مقالات رله

مدار رله SSR

5/5 - (4 امتیاز)

مقدمه

مدار داخلی رله‌ الکترونیکی SSR ( رله‌ حالت جامد)، برخلاف رله های الکترومکانیکی که از اجزایی نظیر سیم ‌پیچ، میدان مغناطیسی، فنر و کنتاکت‌ های مکانیکی ساخته شده اند، هیچ قطعه‌ی متحرکی ندارد و به طور کامل الکترونیکی طراحی شده تا کنترل و مدیریت بارهای الکتریکی را انجام دهد. رله اس اس آر SSR که مخفف عبارت (Solid State Relay) است، به دلیل داشتن مزیت های متعدد و کاربردی در صنایع مختلف به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. ساختار داخلی رله SSR از قطعات نیمه رسانا مانند ترانزیستور، تریستور، دیود، ترایاک و … بهره برده که عملکردی سریع و بدون صدا را فراهم می کند. از جمله مزایای رله‌ الکترونیکی SSR می ‌توان به سرعت عملکرد بالا و بدون تماس فیزیکی اشاره کرد که این امر منجر به افزایش طول عمر دستگاه و کاهش استهلاک می‌ گردد. علاوه بر این، رله حالت جامد یا SSR با ویژگی‌ های حفاظتی خود نظیر جلوگیری از اتصالات کوتاه و اضافه بار، ایمنی بیشتری را برای تجهیزات الکتریکی فراهم می‌ کند. به طور کلی این نوع رله اس اس ار، انتخابی کارآمد و مفید برای کنترل بارهای الکتریکی در صنعت محسوب می شود.

برای خرید انواع رله الکترونیکی SSR و تجهیزات مرتبط با آن، می توانید به فروشگاه های معتبر از جمله مجموعه راد الکتریک، مراجعه نمایید. شما مشتریان عزیز، می توانید انواع ‌رله های الکترونیکی متنوع را از این فروشگاه تهیه کرده و در پروژه‌ های الکترونیکی مختلف مورد استفاده قرار دهید. این محصولات با عملکرد قابل ‌اعتماد و طول عمر بالا، گزینه‌ ای ایده آل برای کاربردهای صنعتی و الکترونیکی به شمار می رود. اگر به دنبال انتخاب بهترین رله روبردی SSR برای پروژه خود هستید، ما در کنار شما هستیم تا مشاوره تخصصی ارائه دهیم و شما را در خریدی مطمئن راهنمایی نماییم.

خواهشمند است برای خرید انواع رله با بهترین کیفیت و قیمت مناسب با شماره تلفنی که در بخش زیر درج شده با کارشناسان مجرب ما جهت دریافت مشاوره رایگان تماس حاصل فرمایید.

  تلفن تماس : 02136614690        موبایل :  09123118834 

رله SSR چیست؟

رله SSR مخفف Solid State Relay به معنای رله حالت جامد می باشد. این نوع رله الکترونیکی برخلاف رله الکترومکانیکی، فاقد قطعه متحرک است که از قطعات نیمه‌ هادی مانند ترایاک، تریستور، دیود یا ترانزیستور قطع و وصل جریان الکتریکی در مدار (سوئیچینگ) استفاده می‌ کند و همین امر، باعث افزایش طول عمر و سرعت سوئیچینگ بالا می شود. از رله اس اس آر، معمولا در برنامه‌ های صنعتی و اتوماسیون برای کنترل موتورها، هیترها و سایر بارهای الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرد.

شرکت فنی و مهندسی راد الکتریک، به عنوان تنها نماینده رله‌ SSR سلدوک Celduc فرانسه در ایران است که با بیش از 50 سال سابقه در حوزه برق و الکترونیک فعالیت می کند. انواع مختلفی از رله الکترونیکی اس اس ار در بازار با برند ها و قیمت های مختلف عرضه می شوند که از جمله آن می توان رله قدرت یا آمپر بالا، رید رله یا رله مغناطیسی، رله SSR روبردی، رله پی ال سی PLC، رله کتابی، رله چپ گرد و راست گرد، رله برد الکترونیکی، رله صنعتی، و … اشاره نمود.

