مقالات رله

رله مغناطیسی چیست؟

4.9/5 - (7 امتیاز)

مقدمه

قبل از آن که به معرفی رله مغناطیسی بپردازیم، بهتر است بدانید که در این مقاله منظور از رله مغناطیسی همان رید رله یا رید سوئیچ (Reed Switch) است که با عملکرد مغناطیسی خود به عنوان رید رله مغناطیسی، سوئیچ رله، سنسور مغناطیسی، رید سوئیچ شیشه ای یا رید رله شیشه ای در بازار معرفی می گردد. تولید کنندگان لوازم الکترونیکی جهت باز و بسته کردن درب ‌ها، دستگاه های تاشو مانند لولای لپ ‌تاپ یا تلفن ‌همراه، دستگاه‌ های بادسنج (برای سنجش سرعت باد) و … از یک سنسور مغناطیسی به نام رید رله شیشه ای یا رید سوئیچ (Reed Switch) استفاده می کنند. این رله مغناطیسی با قرار گرفتن در یک میدان مغناطیسی (مانند نزدیک شدن به یک آهنربا) کنتاکت های آن به هم متصل شده و جریان الکتریکی را از خود عبور می دهند و با خارج شدن از این میدان مغناطیسی، جریان را قطع می کند. پس برای اینکه با مفهوم و عملکرد رله مغناطیسی (رید رله) در صنایع مختلف بهتر آشنا شوید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

آنچه در این بخش مطالعه خواهید نمود:

رله ها در سیستم ‌های الکتریکی و صنایع مختلف نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند و استفاده از آنها به عنوان سوئیچ های قدرتمند و کارآمد جهت کنترل و مدیریت جریان الکتریکی و اتوماسیون صنعتی به کار می روند. به طور کلی، رله های الکتریکی به دلیل توانایی های خاصی که در کنترل جریان های الکتریکی با توان بالا، حفاظت از مدارهای الکتریکی و تسهیل عملکرد های پیچیده دارند، استفاده از آنها بسیار پر کاربرد می باشد. رله (RELAY) در واقع یک سوئیچ الکتریکی است که به واسطه جریان الکتریکی می توانند قطع و وصل مدارات را کنترل نمایند. انواع مختلفی از رله های الکتریکی در بازار وجود دارند که می توان به رله حالت جامد یا SSR، رله الکترومکانیکی، رله کنترل فاز، رله کنترل سطح مایعات، رله مغناطیسی، رله حرارتی (بی متال)، رله کنترل بار و رله کنترل ولتاژ و … اشاره نمود.

خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.

  تلفن تماس : 02136614690        موبایل :  09123118834

رله چیست؟

یکی از پرکاربرد ترین قطعات الکتریکی در صنعت برق و الکترونیک، رله (Relay) است. رله در حقیقت به عنوان کنترل کننده جریان الکتریکی در مدارات به شمار می رود که وظیفه قطع و وصل مدار، محافظت از سیستم های الکتریکی و جلوگیری از آسیب های ناشی از نوسانات برق را بر عهده دارد. کاربرد رله در ماشین لباسشویی، سیستم‌ های کنترل روشنایی، ماشین ظرفشویی، چراغ تبلیغاتی، پمپ آب، پکیج و شوفاژ، آلارم ها و آژیرها، راه ‌اندازی فن‌ های کم‌ مصرف، تابلو های برق، فرآیند های حفاظتی سیستم های برق، کنترل ترافیک، مخابرات و … بسیار حائز اهمیت است. رله ها دارای انواع مختلفی هستند که از پرکاربرد ترین آنها را می توان به رله اس اس آر  (SSR Relay) یا رله الکترونیکی SSR (Solid State Relay)  اشاره نمود. برای آشنایی بهتر با عملکرد، کاربرد و انواع رله SSR سلدوک CELDUC می توانید به مقاله اس اس آر چیست مراجعه نمایید. 

 

رله چیست،انواع رله

رله چیست

 

رله SSR چگونه کار میکند؟

 

 

 

نحوه عملکرد رله

رله (RELAY) نوعی کلید الکتریکی است که برای باز و بسته کردن کنتاکت ‌های فلزی از یک میدان مغناطیسی استفاده می کند. در رله ‌های الکترومکانیکی با اعمال ولتاژ به سیم‌ پیچ یک میدان مغناطیسی ایجاد شده که تیغه های مغناطیسی (کنتاکت) را به حرکت در می آورد. با حرکت تیغه های مغناطیسی، کنتاکت های رله جا به جا می شود. هنگامی که ولتاژ از سیم‌ پیچ رله الکترومکانیکی قطع می‌ گردد، میدان مغناطیسی از بین می ‌رود. رله سلدوک Celduc، رله کروزت Crouzet و رله کرایدوم Crydom جزو برندهای شناخته شده و معروف در زمینه انواع رله الکترونیکی SSR در بازار هستند که توسط راد الکترونیک، تنها نماینده رسمی برندهای اروپایی و آسیایی در ایران توزیع و عرضه می گردد.

