گرم شدن بیش از حد، جرقه زدن، عملکرد نامنظم و عمل نکردن رله از علائم خرابی رله محسوب می شود. شما می توانید برای شناسایی رله معیوب ابتدا رله را به دقت بررسی کنید تا ببینید آیا علائمی از آسیب فیزیکی مانند سوختگی، ترک خوردگی یا تغییر رنگ وجود دارد یا خیر؟. سپس مولتی متر را در حالت تست اهم قرار داده و مقاومت دو سر بوبین رله را که به هیچ ولتاژی متصل نیست، اندازه‌ گیری نمائید. یک رله سالم باید مقادیر مقاومت مشخصی را در حالت ‌های مختلف داشته باشد. برای تست ولتاژ بین ترمینال‌ های مختلف رله از یک ولت متر و برای تست جریان عبوری از رله از یک آمپر متر استفاده نمائید. , در نهایت، اگر در تست رله مشکلی پیدا کردید، احتمالاً رله معیوب است و باید آن را با یک رله جدید و مناسب تعویض گردد. این مراحل به شما کمک می ‌کند تا سلامت یک رله را به درستی مورد بررسی قرار دهید.

کاربرد رله در اتوماسیون صنعتی

رله ها به طور کلی قابل اعتماد هستند و به دلیل ویژگی های متعددی که دارند در اتوماسیون صنعتی به طور گسترده مورد استفاده قرار می ‌گیرند. برخی از مهم‌ ترین کاربردهای رله در اتوماسیون صنعتی عبارتند از:

  • کنترل موتور ها
  • کنترل شیرها و شیرهای برقی
  • کنترل تجهیزات گرمایشی و سرمایشی
  • کنترل سیستم‌های روشنایی
  • حفاظت از تجهیزات الکتریکی در برابر اضافه بار، اتصال کوتاه و سایر خطاها
  • زمان‌ بندی و توالی عملیات
  • ایزولاسیون مدار ها
  • تقویت سیگنال‌ ها
  • انجام عملیات منطقی
  • رابط کاربری

 

خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.

  تلفن تماس : 02136614690        موبایل :  09123118834    

 

نکات مهم درانتخاب و خرید رله

در زمان خرید رله، بایستی به نکات بسیاری توجه کنید تا بتوانید نوعی مناسب را خریداری نمایید. در ذیل به بیان مهمترین این نکات می ‌پردازیم :

  • شرکت تولید کننده و برند محصول : انواع رله با برند های چینی، مالزی و اندونزی در بازار عرضه می‌شود. ولی برند محبوب و پرکاربرد شامل رله SSR سلدوک Celduc، رله الکترونیکی SSR کروزت Crouzet و رله کرایدوم Crydom است که از محبوبیت خاصی در مقایسه با سایر برندها به شمار می رود.
  • نوع ولتاژ کاری : رله ها از لحاظ انواع ولتاژ کاری در دو دسته AC و DC هستند.
  • ولتاژ تحریک : ولتاژ بوبین یا تحریک در رنج‌ های مختلفی از 5، 12، 24، 48، 110 و 220 ولت را شامل می‌ شود.
  • تعداد پایه یا تعداد کنتاکت : تعداد کنتاکت بر اساس تعداد المان‌ هایی که قصد کنترل آنها را دارید، مشخص می‌گردد. تک کنتاکت، دو کنتاکت، سه کنتاکت، چهار کنتاکت و… از انواع این محصول هستند.
  • آمپر : به حداکثر جریانی که توانایی عبور از کنتاکت را دارد، آمپر گفته می‌ شود. انواع آمپر شامل  5، 6، 8، 12، 16 و 25 آمپر هستند.