ساخت رله SSR

رله اس اس آر یا رله حالت جامد، که با نام SSR نیز شناخته می ‌شود، یک سوئیچ الکترونیکی است که امکان کنترل بارهای الکتریکی را بدون استفاده از قطعات متحرک مکانیکی فراهم می کند. این نوع رله معمولاً دارای چهار ترمینال (پیچ) است که شامل دو پیچ در بالا برای اتصال به مدار قدرت ( بار الکتریکی) و دو پیچ در پایین مربوط به مدار فرمان (سیگنال کنترلی) است. به طور کلی، یک رله SSR شامل یک ترمینال ورودی برای فرمان و یک خروجی به عنوان کلید می باشد که مدار قدرت را قطع یا وصل می نماید . در داخل این نوع رله الکترونیکی SSR، سیگنال کنترلی از طریق یک دیود نوری (LED) به عنوان عنصر فرستنده منتقل می ‌شود. عنصر گیرنده که وضعیت خروجی SSR را تعیین می ‌کند، مانند یک کلید الکترونیکی عمل می ‌کند.

با توجه به نوع طراحی و کاربرد، از قطعات نیمه ‌هادی قدرت مانند تریستور (Triac یا SCR) برای کنترل بارهای AC یا ماسفت (MOSFET) برای کنترل بارهای DC در خروجی استفاده می ‌شود. مدار فرمان و مدار قدرت در رله اس اس ار از طریق یک ایزوله نوری (اپتوکوپلر) از هم جدا شده ‌اند. این اپتوکوپلر با تبدیل سیگنال الکتریکی ورودی به نور و تبدیل مجدد آن به سیگنال الکتریکی در خروجی، قادر است که سوئیچینگ ایمن و ایزوله را برای نیمه‌هادی‌های قدرت فراهم نماید. نکته مهم دیگر این است که رله های SSR، در اثر کارکرد طولانی مدت و افزایش جریان و دما، احتمال سوختگی در آن وجود دارد. به همین دلیل، توصیه می‌ شود که این نوع رله‌ ها را بر روی یک هیت سینک (Heat Sink) نصب نمایید. هیت سینک با انتقال حرارت تولید شده به محیط، دمای رله را پایین آورده و از آسیب دیدن آن جلوگیری می‌ کند. در جریان‌ های بالا به دلیل تولید حرارت بیشتر، استفاده از هیت سینک برای عملکرد ایمن و مطمئن رله SSR امری لازم و ضروری به شمار می رود.

حتما بخوانید:  رله کنترل بار چیست و نصب رله کنترل جریان

 

ساخت رله SSR

ساخت رله اس اس آر

 

کاربرد رله اس اس ار

رله الکترونیکی SSR یا رله حالت جامد در در صنایع مختلف کاربردهای گسترده ‌ای دارد. این نوع رله به دلیل سرعت سوئیچینگ بالا، طول عمر طولانی و عملکرد بدون نویز، جایگزین مناسبی برای رله‌ های الکترومکانیکی به شمار می رود. برخی از کاربردهای مهم آن عبارتند از:

  • راه ‌اندازی موتور های الکتریکی: SSR ها عموما برای کنترل موتورهای القایی و کاهش استهلاک قطعات مکانیکی کاربرد دارند.
  • نورپردازی: اس اس ار سلدوک Celduc فرانسه، در سیستم‌های روشنایی هوشمند و کنترل شدت نور به کار می‌ رود.
  • صنایع غذایی و بسته‌ بندی: از SSR سلدوک برای کنترل تجهیزات حرارتی و تنظیم سرعت ماشین ‌آلات بسته ‌بندی استفاده می شود.
  • صنعت پزشکی و بهداشت: اس اس ار در تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی برای کنترل دقیق جریان و ولتاژ بسیار کاربرد دارد.
  • تهویه مطبوع: از رله حالت جامد SSR در سیستم ‌های HVAC برای کنترل فن ‌ها و تنظیم دمای محیط استفاده می‌ شود.

راهنمای کامل طراحی و عملکرد مدار داخلی SSR

عملکرد رله ‌حالت جامد (SSR) با کمی تفاوت مشابه رله‌ الکترومکانیکی است. مدار ورودی اس اس آر SSR با اتصال به یک کنترلر در صورت تغییرات ولتاژt فعال یا غیرفعال می ‌شود و با کاهش ولتاژ ورودی از حد فعال‌سازی، عملکرد آن متوقف می‌ گردد. بخش کوپلینگ SSR، وظیفه انتقال دستورات مربوط به قطع و وصل مدار (برق‌ رسانی) را به قسمت خروجی رله برعهده دارد. این بخش با ایجاد ایزولاسیون گالوانیکی (Galvanic Isolation)، یک جدا سازی الکتریکی ایمن را بین مدارهای ورودی (کنترل) و خروجی (بار) فراهم می‌ کند. این طراحی ایمنی را افزایش داده و در صورت خرابی سیستم مانع از انتقال جریان بار به مدار ورودی می شود. در بخش خروجی SSR، برای کنترل جریان DC از قطعات نیمه‌ هادی مختلفی مانند SCR (یکسوساز کنترل‌ شده با سیلیکون)، MOSFET، ترازیستور و IGBT (برای DC) به کار می رود.