رله مغناطیسی چیست؟

رید رله مغناطیسی یک نوع کلید الکترومکانیکی است که با قرار گرفتن در یک میدان مغناطیسی، کنتاکت های داخلی سوئیچ رله به حرکت در آمده و عملکرد قطع و وصل را انجام می دهد. این قطعه دارای دو عدد کنتاکت فلزی است که در یک محفظه شیشه ای قرار گرفته است. رید رله مغناطیسی عموما برای باز و بسته کردن درب پنجره ها، لپ تاپ ها، گوشی موبایل های تاشو، سنسور بسته شدن کمربند ایمنی و … کاربرد دارد.

 

رله مغناطیسی چیست؟

رله مغناطیسی چیست؟

 

طرز کار رید رله مغناطیسی

رید سوئیچ یا رید رله مغناطیسی شیشه ای در حالت عادی کنتاکت های آن از هم جدا هستند، در واقع گفته می شود که مدار باز یا به اصطلاح نرمالی اوپن NO (Normally Open) است. وقتی که یک آهنربا را به یک رله مغناطیسی نزدیک می کنید، رید رله یا رید سوئیچ خاصیت مغناطیسی پیدا کرده به همین ‌خاطر کنتاکت های داخلی رید رله همدیگر را جذب و به هم متصل می شوند و عملکرد وصل را انجام می دهد و در نهایت مدار بسته یا به اصطلاح نرمالی کلوز NC (Normally Close) می‌ شود. با دور کردن آهنربا از رید رله، خاصیت مغناطیسی آن از دست رفته و تیغه های درونی رید سوئیچ (کنتاکت) از یکدیگر جدا شده و به موقعیت اولیه خود باز می گردد ( یعنی مدار باز می ‌باشد).

 

طرز کار رید رله مغناطیسی

طرز کار رید رله مغناطیسی

 

انواع رید رله

رید سوئیچ های شیشه ای یا رله مغناطیسی دارای انواع مختلفی هستند که برای استفاده در شرایط مختلف طراحی شده‌ اند. چند مورد از انواع رید رله در موارد ذیل به آن اشاره شده است:

  •  رید سوییچ‌ پایه تخت (Flat Pack)

این نوع رید رله مغناطیسی از یک بدنه مستطیل شکل با پایه ‌های صاف طراحی شده اند. نصب این نوع رید سوئیچ عموما بر روی سطوح صاف و مسطح استفاده می‌شوند.از این نوع رید سوییچ‌ پایه تخت (Flat Pack) برای کاربردهایی که به نصب آسان و سریع نیاز دارند، مناسب می باشد.

 

رید سوییچ‌

رید سوییچ‌

 

  • رید سوییچ پایه طلایی روسی (Russian Gold-plated)

این رید سوئیچ ها دارای پایه طلایی هستند که میزان مقاومت آنها را در برابر اکسید شدن و خوردگی افزایش می دهد. کاربرد این نوع رید رله مغناطیسی معمولاً در محیط‌های صنعتی و شرایط دشوار کاربرد دارد.

  • رید سوییچ‌ قابدار (Surface Mount)

این نوع رید سوییچ ها دارای پایه های قابدار هستند که از آن برای نصب بر روی سطوح‌ برد مدار چاپی (PCB) استفاده می شود. کاربرد این نوع رید سوییچ‌ ها معمولا برای برای استفاده در دستگاه‌ها و تجهیزات الکترونیکی کاربرد دارند.

حتما بخوانید:  تفاوت رله و کنتاکتور چیست؟

 

رید سوییچ‌ قابدار

رید سوییچ‌ قابدار

 

رید سوئیچ ها دارای پایه های مختلفی هستند که براساس تعداد پایه‌ های آن‌ ها و نحوه عملکردشان عبارتند از :

  • رید سوئیچ دو پایه: نوعی خاصی از رید رله مغناطیسی است که از دو پایه برای اتصال مدار برخوردار می باشد. این نوع رله ها به دلیل سادگی و کارایی بالایی که دارد در بسیاری از کاربردهای صنعتی و الکترونیکی مانند درب ‌های اتوماتیک و سیستم‌ های امنیتی، دستگاه‌ های اندازه‌ گیری و تست، تجهیزات مخابراتی، مورد استفاده قرار می‌ گیرند. رید رله ‌های دو پایه عموما برای سوئیچینگ دقیق سیگنال‌ ها و کنترل فرآیند های تست کاربرد دارند.

