ترموسوئیچ ( Thermo Switch ) یا سوئیچ حرارتی وسیله ای است که برای اندازه گیری درجه حرارت مورد استفاده میگیرد. عملکرد ترموسوئیچ نسبت به تغییرات دما در یک محیط بسته و یا در فضای باز متغیر است چرا که ترموسوئیچ بر اساس دمای تعریف شده باز و بسته میشود. برخی از انواع ترموسوئیچ مکانیکی و برخی دیگر الکتریکی هستند. این وسیله طوری طراحی شده است که هنگامی که دما از حد معینی بالاتر می رود دستگاه را خاموش و زمانی که دما از حد معینی پایین تر بیاید دستگاه را روشن مینماید. ترموسوئیچ مستقل از منبع جریان عمل میکند. در ترموسوئیچ یک دیسک متشکل از دو فلز بکار رفته است که دمای مشخصی برای آن ها تعریف شده است، هنگامی که به دمای مورد نظر برسد این دو دیسک فلزی به هم میخورند و باعث قطع شدن جریان الکتریکی میشوند.
ترموسوئیچ 30 درجه سانتیگراد کنتاکت باز نوع ترموسوئیچ ها، معمول ترین و پرکاربردترین محصول به حساب میآیند که قادر به پوشش طیف گسترده ای از نیاز کاربران می باشند. ترموسوئیچ ها میتوانند در جریان های کم و زیاد و همچنین دماهای پایین و بالا، مورد استفاده قرار گیرند.
در واقع ترموسوئیچ دستگاهی است که بر اساس مقدار دمای دریافتی سوئیچ کرده و دستگاهی را روشن یا خاموش می کند. به عنوان مثال ترموسوییچ با روشن کردن فن ( مثلا رادیاتور ماشین ) باعث کم شدن دمای موتور شده تا از بیش از حد داغ شدن آن و صدمه احتمالی به آن جلوگیری کند.
ترموسوئیچ کنترل کننده ی الکتریکی خودکار است برای تنظیم دما در فضای بسته معمولا ترموسوییچ را به دستگاه های گرم یا سرد ساز متصل می کنند، تا با قطع و وصل دستگاه آن فضا را دردمای تظیم شده ثابت نگه دارد. هنگامی که دما به نقطه ی تنظیم برسد ترموستات مدار برقی دستگاه را قطع می کند و وقتی دما 3 الی 5 درجه از نقطه ی تنظیم پایین تر رود دوباره مدار را نصف می کند و دستگاه شروع به کار می کند.
دو نمونه ترموستات موجود می باشد:
- الکترومکانیکی
- الکتریکی
الکترومکانیکی
این نوع ترموستات ( ترموسوئیچ هیتر ) با استفاده از فرمان حسگر حرارتی توسط یک سری روابط مکانیکی به میکرو سوییچ سبب قطع و وصل مدار الکتریکی می شود.
الکتریکی
این نوع ترموستات ( ترمودیسک هیتر ) فرمان دریافت شده از سنسور دمایی را توسط جریان الکتریکی به یک رله مینیاتوری منتقل و سبب قطع و وصل جریان الکتریکی می شود.
انواع مختلف ترموسوئیچ ( Thermo Switch )
- ترموسوئیچ کتابی ( سنسور حرارتی سیم دار )
- ترموسوئیچ قابلمه ای ( سنسور حرارتی کف خواب )
- ترموسوئیچ پیچ دار ( سنسور حرارتی هیتسینک )
- ترموسوئیچ ریست دار ( سنسور حرارتی فیوز دار )
- ترموسوئیچ دو کنتاکت ( سنسور حرارتی دو حالته )
- ترموفیوز ظرفشویی ( فیوز حرارتی پلوپز )
- ترمال فیوز اتو بخار ( فیوز حرارتی بخارشوی )
- ترمودیسک یخچال ( ترمال دیسک فریزر )
- ترموسوئیچ ضد آب ( سنسور دما ضد زنگ )
ترموسوئیچ ها می توانند تا حداکثر چهار ترمینال داشته باشند. این محصولات توسط یک دیسک بی متال محدب یا مقعر فعالی می شوند. دیسک بی متال بر اساس دما و حرارتی که دریافت می کند تغییر حالت می دهد. این دیسک کانتکت هایی که درون آن ها تعبیه شده را باز یا بسته می کنند و در کل به دو گروه تقسیم می شوند: ترموسوئیچ Thermo Switch یا سوئیچ حرارتی ( ترموسوئیچ هیتر ) وسیله ای است که برای اندازه گیری درجه حرارت مورد استفاده می گیرد. عملکرد ترموسوئیچ نسبت به تغییرات دما در یک محیط بسته و یا در فضای باز متغیر است چرا که ترموسوئیچ براساس دمای تعریف شده باز و بسته میشود. برخی از انواع ترموسوئیچ مکانیکی و برخی دیگر الکتریکی هستند. این وسیله طوری طراحی شده است که هنگامی که دما از حد معینی بالاتر می رود دستگاه را خاموش و زمانی که دما از حد معینی پایین تر بیاید دستگاه را روشن مینماید. ترموسوئیچ مستقل از منبع جریان عمل می کند. در ترموسوئیچ یک دیسک متشکل از دو فلز بکار رفته است که دمای مشخصی برای آن ها تعریف شده است، هنگامی که به دمای مورد نظر برسد این دو دیسک فلزی به هم میخورند و باعث قطع شدن جریان الکتریکی میشوند.
دلایل اصلی خرابی ترموسوئیچ
- اکسیده شدن و زنگ زدن کانتکت های سوئیچ
- انسداد و گرفتگی دیسک بی متال
- خرابی ترمیستور
- ضعیف شدن بست هوابندی شده که باعث ورود هوا و رطوبت به درون سوئیچ میشود.
- از دست رفتن قابلیت ارتجاعی در واشرهای کانکتور
سیم ترموکوپل چیست؟
کابل های رابط معمولا از جنس ترموکوپل یا موادی که دارای خواص گرمایی و الکتریکی همانند ترموکوپل است ساخته می شود. کابل های رابط را در دو کلاس A و B تعریف می کنند که نشان دهنده میزان تغییرات آن کابل ها می باشد. کلاس B دارای تغییرات جزئی و کلاس A دارای تغییرات بیشتری می باشد.