مقدمه
مقاومت Resistor، قطعه ی الکتریکی است که علاوه بر محدود سازی جریان الکتریکی، وظیفه تقسیم ولتاژ در مدارهای الکتریکی را برعهده دارد. به عبارت دیگر، مقاومت با ایجاد سدی محکم، از عبور بیش از حد جریان در مدار نیز جلوگیری خواهد کرد. واحد اندازه گیری مقاومت را با اهم (Ω) نشان می دهند. مقاومت ها هم مانند سایر قطعات دیگر ممکن است دچار خرابی یا اختلال شوند، بنابراین، بهترین روش برای تست مقاومت سوخته یا خراب، تست مقاومت با مولتی متر است که به سادگی می توان هر مقاومت الکتریکی را در هر رنجی اندازه گیری کرده و به شما نمایش دهد. برای اندازه گیری مقاومت با مولتی متر، تنها کافی است که سلکتور را بر روی نماد اهم (Ω) مقاومت قرار داده و سپس دو پراب مولتی متر را به دو سر مقاومت متصل نمایید، عدد نمایش داده بر روی دستگاه مقدار اهمی مقاومت را نمایش می دهد. اندازه گیری دقیق مقادیر مقاومت ها برای کاربرد های مختلف از جمله طراحی مدار، عیب یابی و انتخاب اجزا، امری بسیار ضروری و مهم به شمار می رود. بنابراین، در این مقاله قصد داریم شما را با نحوه تست مقاومت با مولتی متر و همچنین اندازه گیری انواع مقاومت الکتریکی در مدارهای مختلف با استفاده از مولتی متر فلوک Fluke بیشتر آشنا کنیم، پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
برای استعلام قیمت مقاومت فلزی و دریافت مشاوره تخصصی و رایگان، کافی است که با متخصصان و کارشناسان فروش ما در شرکت فنی و مهندسی راد الکتریک تماس حاصل فرمایید. این مجموعه با ارائه ی طیف گسترده ای از انواع مقاومت الکتریکی با برند های معتبر جهانی مانند مقاومت ترمز گلداستار کره، مقاومت سیمی اهمیت آمریکا، مقاومت شنت جریان DC او تی کا CCCP OTK روسیه، مقاومت وات بالا ohmite آمریکا، مقاومت طلایی آرکول انگلیس، مقاومت رئوستا گلداستار، مقاومت متغیر CCCP OTK روسیه، مقاومت هیت سینک دار ARCOL انگلیس، مقاومت ترمز آسانسور / اینورتر گلداستار GOLDSTAR کره، مقاومت جعبه سلف، جعبه خازن و جعبه مقاومت، مقاومت ترمز آلومینیومی و … نیازهای اکثر صنایع مختلف را برآورده می سازد. فروشگاه اینترنتی راد الکتریک، به عنوان یک مرجع تخصصی در حوزه ی تجهیزات برق صنعتی و قطعات الکتریکی در ایران است که با ارائه ی معتبرترین برندهای اروپایی و آسیایی امکان خرید بهترین مقاومت صنعتی سرامیکی با کیفیت بالا را به صورت حضوری و آنلاین ارائه می دهد.
خواهشمند است برای خرید انواع مقاومت با بهترین کیفیت و قیمت ارزان تنها کافی است که با شماره تلفن درج شده در قسمت زیر با کارشناسان مجرب ما جهت دریافت مشاوره رایگان تماس حاصل فرمایید.
نحوه تست مقاومت با مولتی متر
تست مقاومت با مولتی متر، یکی از بهترین روش های رایج و موثر برای تشخیص مقاومت های خراب است. نحوه تست مقاومت الکتریکی با مولتی متر فلوک Fluke به این صورت است که ابتدا باید سلکتور دستگاه را بر روی رنج اهمی تنظیم نمایید. سپس دو پراب مولتی متر را به دو سر مقاومت متصل کرده و مقدار مقاومت را صفر کنید. در ضمن، لازم به ذکر است که حتما مولتی متر را بر روی محدوده ای بالاتر از مقدار مقاومتی که می خواهید اندازه گیری شود، تنظیم نمایید. چرا که ممکن است باعث سوختن مقاومت گردد. اگر مولتی متر شما اتورنج (خودکار) است، نیاز به این کار نبوده و تنها کافیست که آن را بر روی حالت مقاومت (Ω) قرار دهید. نکته بسیار مهمی که هنگام تست مقاومت با مولتی متر باید به آن توجه کرد، این است که حتما باید مقاومت را از مدار خارج کرده تا اندازه گیری به صورت دقیق انجام شود. اگر هنگام تست، مقاومت در مدار باشد، ممکن است سایر قطعات به کار رفته در مدار بر روی اندازه گیری تأثیر بگذارند و نتیجه نادرست شود. تست و اندازه گیری دقیق مقاومت ها برای کاربرد های مختلف از جمله طراحی مدار، عیب یابی و انتخاب مقاومت، موضوعی بسیار مهم است که در تعمیرات مدار های الکتریکی و الکترونیکی یک امر ضروری به شمار می رود.