 

رید سوئیچ دو پایه

رید سوئیچ دو پایه

 

  • رید سوئیچ سه پایه: این نوع رید سوئیچ های شیشه ای دارای سه پایه هستند که از آن به منظور اتصال به مدار الکتریکی استفاده می شوند. این نوع رید رله سه پایه معمولا برای کاربردهای مختلف اعم از تشخیص حالت باز یا بسته بودن، کنترل دستگاه‌ها و تجهیزات الکترونیکی به کار می روند.

 

رید سوئیچ سه پایه

رید سوئیچ سه پایه

 

  • رید سوئیچ‌ 4 پایه تخت: این نوع سوئیچ رله ها دارای پایه‌ های صاف و بدنه مستطیلی شکل هستند. نصب این نوع رید رله مغناطیسی بر روی سطوح صاف و مسطح می باشد. استفاده از این نوع رید رله ها برای کاربرد هایی که به نصب آسان و سریع نیاز دارند، مناسب هستند.

 

رید سوئیچ‌ 4 پایه تخت

رید سوئیچ‌ 4 پایه تخت

  • رید رله 8 پایه: نصب این نوع رله ها بر روی سطوح چاپ‌ برد (PCB) استفاده می‌ شوند و معمولا در دستگاه‌ ها و تجهیزات الکترونیکی کاربرد دارند.

راد الکتریک نماینده فعال فروش انواع رله در ایران

شرکت راد الکتریک یکی از بهترین و معتبر ترین نمایندگی رله سلدوک Celduc فرانسه به صورت انحصاری و رسمی در ایران است که مناسب ترین قیمت رله SSR خود را در سر تا سر نقاط شهر های ایران از جمله شهرستان های زیر، ارسال می دارد :

  • رله مینیاتوری در استان گلستان
  • انواع رله های الکترونیکی در استان لرستان 
  • SSR سلدوک در استان مرکزی
  • رله جامد SSR در استان مازندران (غرب مازندران)
  • انواع رله در تابلو برق در استان همدان
  • اس اس آر تک فاز در استان هرمزگان 
  • رله الکترونیکی SSR در استان آذربایجان شرقی (تبریز)
  • رله اس اس ار سه فاز در استان البرز 
  • رله اس اس ار تکفاز در استان یزد
  • اس اس آر CELDUC در استان آذربایجان غربی
  • رله اس اس آر در استان اصفهان (شهرستان اصفهان)
  • رله الکترونیکی در استان تهران (میدان شهدا)
  • اس اس ار سه فاز در استان اردبیل
  • انواع SSR در استان ایلام 
  • رله حالت جامد در استان خراسان رضوی (مشهد)
  • اس اس آر 50 آمپر در استان چهار محال و بختیاری
  • رله اس اس ار SSR در استان زنجان
  • رله الکترونیکی سه فاز در استان بوشهر  
  • کنتاکتور حالت جامد در استان خوزستان (اهواز)
  • رله جامد DC در استان فارس (شیراز)
  • SSR تک فاز در استان خراسان جنوبی 
  • رله SSR (Solid State Relay) در استان کرمان (شمال استان کرمان)
  • SSR سه فاز در استان سیستان و بلوچستان
  • رله الکترونیکی SSR در استان قم
  • انواع رله در استان گیلان 

راد الکتریک به عنوان تنها نماینده SSR Celduc و بزرگترین وارد کننده و توزیع کننده انواع رله الکترونیکی و تجهیزات برق صنعتی در تهران است که امکان ارسال به سایر شهر های ایران را دارد. خواهشمند است، جهت استعلام قیمت انواع رله الکترونیکی اس اس آر (SSR Relay) و ارسال آن به سر تا سر ایران با ما تماس بگیرید.

خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.

  تلفن تماس : 02136614690        موبایل :  09123118834

کاربرد رله مغناطیسی در برق صنعتی

رله مغناطیسی (رید رله) نوع خاصی از رله است که برای باز و بسته کردن کنتاکت ‌های فلزی از مکانیزم مغناطیسی استفاده می کند. رید رله مغناطیسی به دلیل عملکرد بی‌ صدا و عدم جرقه‌ زنی، استفاده در مکان ‌های حساس مانند بیمارستان‌ ها، اتاق‌ های تمیز و تأسیسات انفجاری بسیار مناسب هستند. همچنین از رید سوئیچ می توان برای سوئیچینگ سیگنال‌ های کم جریان مانند سنسورها، دکمه‌ ها و PLCها استفاده نمود. رید رله مغناطیسی به دلیل قابلیت اطمینان، عمر طولانی، عملکرد بی‌ صدا، ابعاد کوچک، مقاومت در برابر شوک و لرزش در طیف گسترده ای از کاربردها در برق صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. 