در این مرحله، سوئیچینگ با روش‌هایی نظیر سوئیچ پیک (Peak Switching)، سوئیچ صفر (Zero Switching)، سوئیچ لحظه‌ای (Instant-On Switching) و سوئیچینگ DC تنظیم می ‌گردد. علاوه بر این، با استفاده از مدار همگام‌ ساز در سوئیچینگ آنالوگ (Analog Switching)، امکان تنظیم ولتاژ خروجی به‌ صورت متناسب با ولتاژ ورودی فراهم شده و به این ترتیب، می ‌توان به طیف وسیعی از ولتاژهای خروجی دست یافت. مدار خروجی SSR به بار متصل شده و برای کاهش نوسانات و تداخل‌ های الکترومغناطیسی، ممکن است شامل مدارهای اسنابر یا دیود معکوس باشد. طبق قانون فارادی، قطع جریان بارهای القایی متصل به SSR می‌تواند منجر به افزایش ناگهانی ولتاژ شود که در صورت تجاوز از حد مجاز، به SSR آسیب می ‌رساند. این ویژگی‌ ها در طراحی SSR سبب شده‌ اند که این قطعات، گزینه‌ ای ایمن و کارآمد برای مدیریت انواع مختلف بارها، از جمله بارهای القایی به شمار رود.

نقش ترانزیستور در ساخت مدار رله حالت جامد (SSR)

در مدار داخلی رله SSR، ترانزیستورها نقش مهم و کلیدی را برعهده دارند. در بسیاری از کاربردها این نوع رله به دلیل سرعت بالا و عدم وجود قطعات متحرک مورد استفاده قرار می ‌گیرد. ترانزیستورها در مدار داخلی رله حالت جامد به عنوان سوئیچ ‌های اصلی عمل می ‌کنند. به این صورت که با اعمال ولتاژ ورودی به ترانزیستور، به حالت هدایت درآمده و از طریق بار (مانند موتور یا لامپ) جریان را عبور می دهد. این عملکرد، موجب بالا رفتن میزان سرعت و دقت کنترل بار می شود. علاوه براین، ترانزیستورها به عنوان تقویت کننده سیگنال عمل کرده و این امر حساسیت SSR نسبت به سیگنال ‌های ورودی را بالا می برد.

بنابراین، در دماهای مختلف و شرایط سخت، SSR ها می توانند عملکرد خوبی داشته باشند. ترانزیستورهای قدرت به عنوان یک قطعه نیمه هادی برای تقویت سیگنال های الکتریکی و کنترل جریان به طور گسترده‌ ای در طراحی SSRها استفاده می‌ شوند. با توجه به این ویژگی ها و خصوصیات رله SSR گزینه ای مناسب و کارآمد برای کنترل بارهای الکتریکی در صنایع مختلف محسوب می شود.

خواهشمند است برای خرید رله SSR با بهترین کیفیت و قیمت مناسب با شماره تلفنی که در بخش زیر درج شده با کارشناسان مجرب ما جهت دریافت مشاوره رایگان تماس حاصل فرمایید.

  تلفن تماس : 02136614690        موبایل :  09123118834 

مدار داخلی رله SSR و تفاوت آن با رله‌ الکترومکانیکی

ساختار مدار داخلی رله حالت جامد (SSR) به صورت الکترونیکی بوده، در مقابل، رله الکترومکانیکی (EMR) برای سوئیچ کردن مدارها از اجزای مکانیکی استفاده می ‌نماید. ساختار داخلی رله SSR، متشکل شامل سه بخش اصلی مدار ورودی (مدار کنترل)، مدار ایزولاسیون (مکانیزم کوپلینگ)، مدار خروجی (مدار سوئیچینگ بار) می باشد. این در حالی است که رله الکترومکانیکی از اجزای مکانیکی نظیر سیم‌ پیچ (الکترومغناطیس)، آرمیچر، کنتاکت‌ها و فنر تشکیل شده است. به طور کلی، عملکرد سریع‌ و بی ‌صدا، طول عمر بیشتر و مقاومت بهتر در برابر تنش‌ های فیزیکی از مزایای رله الکترونیکی اس اس ار به شمار می رود. از رله الکترومکانیکی (EMR)، برای کاربردهای جریان بالا که طول عمر و سرعت سوئیچینگ، اهمیت کمتری دارند، مقرون به صرفه هستند.