مقاومت چیست و چرا تست آن مهم است؟
مقاومت یا رزیستور (Resistor) یک قطعه الکتریکی است که باعث محدود کردن جریان الکتریکی در مدار می شود. به زبان ساده تر، مقاومت اهمی مانند یک مانع در برابر عبور جریان الکتریکی عمل می کند. هر چه مقاومت بیشتر باشد، جریان عبوری از مدار نیز کمتر خواهد شد. حال این سوال به وجود می آید که چرا تست مقاومت اهمیت دارد؟. در پاسخ به این سوال باید بگوییم است که، مقاومت خراب و یا سوخته می تواند باعث عبور جریان بیش از حد از سایر قطعات شود و به آن ها آسیب برساند و در نهایت، عملکرد کل مدار را مختل نماید. بنابراین، تست مقاومت به شما کمک می کند تا از سالم بودن مقاومت الکتریکی و عملکرد صحیح آن در مدار اطمینان حاصل نمایید.
اندازه گیری مقاومت با مولتی متر
برای اندازه گیری مقاومت های الکتریکی معمولا با ابزار هایی نظیر مولتی متر آنالوگ (عقربه ای) یا مولتی متر دیجیتال امکان پذیر می باشد. این ابزارها، نه تنها برای اندازه گیری مقاومت، بلکه می توانند جریان، ولتاژ و پارامتر های دیگر را هم اندازه بگیرند و استفاده از آن در شرایط گوناگونی به کار می آیند. برای آشنایی با نحوه ی اندازه گیری مقاومت با مولتی متر، بهتر است بدانید که اندازه گیری مقاومت، مستقیماً به سنجش مقدار آن در مدار محدود نمی شود، بلکه با اندازه گیری جریان و ولتاژی که به مدار داده می شود، مقدار مقاومت محاسبه می گردد. مولتی مترهای آنالوگ و دیجیتال براساس قانون اهم نیز مقدار مقاومت را اندازه گیری می کنند.
روش اندازه گیری مقاومت الکتریکی
- تست مقاومت با مولتی متر آنالوگ
برای تست و اندازه گیری مقاومت با مولتی متر عقربه ای (آنالوگ)، ابتدا مولتی متر را روشن کرده و سلکتور (کلید چرخان) را بر روی حالت مقاومت (Ω) قرار دهید. دو پراب مولتی متر را به یکدیگر وصل کرده و پیچ تنظیم را بچرخانید تا عقربه روی صفحه مدرج به عدد صفر برسد. این کار برای کالیبره کردن مولتی متر می باشد. اگر مقاومت داخل یک مدار قرار است، آن را از مدار جدا کرده تا اندازه گیری آن به صورت دقیق انجام گیرد. سپس با اتصال دو پراب مولتی متر به دو سر مقاومت، مطمئن شوید که تماس به خوبی برقرار شده است. در نهایت، عقربه مولتی متر را مشاهده نمایید و مقدار مقاومت اندازه گیری شده را از روی مقیاس مربوطه بخوانید. این مقدار باید با مقدار نامی مقاومت مطابقت داشته باشد. اگر مقدار خوانده شده با مقدار نامی مقاومت تفاوت زیادی داشته باشد، ممکن است مقاومت خراب یا دچار اختلال شده باشد.