 

کاربرد رله مغناطیسی در برق صنعتی

کاربرد رله مغناطیسی در برق صنعتی

 

معروف ترین برند های رید رله

  • Celduc سلدوک : یک برند معروف فرانسوی است که ارائه کننده انواع رله الکترونیکی و رله الکتریکی از جمله رید رله مغناطیسی می باشد که از کیفیت بالایی برخوردار است.
  • Crouzet کروزت : یک برند فرانسوی مطرح در زمینه تولید رله مغناطیسی در جهان است که به دلیل قیمت مناسب و عملکرد بالا، خوب شناخته شده است.
  • Crydom کرایدوم : از شناخته شده ترین برند های رید سوئیچ یا رله مغناطیسی در کشور مکزیک است که از کیفیت بالا و خدمات خوبی برخوردار می باشد.

 

برند رید رله،رید سوئیچ

 

مزایای رله رید سوئیچ ( رله مغناطیسی )

  • حجم و وزن کم و ابعاد بسیار کوچک
  • حساس به میدان مغناطیسی
  • تکرار پذیری خوب
  • مقاوم در برابر گرد وغبار و آلودگی
  • عدم نیاز به منبع تغذیه
  • قیمت ارزان

معایب رید رله مغناطیسی

  • تولید نویز الکتریکی قوی
  • سرعت پاسخ دهی کند
  • سرعت سوئیچینگ پایین‌
  • محدودیت جریان

ساختار رید رله یا سوئیچ رله

ساختار سوئیچ رله مغناطیسی دارای یک محفظه شیشه ای است که در داخل آن دو تیغه فلزی نازک (کنتاکت) قرار دارد که با استفاده از آهنربا یک میدان مغناطیسی ایجاد می شود. با ایجاد میدان مغناطیسی این دو تیغه فلزی فعال شده و عمل قطع و وصل جریان را انجام می دهد. کپسول شیشه ای که دو کنتاکت فلزی در داخل آن قرار دارد، باعث می شود تا کنتاکت های فلزی از هرگونه گرد و غبار و رطوبت در امان باشد. همچنین در داخل محفظه شیشه ای، گاز بی اثر نیتروژن و آرگون وجود دارد که از اکسید شدن تیغه ها نیز جلوگیری می کند.

 

ساختار رید رله یا سوئیچ رله

ساختار رید رله یا سوئیچ رله

 

کاربرد رید رله‌ مغناطیسی

  • تجهیزات اندازه ‌گیری و تست: از رید رله‌ یا رله مغناطیسی برای سوئیچینگ سیگنال ‌ها در تجهیزات اندازه‌گیری و تست مانند اسیلوسکوپ‌ ها، مولتی‌ مترها و ژنراتورهای سیگنال استفاده می ‌شوند.
  • سیستم های کنترل و اتوماسیون: استفاده از رید رله یا رید سوئیچ شیشه ای برای کنترل موتور ها، شیرها، سنسورها و سایر تجهیزات در سیستم ‌های کنترل و اتوماسیون به کار می رود.

 

کاربرد رید رله‌ مغناطیسی

کاربرد رید رله‌ مغناطیسی

 

انواع رله کدام است؟

در بازار رله های مختلفی ارائه می شوند که در این قسمت به صورت خلاصه به تشریح آن می پردازیم. از جمله انواع رله الکتریکی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • رله حرارتی یا بی متال
  • رله مغناطیسی
  • رله کنترل فاز
  • رله کنترل بار
  • رله حالت جامد یا SSR

در زیر به بررسی هر کدام از رله های ذکر شده در بالا خواهیم پرداخت.

حتما بخوانید:  رله حفاظتی چیست و انواع آن

رله حرارتی چیست؟

رله حرارتی بی متال (Bimetallic Thermal Overload Relay) نوعی رله اضافه بار است که از داغ شدن بیش از حد موتور الکتریکی جلوگیری می کند. رله حرارتی (بی متال) قادر است که از موتور های الکتریکی در برابر اضافه بار و گرمای بیش از حد محافظت نماید.

 

خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.

  تلفن تماس : 02136614690        موبایل :  09123118834

 

رله کنترل فاز چیست؟

کنترل فاز یا رله کنترل فاز یک تجهیز حفاظتی و کنترلی است که استفاده از آن جهت نظارت و حفاظت از موتور الکتریکی به کار می رود. رله کنترل فاز نقش مهمی را در محافظت از تجهیزات الکتریکی در برابر عدم تعادل ولتاژ، افت فاز، توالی نامناسب فاز، اضافه بار و قطع فاز ایفا می کند. عملکرد این تجهیز حفاظتی به صورت الکترونیکی بوده که به محض بروز اختلالات شبکه ای مانند کاهش و افزایش ولتاژ، قطع یکی از فازها، جا به جایی فازها، عدم تقارن فازها، فرمان قطع مدار را صادر می کند.