4 نکات کلیدی در شناخت مدار رله SSR

  1. سوئیچینگ بدون قطعه متحرک: عدم وجود قطعه متحرک، باعث افزایش طول عمر و سرعت سوئیچینگ SSR می‌شود.
  2. نوع سوئیچینگ: نوع عنصر نیمه هادی خروجی تعیین می‌کند که SSR برای بارهای AC یا DC مناسب است.
  3. ایزولاسیون: اپتوکوپلر، نقش کلیدی در ایزوله کردن مدار کنترل از مدار قدرت دارد.
  4. حفاظت: مدارهای محافظتی مانند اسنابرها و دیودهای هرزگرد برای افزایش ایمنی و طول عمر SSR در برابر بارهای مختلف استفاده می ‌شوند.

مقایسه انواع مدار داخلی SSR و انتخاب بهترین گزینه

رله SSR یا رله‌ حالت جامد در انواع گوناگونی طراحی شده اند که هرکدام برای کاربردهای خاصی مناسب می باشند. رله اس اس آر به دلیل سرعت سوئیچینگ بالا، طول عمر طولانی و عملکرد بدون نویز، جایگزین مناسبی برای رله‌ های مکانیکی به شمار می رود. مدار داخلی SSR دارای انواع مختلفی هستند که عبارتند از :

  • SSR با خروجی AC: مناسب برای کنترل بارهای جریان متناوب (AC)، معمولاً از ترایاک یا ترانزیستور برای سوئیچینگ استفاده می‌ کند.
  • SSR با خروجی DC: معمولا برای مدارهای DC (جریان مستقیم) طراحی شده اند و از ماسفت‌ یا ترانزیستورهای قدرت بهره می ‌برد.
  • SSR هیبریدی: ترکیبی از ویژگی ‌های رله‌ های مکانیکی و حالت جامد است و برای کاربردهایی که نیاز به دقت بالا و تحمل جریان زیاد دارند، ایده ال می باشد.
حتما بخوانید:  نحوه نصب رله کنترل بار با کنتاکتور

عوامل مختلفی مانند حداکثر ولتاژ و جریان، نوع بار (مقاومتی یا القایی) و نیاز به ایزولاسیون الکتریکی در انتخاب بهترین گزینه SSR اهمیت ویژه ای دارد. بنابراین، رله های SSR با توانایی تحمل ولتاژ و جریان بالا برای کاربردهای صنعتی با بارهای سنگین انتخاب بهتری محسوب می شوند.

مزایا و معایب استفاده از SSR در مدارهای الکتریکی

رله اس اس ار یا رله حالت جامد، در مدارهای الکتریکی با کاربردهای گسترده‌ دارای ویژگی‌های منحصر به فردی است. سرعت عملکرد بالا، از مزیت های مهم این رله به حساب می آید. رله SSR در زمان سوئیچینگ با استفاده از فناوری الکترونیکی با سرعت بیشتری نسبت به رله های مکانیکی عمل می کند. همچنین این نوع رله جامد برای کنترل جریان و ولتاژ کاربرد بالایی دارد. ولی، باید در نظر داشت که رله الکترونیکی SSR بدون عیب و ایراد نیست.

مدیریت گرما از مشکلات و چالش های اصلی آن به حساب می آید. این قطعه الکترونیکی در هنگام عملکرد با تولید گرمای زیاد نیاز به نصب سیستم های حرارتی مناسب دارد. هزینه خرید و نصب رله SSR در مقایسه با رله های دیگر بالاتر است. در فروشگاه اینترنتی راد الکتریک، انواع رله ها را می توانید با کیفیت بالا و قیمت مناسب خریداری کنید. با توجه به نیازها و شرایط خاص پروژه می توانید بهترین انتخاب SSR را داشته باشید.

نحوه عملکرد مدار رله حالت جامد SSR

مدار داخلی اس اس آر SSR به دلیل عملکرد موثر برای کنترل بارهای الکتریکی گزینه ای مناسب است. منظور از نصب و راه اندازی، اتصال SSR به مدار خارجی (مدار فرمان و مدار قدرت) و اطمینان از عملکرد صحیح آن است. قبل از هرگونه اتصال، مدار قدرت و مدار فرمان را کاملاً از منبع تغذیه جدا کنید. سپس، ورودی کنترل SSR را به سیگنال کنترل که یک ولتاژ DC یا AC است به درستی و بدون هیچ گونه نقضی متصل نمایید. خروجی SSR را به بار مورد نظر مثل موتور، لامپ یا دستگاه برقی متصل کرده و پس از انجام این اتصالات با روشن کردن دوباره منبع تغذیه عملکرد SSR را مورد بررسی قرار دهید. در این مرحله، از کنترل صحیح بار توسط SSR اطمینان حاصل نمایید. در نهایت، با استفاده از تجهیزات محافظتی مناسب به رعایت نکات ایمنی بپردازید. در صورت نیاز به هر گونه مشاوره تخصصی، می توانید از کارشناسان و متخصصان حرفه ای راد الکتریک کمک بگیرید. با کمک این مراحل، می توانید SSR خود را به صورت ایمن نصب و راه اندازی نمایید.

مدار داخلی SSR و نقش آن در کنترل بارهای الکتریکی

مدار داخلی رله حالت جامد SSR، در سیستم‌ های الکتریکی به عنوان کنترل کننده مدرن عمل می کند. این رله‌ ها از طریق تکنولوژی نیمه ‌هادی، بدون نیاز به تماس ‌های مکانیکی توانایی قطع و وصل بارهای الکتریکی را دارند. مدار داخلی SSR از یک دیود، ترانزیستور یا تریستور و یک مدار منطقی کنترل ساخته شده است. دیود به عنوان سنسور نوری عمل کرده و به پاسخ دهی تغییرات ولتاژ می پردازد. این تغییرات موجب فعال ‌سازی ترانزیستور یا تریستور شده و بار الکتریکی را کنترل می‌ کند. طراحی مدار رله SSR به کاهش تلفات انرژی و عمر مفید دستگاه کمک شایانی می کند.

باید در نظر داشت که مدار داخلی SSR از طریق ولتاژ‌های بالای AC یا DC کار کرده و در صنایع مختلف مانند خودروسازی، اتوماسیون صنعتی و … مورد استفاده قرار می گیرد. در طراحی مدار رله حالت جامد، سوئیچینگ بالا در قطع و وصل بار موجب بهبود عملکرد سیستم های کنترلی می شود. رله SSR به دلیل ویژگی‌های خاص خود مانند سوئیچینگ سریع، طول عمر بالا، عدم ایجاد نویز الکتریکی، مقاومت در برابر لرزش و عملکرد بدون قطعات مکانیکی، گزینه ‌ای عالی برای کنترل بارهای الکتریکی به شمار می رود.

خواهشمند است برای خرید رله اس اس آر با بهترین کیفیت و قیمت مناسب با شماره تلفنی که در بخش زیر درج شده با کارشناسان مجرب ما جهت دریافت مشاوره رایگان تماس حاصل فرمایید.

  تلفن تماس : 02136614690        موبایل :  09123118834 

راهنمای انتخاب SSR مناسب با بررسی مدار داخلی

انتخاب SSR مناسب برای مدارهای داخلی با توجه به استفاده گسترده رله‌ حالت جامد در کاربردهای صنعتی و خانگی بسیار حائز اهیمت است. ارزیابی مشخصات بار در انتخاب SSR اولین گام است. مشخص کردن بار AC یا DC، ولتاژ و جریان نامی ضرورت دارد. اس اس ار باید قادر به تحمل ولتاژ و جریان موجود در بار باشد. گام بعدی، توجه به کنترل دما در انتخاب SSR است. برخی از این رله ها با سیستم های خنک کننده اضافی مانع از داغ شدن زیاد و آسیب دستگاه می شوند. همچنین، بررسی سرعت سوئیچینگ اس اس آر بسیار مهم است. رله با سرعت سوئیچینگ مناسب از کاهش ولتاژ جلوگیری کرده و عملکرد مدار را بهتر می کند. با انتخاب SSR مناسب، می توانید عملکرد بهینه و ایمنی را برای مدارهای داخلی فراهم نمایید.

