مقالات یو پی اس

فیوز حرارتی چیست و انواع فیوز

thermal-fuse-NGT-Radelect
Rate this post

فیوز حرارتی امروز در صنعت برق و الکترونیک کاربرد فراوانی دارند، همان طور که از اسم فیوز های حرارتی پیداست اساس کار این فیوزها بر مبنای قطع جریان مدار براساس افزایش دماست که در ادامه در مورد چگونگی ساخت و عملکرد آن ها توضیحاتی داده شده است.

فیوز حرارتی همانند فیوز معمولی برای قطع کردن جریان مدار به کار می روند با این تفاوت که فیوز معمولی در صورت اضافه جریان، مدار را قطع می کند ولی فیوز حرارتی به دما حساس هستند، یعنی اگر دما از حد مشخصی تجاوز کند، مدار را قطع می‌نمایند. کاربرد این قطعه در تمامی وسایلی که تولید حرارت می‌کنند بسیار ضروری است.

اتو، بخار شوی، چای ساز و دیگر وسایل گرمایشی جهت تامین ایمنی باید از فیوز حرارتی استفاده نمایند. فیوز قطع کننده حرارتی Thermal Fuse دارای دو نوع axial و radial می باشد که هر دو این فیوز حرارتی ها دارای دو نوع ساختار متفاوتی هستند. فیوز حرارتی از یک نوع آلیاژ به خصوص اکسید شده در اتصال سیم رابط آن استفاده شده که باعث افزایش اطمینان در خاموش کردن و درست کار کردن فیوز حرارتی می شود.

تیغه های فیوز حرارتی با نوعی عایق خاص درون محفظه فیوز پوشش داده شده است. زمانی که به علت افزایش جریان و یا اتصال کوتاه حرارت سیم پیچ بالا رود اتصال سیم رابط باز شده و مدار باز می شود که در این حالت به اصطلاح گفته می شود فیوز حرارتی عمل کرده است. نکته دیگر در مورد فیوزها این است که یکبار مصرف بوده و باید بعد از عمل کردن برای راه اندازی مجدد مدار تعویض گردد. در مدل axial تیغه حرارتی آن توسط یک محفظه سرامیکی لوله ای شکل در بر گرفته شده است که در مرکز محفظه آن سیم رابط با آلیاژ مخصوص آن وجود دارد که نسبت به بدنه کاملاٌ عایق است.

حتما بخوانید:  سوالات متداول یو پی اس ( ups )

از این تجهیزات الکتریکی برای جلوگیری از افزایش حرارت در دستگاه استفاده می شود. که عملیات قطع کردن جریان را زمانی انجام می دهد که حرارت مدار از حرارت مشخص شده برای تیغه آن بالا تر رود. این فیوز در اکثر سیستم های الکتریکی که گرما دارند استفاده می شوند، مانند موتورها، گرم کننده ها، توستر، چای سازها و از این دست تجهیزات. در هر دو نوع از این فیوز های حرارتی از آلیاژ مخصوصی که سراسر سیم های سربی را فرا گرفته اند استفاده شده است، زمانی که دمای سیم به دمای مخصوص در نظر گرفته شده برای آن فیوز برسد تیغه حرارتی ذوب شده و باعث می شود که سیم سربی از بین برود و موجب قطع جریان الکتریکی شود.

فیوز چیست؟

فیوز وسیله‌ای است که مدارهای الکتریکی را در برابر جریان غیرمجاز محافظت می‌کند. اگر جریانی بیش از جریان نامی از فیوز بگذرد فیوز می‌سوزد و بدین ترتیبجریان برق، قطع خواهد شد. به عبارت ساده، فیوز وسیله‌ای حفاظتی است که در تجهیزات و مدارات الکتریکی به کار می‌رود تا در مواقعی که جریانی بیشتر از حد مجاز از وسیله عبور می‌کند، با سوختن فیوز مدار قطع شود تا تجهیزات دیگر آسیبی نبینند.

فیوز کندکار

این نوع فیوزها در برابر عبور جریان بیش از حد واکنش ملایم تری از خود نشان می‌دهند و برق را دیرتر قطع می‌کنند. با این‌همه واکنش این فیوزها در برابر جریان اتصال کوتاه تقریباً لحظه‌ای است.