قیمت رله

رله ها در بازار دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام براساس ویژگی های خاصی که دارند، مورد استفاده قرار می گیرد. قیمت رله‌ بسته به نوع رله، برند، ولتاژ و جریان، کنتاکت ها و … متفاوت می باشد. برای استعلام قیمت رله، بهتر است که از فروشگاه راد الکتریک که به عنوان تنها نماینده انحصاری رله سلدوک Celduc فرانسه، رله کروزت Crouzet فرانسه و رله کرایدوم مکزیک Crydom در ایران است، تماس بگیرید. راد الکتریک یک همراه همیشگی شما در صنعت برق است که با ما خیال تان از بابت کیفیت و اصالت رله‌ آسوده خواهد بود.

کلام آخر

در این مقاله با مفهوم رله و کاربرد و عملکرد آن آشنا شدید. اکنون می دانید که یک رله را براساس چه معیارهایی انتخاب نمائید. همانطور که گفته شد، رله یک کلید الکتریکی است که تحت هدایت مدارات الکتریکی باز و بسته می شود و استفاده از آن در صنعت، خودرو، لوازم خانگی، تجهیزات پزشکی و … کاربرد دارد. شرکت راد الکتريک یکی از بهترین توزیع کننده ها و نمایندگی های انحصاری برند های اروپایی و آسیایی در ایران است که در زمینه انواع رله الکترونیکی و تجهیزات برق صنعتی فعالیت می کند. این شرکت در سال 1353 فعالیت خود را آغاز نموده و هم اکنون به عنوان یکی از بزرگترین وارد کنندگان قطعات الکترونیکی روی برد و تجهیزات برق و الکترونیک صنعتی در بازار ایران می باشد. بهتر است برای خرید رله مناسب خود به فروشگاه راد الکتریک که یکی از برترین نمایندگی انحصاری برند های معتبر رله سلدوک Celduc فرانسه، رله کروزت Crouzet فرانسه ورله کرایدوم Crydom مکزیک است، مراجعه کرده تا بهترین کیفیت و قیمت مناسب را در اختیار شما قرار دهد.

 

رله یک قطعه الکتریکی است که با استفاده از یک سیگنال الکتریکی کوچک می تواند جریان الکتریکی در مدار را کنترل نماید. در نهایت، رله ها به دلیل سادگی، قابلیت اطمینان بالا، هزینه کم و تنوع زیاد، قطعاتی بسیار مهم در دنیای امروزی به شمار می روند.

 

کاربرد های رله در دنیای امروزی بسیار گسترده و متنوع است که می توان به اتوماسیون صنعتی، لوازم خانگی، خودرو، مخابرات، سیستم‌ های امنیتی و سایر صنایع دیگر اشاره نمود.

رله به زبان ساده ، یک کلید الکتریکی است که با استفاده از یک سیگنال الکتریکی ضعیف تر جریان های الکتریکی با توان بالا را کنترل می کند. به زبان ساده، رله امکان قطع و وصل کردن یک مدار را با استفاده از یک سیگنال کنترلی فراهم می ‌آورد.

 

رله‌ ها نقش مهمی در اتوماسیون صنعتی دارند و به عنوان اجزای کلیدی در کنترل و مدیریت فرآیند های تولیدی و عملیاتی به کار می‌ روند.

رله در واقع وظیفه قطع و وصل کردن جریان الکتریکی در مدارات را بر عهده دارد. به طور کلی رله با استفاده از یک سیگنال ضعیف قادر به کنترل جریان الکتریکی با توان بالا می باشد.

از مزایای رله را می توان به کنترل جریان‌ های بالا، ایزوله کردن یا جداسازی مدارها، مقرون به صرفه اشاره نمود. پیچیدگی، سرعت پایین، فرسایش، حساسیت به محیط، محدودیت در اندازه، تولید جرقه از معایب رله به شمار می رود.

تفاوت اصلی بین کلید و رله در نحوه عملکرد و کاربرد آن‌ ها است. به طور کلی، برای تغییر حالت یک کلید، نیاز به دخالت فیزیکی مستقیم انسان است ولی رله ها با استفاده از یک جریان الکتریکی کم توان می توانند جریان های الکتریکی با توان بالا را بدون نیاز به دخالت دست انسان و به صورت خودکار کنترل نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × سه =