 

کنترل فاز،رله کنترل فاز، قیمت رله کنترل فاز

رله کنترل فاز چیست؟

 

رله کنترل بار چیست؟

رله کنترل بار یا رله اضافه بار (Overload Relay) نوعی از رله الکترومکانیکی است که می تواند از موتور و یا تجهیزات الکتریکی در برابر جریان اضافه محافظت نماید. از دیگر نام های رله کنترل بار را می توان به رله‌ اضافه‌ جریان (Over-current Relay)، رله‌ مانیتورینگ‌ِ جریان (Current monitoring relay) اشاره نمود. کاربرد رله کنترل بار عموما در تابلو برق های صنعتی برای جلوگیری از عبور جریان اضافی از مدارها و موتورهای الکتریکی استفاده می شود. یکی از مزایای رله کنترل بار نسبت به رله بی متال (حرارتی)، عدم تاثیر حرارت محیط در کارکرد رله کنترل بار می باشد.

 

رله کنترل بار چیست

رله کنترل بار چیست

 

رله حالت جامد یا SSR چیست ؟

SSR یا (Solid State Relay) یا رله حالت جامد، یک المان سوئیچینگ الکترونیکی است که برخلاف رله الکترومکانیکی فاقد کنتاکت و سیم پیچ بوده و با استفاده از عناصر نیمه هادی مانند تریستور، ترانزیستور و ترایاک می تواند جریان الکتریکی در مدار را کنترل نماید. عدم وجود قطعه متحرک در این رله اس اس آر (SSR Relay) یا سالید استیت رله، باعث طولانی شدن عمر آن می شود. میزان سرعت سوئیچینگ رله اس اس آر (SSR Relay) سریع تر از رله های مکانیکی بوده و عدم وجود قطعات متحرک در این رله الکترونیکی علاوه بر افزایش طول عمر آن، عملکرد آن را کاملاً بی صدا کرده است. رله حالت جامد SSR نسبت به نویز های الکتریکی بسیار مقاوم بوده و استفاده از آن در کنترل موتور های الکتریکی، تجهیزات پزشکی، سیستم های گرمایشی و سرمایشی، صنایع اتوماسیون صنعتی و … کاربرد دارد.

شرکت راد الکتريک یکی از بهترین توزیع کننده ها و نمایندگی انحصاری برند های اروپایی و آسیایی در ایران است که در زمینه قطعات الکتریکی و الکترونیک صنعتی فعالیت می کند. این شرکت در سال 1353 تاسیس شده و با داشتن تیمی مجرب و متخصص از کارشناسان و متخصصان همواره پاسخگوی نیاز شما مشتریان عزیز می باشد. از پرفروش ترین انواع رله الکترونیکی راد الکترونیک را می توان به رله SSR Celduc سلدوک، رله اس اس آر  SSR Crouzet کروزت و رله الکترونیکی SSR Crydom کرایدوم اشاره نمود.

 

رله حالت جامد،قیمت رله حالت جامد

 

تفاوت رله مغناطیسی با رله حالت جامد SSR

از تفاوت های بارز رله مغناطسی و رله حالت جامد (SSR) در ساختار و عملکرد آن است. در ساختار رله مغناطیسی از یک سیم پیچ و کنتاک باز NO (Normally Open) و کنتاک بسته NC (Normally Close) تشکیل شده در حالی که، در رله حالت جامد (SSR) فاقد قطعات متحرک بوده و از عناصر نیمه هادی مانند ترایاک، ترانزیستور و یا تریستور برای قطع و وصل جریان در مدار استفاده می شود. عملکرد رله مغناطیسی به این صورت است که با عبور جریان برق از سیم پیچ مسی یک میدان الکترومغناطیسی ایجاد می شود که همین امر باعث جذب کنتاکت ها به هم می شود (منظور مدار بسته شده است). با از بین رفتن میدان مغناطیسی کنتاکت ها به حالت اولیه خود باز می گردد (منظور در این حالت مدار باز است).

اما رله حالت جامد یکی از جدید ترین نوع رله ها است که سوئیچینگ این رله حالت جامد، بدون کنتاکت بوده و با استفاده از قطعات نیمه هادی امکان پذیر می باشد. این نوع رله حالت جامد در مقایسه با رله مغناطیسی دارای مزایای متعددی است که می توان به. عدم تماس فیزیکی، اطمینان بالا، عمر طولانی، سرعت سوئچینگ سریع و عدم تداخل نویز الکتریکی از جمله مهمترین ویژگی های رله جامد یا SSR اشاره نمود.