نحوه تست و بررسی مدار داخلی SSR

قبل از خرید، بررسی و تست مدار داخلی رله حالت جامد امری لازم و ضروری است. با این روش می توانید از عملکرد و کارایی رله SSR برای کاربرد مورد نظر خود اطمینان پیدا نمایید. توجه به ویژگی ها و مشخصات فنی رله ضرورت زیادی دارد. همچنین با بررسی جریان مجاز، ولتاژ عملیاتی و نوع کنترل AC یا DC می توانید انتخابی مناسب و کارآمد داشته باشید. پس از انجام بررسی های لازم در مورد مشخصات و خصوصیات فنی مدار داخلی SSR آن را از لحاظ ظاهری کنترل کنید.

حتما بخوانید:  رله چیست؟ چگونه کار میکند؟

با استفاده از مولتی متر، می توانید اندازه‌ گیری مقاومت، ولتاژ و تست عملکرد رله را انجام دهید. همچنین، برای تست عملکرد SSR در مدار، اس اس ار را در یک مدار واقعی قرار دهید و سیگنال کنترل را اعمال کنید و سپس، بررسی کنید که آیا سوئیچینگ صحیح انجام می‌شود یا خیر. SSR در هنگام کار مقداری گرما تولید می‌ کند، اما اگر بیش از حد داغ شود، ممکن است مشکلی در عملکرد آن وجود داشته باشد. بنابراین، برای تست مدار داخلی رله حالت جامد از دما و شرایط محیطی مناسب اطمینان حاصل نمایید.

کاربرد رله SSR در صنعت

رله اس اس آر به دلیل عدم وجود قطعات متحرک، سرعت سوئیچینگ بالا و عمر طولانی در صنعت به ویژه در کنترل بار الکتریکی و سیستم های اتوماسیون کاربرد زیادی دارد. این نوع رله به صورت گسترده برای کنترل موتورها، هیترها و سامانه ‌های روشنایی مورد استفاده قرار می گیرد. از مزایای مهم و اصلی رله SSR می توان به قابلیت آن ها در کنترل بارهای AC و DC اشاره نمود. این قطعه الکترونیکی به دلیل توانایی کار کردن با ورودی ‌های کنترل کم ‌تدریجی مانند میکروکنترلرها و PLC ها در سیستم های اتوماسیون صنعتی پیچیده کارآمد هستند. علاوه براین، SSR ها به کاهش نویزالکتریکی با حفاظت در برابر اضافه بار و حرارت کمک می کنند. امکان نصب آسان و کاهش فضای مورد نیاز با طراحی مدرن این رله‌ امکان پذیر است. استفاده از رله‌ حالت جامد در صنعت، می تواند در کارایی و کاهش هزینه‌ های نگهداری سیستم‌ های الکتریکی مفید و کارآمد باشد.

آنچه باید در مورد رله SSR بدانید:

SSR یا سالید استیت رله (Solid State Relay) یکی از اجزای مهم و اصلی در سیستم‌ های کنترلی و اتوماسیون صنعتی است. این نوع رله، ویژگی هایی مانند عدم وجود قطعات متحرک، طول عمر بالا و پاسخگویی سریع نسبت به سایر رله های الکتریکی دارد. توجه به چند مشخصه فنی، هنگام خرید رله SSR
بسیار حائز اهیمت است.

  • جریان و ولتاژ نامی: میزان سازگاری رله اس اس ار SSR را با جریان و ولتاژ سیستم مورد نیاز خود، مورد بررسی قرار دهید. این رله حالت جامد به طور معمول برای ولتاژهای AC و DC طراحی شده است.
  • مدار داخلی SSR: مدار داخلی رله حالت جامد از ترانزیستورها یا تریستورها ساخته شده و می ‌تواند بارهای بالایی را کنترل نماید.
  • خنک‌ کنندگی: توجه به سیستم های خنک کننده درانتخاب رله SSR بسیار مهم است. زیرا عمر این رله ها در دمای بالا کاهش پیدا می کند.
  • نوع بار: اس اس آر SSR مورد نظر باید برای نوع بار کنترلی (مقاومتی، القائی، یا خازنی) مناسب باشد.