- تست مقاومت با مولتی متر دیجیتال
برای تست و اندازه گیری مقاومت، ابتدا مولتی متر دیجیتال خود را روشن کرده و سلکتور را بر روی حالت مقاومت اهم (Ω) قرار دهید. اگر مقاومت داخل یک مدار است، آن را از مدار جدا کرده تا اندازه گیری دقیق انجام شود. سپس دو پراب مولتی متر را به دو سر مقاومت متصل کرده و در نهایت مقدار اهمی مقاومت بر روی نمایشگر دیجیتال مولتی متر نشان داده می شود. این مقدار اندازه گیری شده باید با مقدار اسمی مقاومت مطابقت داشته باشد. اگر مقدار مقاومت اندازه گیری شده با مقدار نامی مقاومت تفاوت زیادی داشته باشد، ممکن است مقاومت خراب یا سوخته باشد. این روش اندازه گیری مقاومت الکتریکی با مولتی متر دیجیتال، دقیق تر و حرفه ای تر از مولتی متر آنالوگ
نحوه تست مقاومت روی برد
برای تست و اندازه گیری مقاومت بر روی مدار، روش های متعددی وجود دارد که در مباحث بالا با انواع مولتی متر به صورت کلی آشنا شدید. تست مقاومت روی برد، اگر چه به اندازه ی تست مقاومت خارج از مدار دقیق نیست، بلکه برای عیب یابی سریع تشخیص قطعات معیوب بسیار مفید و کاربردی است. بهتر است که قبل از هرگونه اندازه گیری، از خاموش بودن مدار و یا قطع جریان برق و عدم وجود ولتاژ در مدار اطمینان حاصل نمایید. به این دلیل، وجود سایر قطعات در مدار، اندازه گیری مقاومت بر روی برد دقیق نخواهد بود. سپس دو سر پراب های مولتی متر را به دو سر مقاومت روی برد متصل کرده و مقدار اهمی مقاومت نمایش داده شده بر روی مولتی متر را بخوانید. اگر عدد نمایش داده شده، در محدوده اصلی مقاومت مورد نظر بود، مقاومت سالم است و در غیر این صورت برای به دست آوردن مقدار دقیق مقاومت، کافی است که آن را از روی برد جدا کرده و با مولتی متر فلوک Fluke رقم دقیق را بخوانید.
کاربرد تست مقاومت با مولتی متر
تست مقاومت با مولتی متر در زمینه های مختلف الکترونیک کاربردهای فراوانی دارد. این تست ابزاری ضروری برای تشخیص خرابی قطعات و عیب یابی مدارها و بررسی صحت اتصالات است و به ما کمک می کند تا از سلامت و مقدار دقیق مقاومت ها در مدارهای الکتریکی و الکترونیکی اطمینان حاصل نماییم. در موارد ذیل چند مورد از کاربردهای اصلی این تست اشاره شده که عبارتند از :
- تشخیص خرابی مقاومت از نظر تغییر مقدار اهمی مقاومت، قطع شدن (مدار باز)، اتصال کوتاه (مقاومت به صفر اُهم میرسد)
- بررسی صحت عملکرد مدار
- عیب یابی مدارهای الکترونیکی
- بررسی صحت اتصالات
تست مقاومت سوخته
مقاومت سوخته می تواند باعث مختل شدن عملکرد مدار شود و یا به سایر قطعات نیز آسیب وارد نماید. به همین دلیل تست مقاومت سوخته، به منظور تشخیص سلامت یا خرابی یک مقاومت الکتریکی انجام می شود. بنابراین قبل از انجام تست، مقاومت را از نظر ظاهری مانند تغییر رنگ بدنه مقاومت، ترک خوردگی یا شکستگی، بوی سوختگی و … مورد بررسی قرار دهید که در صورت مشاهده هر یک از این علائم، مقاومت سوخته است و نیاز به تعویض دارد. برای تست دقیق تر مقاومت، می توانید با استفاده از مولتی متر فلوک Fluke (اهم متر) و یا پل وتستون از سالم بودن و یا خراب بودن مقاومت الکتریکی اطمینان حاصل نمایید. تست مقاومت با مولتی متر، یکی از رایج ترین روش های تست و اندازه گیری مقاومت الکتریکی است که به طور کامل در مبحث بالا به آن اشاره شده است. پل وتستون، دومین روش برای اندازه گیری و تست مقاومت اهمی است که از پیشرفته ترین روش ها برای اندازه گیری مقاومت اهمی به شمار می رود. سادگی، دقت بالا، تطبیق پذیری و مستقل از منبع ولتاژ ورودی از مزایای پل وتستون به شمار می رود.
خواهشمند است برای خرید مقاومت سرامیکی با بهترین کیفیت و قیمت ارزان تنها کافی است که با شماره تلفن درج شده در قسمت زیر با کارشناسان مجرب ما جهت دریافت مشاوره رایگان تماس حاصل فرمایید.
علائم خرابی مقاومت در مدار الکتریکی
مهم ترین علائم خرابی مقاومت الکتریکی در مدار، تغییرات فیزیکی هستند که با بازرسی بصری (چشمی) قابل تشخیص خواهند بود که عبارتند از :
- تغییر رنگ مقاومت: یکی از مهمترین علائم خرابی مقاومت، تغییر رنگ بدنه آن است. هنگامی که در مدار مقاومت مناسبی انتخاب نشود و یا ولتاژ بسیار زیادی به برد اعمال شود، امکان خرابی یا سوختن مقاومت وجود دارد.