فیوز تندکار

این فیوزها زمان قطع کمتری نسبت به فیوزهای کندکار داشته و به همین دلیل در مصارف روشنایی استفاده می‌شوند.

حتما بخوانید:  ترمومتر چیست؟

فیوز شیشه ای چیست؟

فیوز یک قطعه الکتریکی است که برای محافظت ازمدارهای الکتریکی به کار می رود و زمانی که مدار تحت جریان بار بالای غیر طبیعی قرار گیرد مدار را باز می کند تا به قطعات مدار و یا اشخاصی که با مدار در تماس هستند آسیب نرسد. معمولا روی کلاهک فلزی فیوزهای شیشه ای نوشته ای درج شده است که نشانگر مشخصات فیوز است این نوشته ها معمولا به شکل زیر هستند:

F1.5AH250V

در این مثال حرف F طبق جدول مربوط به سرعت فیوزها به معنای فیوز سریع است. قسمت 1.5A می گوید که فیوز در جریان بالاتر از 1.5 آمپر می سوزد و مدار باز می شود. حرف H نشان دهنده ظرفیت شکست بالا بوده و در آخر 250V نشان دهنده حداکثر ولتاژ مدار بازی است که فیوز می تواند در جریان مشخص شده به درستی عمل کند 250 ولت است.

فیوز استوانه ای چیست؟

فیوز استوانه ای یک عنصر حفاظتی در مدار می باشد که هرگونه اضافه جریانی را که بیشتر از مقدار نوشته شده روی فیوز استوانه ای باشد تشخیص داده و آنرا سریع قطع می کند. به همین صورت که جریان اضافه موجب تولید گرما در فیوز شده و یک سیم حساس به حرارت را که در مسیر عبور جریان و در داخل فیوز قرار دارد ذوب می کند و بنابراین مسیر عبور جریان قطع شده و اتصال کوتاه به صورت موقت برطرف میشود ولی تا زمانی که عامل ایجاد کننده اتصال کوتاه مرتفع نگردد عوض کردن فیوز استوانه ای فایده ای…

فیوز مینیاتوری چیست؟

فیوز مینیاتوری یا کلید مینیاتوری Miniature Circuit Breaker که اختصارا MCB نامگذاری شده است تجهیزات الکتریکی خانگی و صنعتی را در برابر اتصال کوتاه و اضافه بار ( عبور جریان غیر مجاز ) محافظت میکند.

حتما بخوانید:  شنت، مقاومت شنت چیست؟

فیوز مینیاتوری از دو مکانیزم برای عملکرد خود استفاده می کند : عملکرد بیمتالی برای حفاظت اضافه بار و عملکرد مغناطیسی جهت حفاظت از اتصال کوتاه.

فیوز هایی هستند که در مقابل جریان اضافه حساس می باشند و به سرعت مدار را قطع می کنند و به عبارتی این فیوز ها نسبت به تحمل جریان اولیه و اضافه بار سریعاً عکس العمل نشان می دهدند و برقق را قطع می کنند.

جریان لحظه ای

روی فیوز ها جریانی نسبتاً بزرگ نوشته شده مانند ۶۰۰۰ یا ۳۰۰۰ و معمولاً این عدد در یک کار مستطیل شکل قرار دارد، جریان لحظه ای به جریان گفته می شود در یک لحظه ( کمتر از یک ثانیه ) فیوز توانایی تحمل این جریان را دارد.

جریان نامی

به حد اکثر جریان مجازی گفته می شود که یک فیوز توانایی تحمل آن را دارد و اگر جریانی بیش از جریان نامی که روی فیوز نوشته شده است باشد، از فیوز عبور کند، فیوز مدار را  قطع می کند.

فیوز کاردی چیست؟

فیوز کاردی وسیله الکتریکی است که برای حفاظت دستگاه الکتریکی مورد استفاده است. مکانیزم فیوز کاردی دارای قابلیت های خاص، سرعت عملکرد، عدم اطمینان در کارکرد آن ها، قیمت عالی، تعویض سریع آن ها، نحوه درست استفاده کردن از این وسیله دارا می باشد. فیوز کاردی جهت حفاظت قسمت های مختلف شبکه و مدار و مبدل یا هر وسیله برقی استفاده می شود. فیوز کاردی در مصارف معمولی و صنعتی کاربرد فراوان دارد و این که کارکرد فیوز کاردی بسیار ساده و آسان می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *