مقدمه
امروزه، داشتن نور مطلوب و ایده آل در هر محیطی، یکی از نیازها و دغدغه های اساسی بشر به شمار می رود. دیمر (Dimmer)، ابزاری کارآمد در بسیاری از پروژه های الکترونیکی است که از آن جهت کم و زیاد کردن نور یک لامپ یا روشنایی و در برخی موارد کنترل سرعت موتور های الکتریکی یا تنظیم دما استفاده می شود. به بیان ساده تر، دیمر، یک قطعه یا مدار الکترونیکی است که به شما این امکان را می دهد که نور لامپ متناسب با محیط خود را بتوانید از حالت کاملاً روشن تا کاملاً خاموش و یا هر سطح روشنایی بین این دو تنظیم نمایید. در این مقاله می خواهیم اصلا بدانیم “دیمر چیست و چگونه کار می کند؟” و همچنین به بررسی انواع دیمر و ارزیابی مزایا و معایب هر یک خواهیم پرداخت. بنابراین، برای دستیابی به درکی کامل از دیمر صنعتی و معمولی و آشنایی با طیف وسیع کاربردهای آن، تا انتهای این مقاله با ما همراه شوید.
خواهشمند است برای خرید دیمر صنعتی با بهترین کیفیت و قیمت ارزان با شماره تلفنی که در قسمت زیر درج شده با کارشناسان مجرب ما جهت دریافت مشاوره رایگان تماس حاصل فرمایید.
دیمر (Dimmer) چیست؟
دیمر، قطعه ای است که در مدار به صورت سری قرار گرفته و نقش مهمی در تنظیم ولتاژ خروجی ایفا می کند. Dimmer (دیمر) در حقیقت، یک پتانسیومتر یا همان مقاومت متغیر است که از سه پایه تشکیل شده که دو پایه آن برای هدایت جریان الکتریکی و پایه سوم برای کنترل میزان مقاومت و به تبع آن، ولتاژ خروجی به کار می رود. در پیکربندی مدار، دو پایه انتقال جریان برق دیمر به صورت سری (متوالی) و در مسیر سیم فاز قرار می گیرند. به عبارت ساده، دیمر وسیله ای است که امکان کاهش یا افزایش شدت نور لامپ و سرعت چرخش موتور را برای شما فراهم می کند. دو نوع دیمر وجود دارد که شامل:
1. دیمر ساده
از این دیمر معمولا در تغییر روشنایی منازل و تغییر سرعت دستگاه های خانگی استفاده می شود که میزان توان آن بین 200 تا 1000 وات می باشد.
2. دیمر صنعتی
دیمر صنعتی و ساده از نظر اصول عملکردی مشابه هم هستند، با این تفاوت که دیمرهای صنعتی توانایی تحمل توان های بالاتر از 1000 وات را دارند. این نوع دیمرها معمولاً برای تنظیم روشنایی و دمای محیط، کنترل سرعت ابزار و ماشین آلات و کاربرد های مشابه به کار می روند. از این رو، برای کاهش حرارت تولید شده توسط دیمر صنعتی با توان بالا، اغلب از فن خنک کننده استفاده می شود.
تفاوت دیمر معمولی با دیمر صنعتی
از رایج ترین تفاوت دیمر ساده با دیمر صنعتی تنظیم و کنترل ولتاژ و شدت جریان در مدارهای الکتریکی است. به زبان ساده تر، دیمر معمولی، توانایی تنظیم میزان روشنایی یک لامپ را دارد، اما دیمر صنعتی سلدوک celduc فرانسه، یک قطعه الکترونیکی است که می تواند میزان شدت نور را در فضاهای بزرگ مانند سالن های کنفرانس، سینماها و محیط های صنعتی، کنترل و تنظیم نماید. دیمر صنعتی Celduc (با عنوان های واریابل، واریاک و یا اتوترانس متغیر نیز در بازار شناخته می شود.) برای سیستم های با توان خروجی بالاتر و دقت تنظیم بیشتر مناسب تر است.
از پرفروش ترین سِری مدل های دیمر صنعتی سلدوک Celduc
- S03 (حالت کنترل انفجار ( واحد مبتنی بر MP))
این نوع از رله کنترل آنالوگ، به ویژه برای بارهای مقاومتی که دارای اینرسی حرارتی پایین هستند، مانند منابع مادون قرمز موج کوتاه (لامپ های IR)، مناسب است. این امر امکان تنظیم دقیق توان خروجی را متناسب با سیگنال ورودی آنالوگ فراهم کرده و در عین حال، سطح انتشار نویز و تداخل الکترو مغناطیسی (EMC) را کاهش می دهد. نحوه عملکرد این حالت کنترلی به این صورت است که جریان های سینوسی کامل را به طور یکنواخت در طول یک دوره مدولاسیون ثابت (TM) سیگنال ورودی آنالوگ سوئیچ می کند. سیستم به طور مداوم تعداد امواج سینوسی کاملی را که باید در طول دوره TM فعال شوند، محاسبه می نماید.
- SG5 (کنترل کننده های پالس تمام موج)
این رله دارای یک ورودی آنالوگ است که از شبکه اصلی جدا شده تا نسبت عملکرد چرخه ای یک بار (t/T) را تغییر دهد. عملکرد کنترل و شبکه اصلی به صورت همزمان صورت می گیرد و خروجی تنها شامل دوره های کامل سیگنال است. مدل های ارائه شده این رله مجهز به نشانگرهای LED و همچنین محافظت در برابر نوسانات شبکه ای با استفاده از مدار RC و وریستور (VDR) می باشد.
- SWG5 (کنترل کننده های برق تک فاز)
این محدوده از کنترلر ها براساس فناوری SGS طراحی شده و با مدل های SWG که دارای هیت سینک و آداپتور های ریلی DIN هستند، مشخص می شود. کاربرد اصلی این کنترلرها، در کنترل بخاری های برقی المنتی تک فاز می باشد.
- SWG8 (کنترل کننده های برق سه فاز)
کنترلر های SWG8 از دو بخش اصلی تشکیل شدهاند: یک واحد کنترل با ورودی 0 تا 10 ولت DC و یک واحد قدرت که با بارهای سه فاز سازگار است. واحد کنترل دارای یک ورودی آنالوگ ایزوله از نظر الکتریکی است که امکان تغییر متناسب توان بار را فراهم می کند. این کنترلرها به طور خاص برای کاربرد هایی نظیر کنترل بخاری های سه فاز مناسب هستند.
- SGTA
محدوده SGTA، یک مکمل ایده آل برای کنترلرهای تناسبی سه فاز SVTA محسوب می شود. این محدوده با ویژگی های زیر ارائه می گردد:
- طراحی جمع و جور
- پشتیبانی از فرکانس شبکه گسترده ( در بازه فرکانسی 40 تا 69 هرتز)
- حفاظت داخلی در برابر اضافه ولتاژ
- توانایی کنترل جریان های بالا
- کنترل کننده زاویه سه فاز تمام سیکل با ایزولاسیون کامل حداقل ولتاژ اعمال شده بسیار پایین ( با حداقل ولتاژ 3 ولت RMS بر روی بار در ولتاژ اسمی، در مقایسه با 40 ولت RMS رقبا، کمترین مقدار موجود در
- بازار را ارائه می دهد.)
کاربردهای رایج این محدوده به طور معمول برای کنترل دما در بارهای مقاومتی، لامپ های مادون قرمز، کوره ها و مقاومت ها مورد استفاده قرار می گیرد.
- SVTA
این کنترل کننده زاویه فاز سه فاز با شش تریستور، که قادر به کنترل سیکل های مثبت و منفی جریان است، برای دستیابی به جریان متعادل و کاهش هارمونیک ها طراحی شده است. این دستگاه با ساختار فشرده، امکان کنترل انواع بارهای سه یا چهار سیمه ( یا بدون نول) را فراهم می کند، به استثنای بارهای خازنی. قابلیت اتصال به صورت مثلث یا ستاره را دارا بوده و برای کنترل موارد زیر ایده آل است:
- بارهای مقاومتی جهت تنظیم دما (کوره ها، لامپ های مادون قرمز، مقاومت ها و غیره).
- بارهای مقاومتی جهت کنترل روشنایی (لامپ های هالوژن، UV، نورپردازی صحنه و غیره).
- بارهایی شامل ترانسفورماتور، سیم پیچ یا یکسوکننده جهت تنظیم ولتاژ (منابع تغذیه، ژنراتورهای ولتاژ بالا و غیره).
- موتورهای کنترل سرعت ولتاژ (امکان کاهش سرعت بسته به نوع موتور و ماشین، موتور فن و غیره).
انواع ورودی فرمان دیمر صنعتی سلدوک
دیمر صنعتی celduc فرانسه، برای کنترل دقیق ولتاژ و جریان در مدارهای الکتریکی به کار می رود و دارای ورودی فرمان های متنوعی است که با توجه به نوع کاربرد، انتخاب می شود. از رایج ترین انواع ورودی فرمان دیمر صنعتی عبارتند از :
- 0-10V DC: مناسب برای کنترل شدت نور و سرعت موتورهای صنعتی
- 4-20mA: قابل استفاده در سیستم های اتوماسیون صنعتی و کنترل فرآیند ها
- potentiometer (پتانسیومتر): توانایی تنظیم دستی ولتاژ خروجی برای کاربردهای مختلف
- PWM (مدولاسیون پهنای پالس): مناسب برای کنترل دقیق توان و کاهش نویز الکتریکی.
این نوع ورودی ها با توجه به نوع دیمر (ولتاژ متغیر) و کاربرد صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند و نقش مهمی در بهینه سازی مصرف انرژی و کنترل تجهیزات الکتریکی ایفا می کنند.
کار دیمر چیست؟
عملکرد دیمر به زبان ساده، تنظیم و کنترل میزان شدت روشنایی لامپ ها و سایر تجهیزات برقی می باشد. در طراحی تاسیسات الکتریکی، هرکجا که نیاز به تغییر سطح روشنایی باشد از این قطعه استفاده می شود. لامپ های رشته ای و هالوژنی همگی قابلیت استفاده با دیمر را دارند، در حالی که لامپ های فلورسنت و کم مصرف، فاقد این ویژگی می باشند. لامپ های LED نیز در دو نوع سازگار و ناسازگار با دیمر در بازار موجود هستند. دیمر گلداستار GOLDSTAR کره و گرین دات green Dot هند، با استفاده از مکانیزم مکانیکی و الکتریکی می تواند میزان ولتاژ یا جریان عبوری از مدار را تغییر دهد و همین امر باعث کاهش و یا افزایش میزان شدت نور یا سرعت چرخش موتورهای الکتریکی می شود.
بهترین برند های دیمر صنعتی
انتخاب بهترین دیمر صنعتی، با توجه به تنوع برندها و مدل های موجود در بازار، می تواند بسیار سخت و دشوار باشد. به همین دلیل، بررسی دقیق نیازهای کاربردی، بودجه و شرایط محیطی هنگام انتخاب دیمر صنعتی مناسب، بسیار حائز اهمیت است که عبارتند از :
- سلدوک Celduc: یک شرکت فرانسوی است که از پیشگامان تولید رله الکترونیکی SSR و دیمر صنعتی در بازار جهانی به شمار می رود که محصولات خود را همراه با عملکرد قابل اعتماد و کیفیت عالی به خریداران عرضه می کند.
- گلداستار GOLDSTAR: یکی از برترین تولید کنندگان تجهیزات برق صنعتی در کره جنوبی است که علاوه بر دیمر صنعتی، طیف گسترده ای از محصولات خود را اعم از استابلایزر یا تثبیت کننده ولتاژ برق، ترانس اتوماتیک، یو پی اس UPS، ترانس برق خانگی و … ارائه می دهد.
- گرین دات green Dot: یک برند معروف در کشور هند است که در زمینه تولید دیمر صنعتی (واریاک، واریابل و اتوترانسفورماتور متغیر) رکورد چشمگیری را ثبت کرده است. این برند، توانسته جایگاه خود را به عنوان لیدر (Leader) صنعت تثبیت کند و در بین رقبای جهانی به عنوان یک نام برتر و پیشرو شناخته شود.
خواهشمند است برای استعلام قیمت دیمر صنعتی سلدوک Celduc فرانسه با بهترین کیفیت می توانید با شماره تلفنی که در قسمت زیر درج شده با کارشناسان مجرب ما جهت دریافت مشاوره رایگان تماس حاصل فرمایید.
بررسی انواع دیمر صنعتی و کاربردهای آن
مبنای عملکرد دیمر صنعتی سلدوک Celduc فرانسه بر تنظیم دقیق میزان ولتاژ خروجی استوار است. این قطعه الکترونیکی با استفاده از مدارات الکترونیکی پیشرفته، قادر به کنترل ولتاژ و جریان در سیستمهای صنعتی و الکتریکی می باشد. دیمرهای صنعتی با توجه به نوع ولتاژ ورودی به دو دسته اصلی تقسیم میشوند:
- دیمر صنعتی تک فاز
دیمر صنعتی با ولتاژ ورودی 220 ولت، قابلیت تنظیم ولتاژ خروجی AC در بازه بین 0 تا 300 ولت (V) را داشته و میزان توان خروجی آن بسته به مدل، از 200 ولت آمپر (VA) تا 30 کیلو ولت آمپر (kVA) متغیر است. از این کنترلر نسبی (دیمر) تک فاز، برای کاربرد های سبک مانند تنظیم شدت نور لامپ های فلورسنت و رشته ای، کنترل سرعت موتورهای تک فاز و سایر دستگاه های الکتریکی استفاده می شود.
- دیمر صنعتی سه فاز
دیمر صنعتی یا کنترلر زاویه فاز، با ولتاژ ورودی 380 ولت، امکان تنظیم ولتاژ خروجی AC در بازه بین 0 تا 500 ولت را دارد. کاربرد این دیمر 3 فاز، برای کنترل ولتاژ در سیستم های صنعتی بزرگ با بارهای سنگین مانند لامپ های متال هالید، لامپهای LED، تنظیم سرعت موتورهای سه فاز و آزمایش های دقیق و مدیریت مصرف برق در سیستم های گرمایشی و صنعتی، بسیار حائز اهمیت است. کنترلر زاویه فاز (دیمر) سه فاز سلدوک فرانسه، در توان های مختلفی از 600 ولت آمپر(600VA) تا 50 کیلو ولت آمپر یا 50 کاوا (50kVA) به همراه نول تولید می گردد.
مزایا و معایب استفاده از دیمر برق
مهمترین ویژگی استفاده از دیمرها، صرفه جویی در مصرف انرژی میباشد. دیمرها با کم کردن ولتاژ ورودی چراغ ها باعث کاهش مصرف انرژی الکتریکی میگردند، همچنین این امر سبب میشود عمر مفید چراغ ها افزایش یابد. کاهش ولتاژ چراغ سبب کاهش توان ورودی به لامپ و در نهایت سبب کم شدن استرس وارد شده بر قطعات میگردد که این مورد سبب افزایش طول عمر چراغ ها میگردد.
مزایا:
- استفاده راحت تر از وسایل الکتریکی
- صرفه جویی در انرژی
- افزایش عمر وسایل الکتریکی
- بالا بردن زیبایی بصری محیط
- مقاومت در برابر گرمای بیش از حد و اتصال کوتاه
- کنترل از راه دور دستگاه (توسط امواج رادیویی، صوتی، تغییر آکوستیک، مادون قرمز و…)
معایب:
- ایجاد تداخل الکترومغناطیسی (برای کاهش تداخل الکترومغناطیسی، از فیلترهای القایی-خازنی (choke) به صورت سری استفاده می شود)
- وابستگی غیرخطی ولتاژ خروجی و مقاومت مدار دیمر
- قابل استفاده نبودن دیمر در همه لامپ ها
- عدم امکان اتصال ترانسفورماتورهای کاهنده به دیمر با توجه به غیر سینوسی بودن ولتاژ خروجی دیمرهای الکترونیکی
- راندمان پایین دیمر در لامپ های رشته ای
انواع دیمر براساس روش تنظیم
دیمر گلداستار Goldstar کره، در انواع مختلفی نظیر مکانیکی، لمسی، فشاری و هوشمند به بازار عرضه شده اند که شامل :
- دیمر مکانیکی: از ساده ترین نوع دیمر Goldstar گلداستار کره است که به سادگی و بدون نیاز به تغییر در سیم کشی ساختمان قابل نصب هستند. این نوع دیمر به وسیله یک کلید چرخشی یا کشویی جریان را تنظیم می کند.
- دیمر لمسی: نسخه ای مدرن و پیشرفته تر از دیمرهای مکانیکی هستند که جریان توسط یک صفحه لمسی تنظیم می شود. این دیمر به دلیل ظاهر زیبا و جذاب، مورد پسند بسیای از افراد قرار گرفته است.
- دیمر فشاری: از لحاظ عملکرد مشابه دیمرهای مکانیکی (چرخشی یا کشویی) است، یا این تفاوت که کنترل و تنظیم میزان نور، سرعت یا حرارت با استفاده از یک کلید فشاری انجام می شود.
- دیمر هوشمند: نوعی دیگر از دیمر است که علاوه بر قابلیت تنظیم میزان نور (یا سرعت/حرارت)، قابلیت اتصال به شبکه خانگی شما (معمولاً از طریق Wi-Fi، Zigbee، Z-Wave یا بلوتوث) را داشته و امکان کنترل روشنایی از راه دور را فراهم می کند. دیمر صوتی و کنترلی در این دسته از دیمرهای هوشمند قرار دارند.
کاربرد دیمر صنعتی در صنعت
دیمر صنعتی سلدوک Celduc فرانسه، در صنایع مختلف کاربرد گسترده ای دارد و در بهینه سازی عملکرد و کاهش هزینه های انرژی، نقش مهمی را ایفا می کند. برخی از مهم ترین کاربردهای دیمر صنعتی عبارتند از:
- کنترل و تنظیم شدت نور در سالن های صنعتی، نمایشگاه ها و فضاهای تجاری (صنایع روشنایی)
- تنظیم سرعت موتورهای الکتریکی برای کاهش مصرف انرژی (صنعت تهویه مطبوع)
- مدیریت توان مصرفی در سیستم های گرمایشی مانند المنتهای صنعتی و کوره ها
- بهینه سازی روشنایی در محیط های حساس مانند آزمایشگاه ها و بیمارستان ها
- کاهش نویز الکتریکی و تنظیم دقیق جریان برای تجهیزات حساس (صنعت الکترونیک)
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم که شما را با دیمر معمولی و دیمر صنعتی آشنا کنیم و حتی به تعریف کاملی از دیمر صنعتی و کاربرد آن در صنعت پرداختیم. همانطور که گفته شد، دیمرهای معمولی اغلب برای تنظیم شدت نور لامپ های روشنایی به کار می رود. اما، دیمر صنعتی، برای مصارف بزرگ تر مانند سیستم های صنعتی، تهویه مطبوع و کنترل دقیق توان مصرفی مورد استفاده قرار می گیرد. انواع دیمرهای صنعتی از نظر ولتاژ ورودی به دو دسته تک فاز و سه فاز تقسیم می شوند که استفاده از آن به بهینه سازی مصرف انرژی، افزایش طول عمر تجهیزات و کاهش هزینه های برق کمک شایانی می کند. علاوه بر این، دیمرهای صنعتی با تنظیم سرعت موتور ها و نور لامپ ها، سطح کیفیت و دقت در فرآیندهای صنعتی را ارتقا می بخشند. با در نظر گرفتن نقاط قوت و ضعف دیمر صنعتی و دیمر معمولی، می توان بهترین گزینه را انتخاب نمود. در ضمن، از مزایای استفاده از دیمر صنعتی می توان به قابلیت کنترل شدت نور، افزایش عمر مفید لامپ ها و کاهش هزینه های انرژی اشاره کرد. بنابراین، برای تهیه دیمر صنعتی Celduc سلدوک فرانسه می توانید از فروشگاه اینترنتی راد الکتریک که تنها نمایندگی Celduc سلدوک فرانسه در ایران است و به صورت انحصاری فعالیت می کند، خریداری نمایید.