کلام آخر

SSR یا رله حالت جامد، یک قطعه الکترونیکی است که از قطعات نیمه هادی برای سوئیچینگ جریان استفاده می کند و و برخلاف رله‌ های الکترومکانیکی، هیچ قطعه متحرکی ندارد. همانطور که در مبحث بالا به آن اشاره شد، برای شناخت مدار SSR (رله حالت جامد)، لازم است، درکی از اجزای اصلی و نحوه عملکرد آن داشته باشیم. مدار داخلی SSR شامل چند بخش اصلی اعم از بخش ورودی که سیگنال ورودی را دریافت کرده و به عنوان محرک اولیه عمل می ‌کند. بخش مدار ایزولاسیون که وظیفه ایزولاسیون الکتریکی بین مدار کنترل ولتاژ پایین و مدار بار ولتاژ بالا را برعهده دارد. همچنینف بخش خروجی با قطعات نیمه ‌هادی مانند ترایاک یا ترانزیستور سوئیچ جریان بار را انجام می ‌دهد. رله‌ الکترونیکی SSR به عنوان اجزای اصلی و کلیدی در سیستم‌ های الکتریکی برای کنترل مدارها و حفاظت از تجهیزات به کار می ‌روند. انواع مختلف رله‌ ها از جمله رله‌ حالت جامد (SSR) به دلیل سرعت عمل بالا و عمر طولانی نسبت به سایر رله ها طرفداران زیادی دارند. فروشگاه راد الکتریک مجموعه‌ ای گسترده‌ ای از انواع رله‌ الکترونیکی SSR را برای کاربرد های صنعتی و خانگی به مصرف کنندگان ارائه می ‌دهد. با خرید از این مجموعه کیفیت و اطمینان بالایی را تجربه خواهید کرد.

 

 

رله SSR مخفف (Solid State Relay) به معنای رله حالت جامد است که بدون نیاز به قطعات متحرک، جریان الکتریکی در مدار را کنترل کرده و معمولاً برای سوئیچینگ بارهای AC و DC استفاده می‌ شود.

در ساختار مدار داخلی رله حالت جامد، یک تحریک‌ کننده (معمولاً یک دیود یا ترانزیستور) و یک سوئیچ حالت جامد است که به راحتی بار را کنترل می ‌کند. وقتی ولتاژ کنترل به تحریک ‌کننده اعمال می ‌شود، سوئیچ حالت جامد فعال شده و جریان را به بار می‌ دهد.

سرعت پاسخ سریع، عمر طولانی، عدم نیاز به تعمیر و نگهداری و قابلیت عملکرد در شرایط سخت محیطی از مزایای رله اس اس آر به شمار می رود.

از رله حالت جامد SSR می توان در بسیاری از کاربردها اعم از کنترل دما، کنترل موتور، سیستم ‌های نورپردازی و تجهیزات صنعتی استفاده نمود.

رله‌ SSR معمولاً دارای محافظت در برابر اضافه بار، ولتاژ و دما هستند که به امنیت و عملکرد بهتر آن‌ ها بسیار کمک می‌ کند.

ایزولاسیون در مدار داخلی رله حالت جامد (SSR) به وسیله اپتوکوپلر (Optocoupler) که یک قطعه الکترونیکی شامل یک منبع نور (معمولاً یک LED) و یک حسگر نور (مانند فوتوترانزیستور، فتودیود یا فوتوترایاک) است، انجام می ‌شود.

حفاظت از مدار کنترل، ایمنی کاربر، جلوگیری از تداخل نویز، افزایش قابلیت اطمینان سیستم و ... از جمله دلایلی است که ایزولاسیون در ایمنی، حفاظت از تجهیزات و عملکرد صحیح و پایدار سیستم ایفا می‌ کند.

از مهمترین تفاوت بین مدار داخلی رله حالت جامد SSR و رله‌های الکترومکانیکی (EMR) در نحوه انجام عمل سوئیچینگ آن است. در مدار داخلی SSR، هیچ قطعه متحرک مکانیکی وجود ندارد. در حالی که در مدار داخلی EMR، از قطعات متحرک مکانیکی مانند آرمیچر و کنتاکت‌ها استفاده شده است. عمل سوئیچینگ در مدار رله اس اس ار SSR به صورت الکترونیکی و با استفاده از قطعات نیمه هادی مانند ترایاک، تریستور، ماسفت یا IGBT انجام می ‌شود. در صورتی که EMR، از سوئیچینگ مکانیکی (با قطعه متحرک) بهره می ‌برد.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × یک =