 

تفاوت رله مغناطیسی با رله حالت جامد SSR

تفاوت رله مغناطیسی با رله حالت جامد SSR

 

نحوه عملکرد رله الکترونیکی SSR

عملکرد SSR مشابه رله های مکانیکی است ولی با این تفاوت که در رله اس اس آر (SSR Relay) هیچ قسمت متحرکی وجود نداشته و در مقایسه با رله های الکترومکانیکی از ابعاد کوچکتری برخوردار می باشد. عدم وجود قطعه متحرک در رله الکترونیکی SSR، باعث افزایش طول عمر قطعه شده و در مداراتی که تعداد دفعات کلید زدن (قطع و وصل جریان) زیاد است، کاربرد دارد. عملکرد رله الکترونیکی SSR به دلیل نداشتن هیچ قطعه متحرکی، بی صدا بوده و در برابر ضربه و لرزش بسیار مقاوم می باشد. در رله اس اس آر SSR تغییرات ولتاژ یا جریان ورودی AC یا DC با استفاده از یک عنصر نیمه هادی مانند تریستور یا ترازیستور کنترل می شود. استفاده از رله SSR در کنترل دما، کنترل سرعت موتورها و کنترل بارهای الکتریکی بسیار اهمیت دارد.

انواع رله براساس قطب و پرتاب

به تعداد کلیدهای داخل رله، قطب و به تعداد مدارهای کنترل‌ شده درهر قطب، پرتاب گفته می شود. رله ها از نظر قطب و پرتاب شامل موارد زیر می باشد.

  • رله SPDT

رله تک قطبی و دو پرتابی SPDT که مخفف (Single Pole Double Throws) است، اشاره می شود. رله SPDT تک قطبی، یعنی در لحظه تنها یک مدار را می ‌توان کنترل کرد و دو پرتابی یعنی دارای دو موقعیت برای اتصال است که در هر وضعیت یک مدار آن بسته و دیگری باز می باشد.

  • رله DPDT

رله دو قطبی و دو پرتابی DPDT مخفف (Double Poles Double Throws) است، اشاره می شود. دو قطب بودن رله DPDT به این معنی است که امکان کنترل دو مدار به صورت کاملا جداگانه را دارد، یعنی به صورت همزمان می تواند مدار بسته یا مدار باز را فراهم کند.

  • رله 3PDT

رله 3PDT مخفف (Three Poles Double Throws ) است که دارای 3 کنتاکت بوده و استفاده از آن برای کنترل سه مدار جداگانه کاربرد دارد.

عملکرد و کاربرد رله مغناطیسی در سیستم های برق صنعتی

رید رله (Reed Relay) یا رله مغناطیسی، نوعی رله است که در داخل محفظه شیشه ای آن یک جفت تیغه فلزی (کنتاکت) قرار دارد که با ایجاد میدان مغناطیسی به یکدیگر متصل می شود و جریان الکتریکی را از خود عبور می دهد. عملکرد این رید رله مغناطیسی به این صورت است که با قرار گرفتن در یک میدان مغناطیسی کنتاکت ‌ها به هم متصل شده و با از بین رفتن میدان مغناطیسی، کنتاکت ‌ها از هم جدا می شود. از کاربرد رید رله مغناطیسی در برق صنعتی را می توان به مدارهای حفاظتی، سیستم‌ های کنترل و اتوماسیون و تجهیزات اندازه ‌گیری و سنجش اشاره نمود.

خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.

  تلفن تماس : 02136614690        موبایل :  09123118834

نکاتی در انتخاب رید سوئیچ شیشه ای

در انتخاب رید رله یا رید سوئیچ برای کاربردهای مختلف، توجه به چند نکته مهم است :

  • ولتاژ و جریان کاری : اطمینان حاصل کنید که ولتاژ و جریان رید سوئیچ انتخابی با ولتاژ و جریان مدار شما سازگاری داشته باشد. بعضی از رید رله ها برای ولتاژهای بالا و برخی دیگر برای ولتاژهای پایین طراحی شده اند.
  • حساسیت مغناطیسی : میزان حساسیت رید سوئیچ به میدان مغناطیسی باید با نیازهای کاربرد شما مطابقت داشته باشد. برخی از رید سوئیچ های شیشه ای ممکن است که به میدان ‌های مغناطیسی ضعیف و برخی دیگر به میدان مغناطیسی قوی تر حساس باشند.
  • زمان پاسخگویی : میزان زمان پاسخگویی رید سوئیچ باید با سرعت عملکرد مدار شما هماهنگ باشد. استفاده از رید رله برای کاربرد هایی که نیاز به سوئیچینگ سریع دارند، رید سوئیچ هایی با زمان پاسخگویی کوتاه تر نیز مناسب تر هستند.
  • طول عمر و قابلیت اطمینان : طول عمر بالا و قابلیت اطمینان یکی از فاکتورهای مهم در رید رله است که در انتخاب رید سوئیچ باید به آن دقت شود، به ویژه در کاربرد های صنعتی که نیاز به عملکرد مداوم و پایدار دارند.
  • محیط کاری : شرایط محیطی مانند دما، رطوبت و وجود گرد و غبار می ‌تواند بر عملکرد رید سوئیچ تأثیر بگذارد.
حتما بخوانید:  مدار فرمان چپگرد راستگرد

 

نکاتی در انتخاب رید سوئیچ

نکات رید سوئیچ

 

تفاوت رید رله مغناطیسی با رله معمولی

رید رله مغناطیسی و رله معمولی هر دو برای کنترل مدارهای الکتریکی استفاده می‌ شوند، اما تفاوت‌ هایی با هم دارند که از مهمترین آنها را می توان به موارد ذیل اشاره نمود :

ساختار و عملکرد

  • رله معمولی : در ساختار رله های معمولی شامل یک سیم پیچ (بوبین) و کنتاکت می باشد که با عبور جریان از سیم‌ پیچ، میدان مغناطیسی ایجاد شده که همین امر باعث باز و بسته شدن کنتاکت‌ ها می‌شود.
  • رید رله مغناطیسی : این نوع رله ها دارای یک جفت کنتاکت فلزی در یک محفظه شیشه ای می باشد که با ایجاد میدان مغناطیسی، کنتاکت ها به هم متصل می ‌شوند و عمل قطع و وصل جریان را انجام می دهد.

کاربرد

  • رید رله مغناطیسی : این نوع رله ها به دلیل حساسیت به میدان مغناطیسی و سرعت بالا در تجهیزات اندازه‌ گیری و سنجش، سیستم‌ های ارتباطی و سیستم‌ های کنترل و اتوماسیون کاربرد دارد.
  • رله معمولی : برای کاربردهای عمومی‌ تر و مدارهای با توان بالاتر مانند مدارهای کنترل، جداسازی مدارها، تقویت سیگنال‌ها و سیستم‌های اتوماتیک و … بسیار پرکاربرد می باشد.

زمان پاسخگویی

  • رید رله مغناطیسی : زمان پاسخگویی بسیار کوتاهی دارند و استفاده از آن برای سوئیچینگ سریع بسیار مناسب است.
  • رله معمولی : زمان پاسخگویی طولانی ‌تری در مقایسه با رید رله ‌مغناطیسی دارد و استفاده از آن برای کاربرد هایی که نیاز به سوئیچینگ سریع ندارند، مناسب می باشد.

طول عمر و قابلیت اطمینان

  • رید رله مغناطیسی : به دلیل ساختار ساده ای که دارد، از طول عمر و قابلیت اطمینان بالایی برخوردار می باشد.
  • رله معمولی : به دلیل وجود قطعات متحرک بیشتر، ممکن است طول عمر کمتری نسبت به رید رله‌ ها داشته باشد.

چگونه رید رله مغناطیسی عمر دستگاه ها را افزایش می دهد ؟

رید رله مغناطیسی به دلیل ساختار ساده و قابلیت اطمینان بالایی که دارد، می تواند باعث افزایش طول عمر دستگاه ها شود. کنتاکت‌ های فلزی این نوع رله مغناطیسی درون یک محفظه شیشه ‌ای قرار دارد که از گرد و غبار و آلودگی محافظت می کند. از مزایای استفاده از رید رله مغناطیسی در سیستم ها را می توان به دوام بالا، عملکرد بدون نیاز به تماس فیزیکی، محافظت در برابر قوس الکتریکی و … اشاره نمود.

تفاوت رید رله مغناطیسی با فیوز

رید رله (رله مغناطیسی) و فیوز دو قطعه الکتریکی هستند که هر دو برای حفاظت از مدارهای الکتریکی استفاده می شوند. اما تفاوت های مهمی با هم دارند که در موارد ذیل اشاره شده است :

عملکرد

  • رید رله مغناطیسی : عملکرد این نوع رله ها به صورت کلید الکترومکانیکی است که با نزدیک شدن آهنربا یک میدان مغناطیسی ایجاد شده و باعث باز و بسته شدن کنتاکت های فلزی می شود. رید رله یا رید سوئیچ ها معمولاً برای کنترل مدارهای با ولتاژ و جریان بالا مورد استفاده قرار می گیرد.
  • فیوز: یک قطعه حفاظتی است که با عبور جریان بیش از حد مدار، باعث قطع دائمی مدار می شود. در واقع از فیوزها برای حفاظت از مدار در برابر جریان ‌های اضافی و جلوگیری از آسیب کاربرد دارد.

قابلیت استفاده مجدد

  • رید رله مغناطیسی : پس از قطع شدن مدار، مجددا می توان آن را استفاده نمود.
  • فیوز: پس از قطع شدن، فیوز قابل استفاده نمی باشد و حتما باید تعویض گردد.

کاربرد

  • رید رله مغناطیسی : در سیستم هایی که نیاز به سوئیچینگ دقیق دارند مانند سیستم‌ های کنترل صنعتی، اتوماسیون، و تجهیزات الکترونیکی و … کاربرد دارد.
  • فیوز : استفاده از فیوز در مدار های الکتریکی خانگی و صنعتی برای حفاظت از تجهیزات در برابر جریان‌ های اضافی و کوتاه‌ مدت به کار می رود.

زمان واکنش

  • رید رله مغناطیسی : این نوع رله ها عموما زمان واکنش سریع‌ تری نسبت به فیوز دارند و می توانند که به سرعت مدار را قطع و وصل نمایند.
  • فیوز: زمان واکنش فیوز کندتر از رید رله می باشد.

نحوه تست رید رله یا سوئیچ رله شیشه ای

برای تست رید رله (رله مغناطیسی)، تنها کافی است که از طریق مولتی متر این تست را انجام دهید. ابتدا یک آهنربا را به رید رله نزدیک می کنیم تا میدان مغناطیسی ایجاد شود. سپس با قرار دادن پراب های مولتی متر به رید رله، بیزر مولتی متر به صدا در آمده و این نشان دهنده آن است که کنتاکت های فلزی درون رید رله به هم متصل شده و مدار بسته می باشد. به محض دور کردن آهنربا از رید رله، دیگر صدای از مولتی متر شنیده نمی شود و بر روی نمایشگر علامت 0L به نمایش در می آید که این علامت به معنای نبود میدان مغناطیسی است و در واقع کنتاکت ها از هم جدا شده و مدار باز است.

کلام آخر

همانطور که در این مقاله اشاره کردیم، رید رله یا رله مغناطیسی یک نوع سوئیچ الکترو مکانیکی است که برای باز و بسته کردن کنتاکت ‌های فلزی دورن محفظه شیشه ای آن از یک آهنربا برای ایجاد میدان مغناطیسی استفاده می کند. با نزدیک شدن آهنربا یک میدان مغناطیسی ایجاد می شود که همین امر باعث جذب کنتاکتور ها بهم شده و عمل وصل مدار انجام می شود. با دور شدن آهنربا این میدان مغناطیسی از بین رفته و عمل قطع مدار را صورت می گیرد. برای آشنایی بهتر با رید رله یا رید سوئیچ شیشه ای می توانید به مجموعه راد الکترونیک که یکی از بهترین نمایندگی انحصاری رله سلدوک Celduc فرانسه و انواع رله الکترونیکی SSR سایر برندهای اروپایی و آسیایی در ایران است مراجعه نمایید. تمامی محصولات SSR سلدوک از طریق نمایندگی رله سلدوک لاله زار که در تهران واقع شده، عرضه می گردد.

 

 

رید رله مغناطیسی (Magnetic Reed Relay) یک نوع رله الکترو مکانیکی است که از یک میدان مغناطیسی برای باز و بسته کردن کنتاکت‌ های فلزی استفاده می ‌کند.

عملکرد بی‌ صدا، طول عمر طولانی، ایمنی بالا، مقاومت در برابر شوک و لرزش، ابعاد کوچک و قیمت مناسب از مزایای رله مغناطیسی به شمار می رود.

رید رله مغناطیسی در واقع یک کلید الکترومکانیکی است که براساس اصل جاذبه مغناطیسی کار می کند. این رله از طریق یک آهنربا برای ایجاد میدان مغناطیسی کمک می گیرد. با ایجاد میدان مغناطیسی کنتاکت های فلزی درون محفظه شیشه ای به هم متصل شده و عمل وصل مدار را انجام می دهد و با حذف میدان مغناطیسی کنتاکت ها از هم جدا شده و در این صورت عمل قطع مدار صورت می گیرد.

رله حرارتی، رله الکترومکانیکی، رله مغناطیسی، رله حالت جامد یا SSR، رله کنترل بار، رله کنترل فاز، رله زمانی یا رله تایمر و ... از جمله انواع رله الکتریکی به شمار می رود.

رید رله یا رله مغناطیسی در سیستم ‌های الکتریکی برای کاربردهای مختلفی استفاده می ‌شوند. این نوع سوئیچ رله‌ ها به دلیل سرعت بالا، اندازه کوچک و قابلیت سوئیچینگ دقیق، در مدارهای الکترونیکی و الکتریکی بسیار مفید هستند که در سیستم‌ های کنترل و اتوماسیون، مدارهای حفاظتی و تجهیزات اندازه ‌گیری و سنجش بسیار پر کاربرد می باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × سه =