- وجود ترک در بدنه مقاومت: وارد کردن شوک های خارجی و یا اعمال بار اضافی به مقاومت، باعث ایجاد ترک بر روی بدنه آنها خواهد شد.
- تغییر مقدار مقاومت: مقاومت ها تا حد مشخصی حرارت را تحمل می کنند. بالا رفتن بیش از حد دما و گرما باعث تغییر میزان مقاومت خواهد شد.
- متلاشی شدن بدنه مقاومت: زمانی که جریان بیش از حد مجاز به مدار الکتریکی اعمال شود، ممکن است باعث متلاشی شدن مقاومت گردد که این اتفاق به صورت قطع شدن و یا ایجاد ناپایداری در مقاومت و افزایش میزان مقاومت در مدار بروز پیدا می کند.
اشتباهات رایج در هنگام تست مقاومت با مولتی متر
تست مقاومت با مولتی متر، اگر چه فرآیند نسبتاً ساده ای دارد، اما ممکن است که هنگام انجام آن، اشتباهاتی رخ دهد که منجر به نتایج نادرست شود. بنابراین، به بررسی چند مورد از اشتباهات رایج هنگام تست و اندازه گیری مقاومت با مولتی متر می پردازیم که عبارتند از :
تست مقاومت در مدار روشن
یکی از رایج ترین اشتباهات هنگام تست مقاومت با مولتی متر، زمانی است که مقاومت در مدار روشن است و یا به منبع تغذیه متصل می باشد. به این دلیل که وجود ولتاژ در مدار، امکان آسیب رساندن به مولتی متر را داشته و نتایج نادرستی را ارائه می دهد. بنابراین قبل از اندازه گیری مقاومت با مولتی متر، حتماً مدار را خاموش کرده و از عدم وجود ولتاژ در مدار مطمئن شوید.
عدم جدا کردن مقاومت از مدار
حتی اگر مدار خاموش باشد، وجود سایر قطعات در مدار می تواند بر اندازه گیری مقاومت تأثیر بگذارد. از این رو، برای اندازه گیری دقیق تر، بهتر است مقاومت را از مدار جدا کنید.
انتخاب رنج نامناسب در مولتی متر های دستی
انتخاب رنج اندازه گیری مناسب در مولتی متر های دستی بسیار اهمیت دارد. انتخاب رنج نامناسب می تواند منجر به نمایش “OL” (Overload – اضافه بار) و یا 1 در نمایشگر شود. بنابراین، اگر مقدار مقاومت را می دانید، رنجی را انتخاب کنید که کمی بیشتر از مقدار مقاومت باشد. و یا اگر مقدار مقاومت را نمی دانید، از بالا ترین رنج شروع کرده و به تدریج رنج را پایین بیاورید تا عدد مناسب روی صفحه نمایش داده شود.
صفر نکردن مولتی متر آنالوگ
در مولتی متر های عقربه ای (آنالوگ)، قبل از اندازه گیری مقاومت، حتما باید با چرخاندن پیچ تنظیم صفر اهم، مولتی متر را بر روی حالت صفر قرار دهید. عدم انجام این کار، باعث خطا در هنگام اندازه گیری می شود.
عدم توجه به تلرانس مقاومت
تلرانس مقاومت، نشان دهنده میزان اختلاف مجاز بین مقدار واقعی و مقدار اسمی مقاومت است و عدم توجه به آن می تواند باعث خطا در نتایح شود.
باتری ضعیف مولتی متر
قبل از شروع اندازه گیریمقاومت، می بایست از سالم بودن باتری مولتی متر اطمینان حاصل نمایید.
عدم توجه به دمای محیط
تغییر دمای محیط هنگام اندازه گیری مقدار مقاومت برخی از قطعات (مانند ترمیستورها) که به دما وابسته هستند، تأثیر گذار است. به همین منظور، در صورت نیاز به اندازه گیری دقیق مقاومت، دمای محیط را در نظر بگیرید.
چگونه با مولتی متر مقاومت را تست و اندازه گیری کنیم؟
اندازه گیری و تست مقاومت با مولتی متر، روشی بسیار رایج و دقیق برای تعیین مقدار واقعی آن ها و بررسی صحت عملکرد مقاومت ها می باشد. برای اینکه بدانید، مولتی متر چیست و چگونه کار می کند؟ بهتر است بگوییم، مولتی متر (Multimeter) یک ابزار اندازه گیری چند منظوره است که از آن برای اندازه گیری کمیت های مختلف الکتریکی مانند ولتاژ (Voltage)، جریان (Current) و مقاومت (Resistance) مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی دو نوع مولتیمتر وجود دارد که شامل مولتی متر آنالوگ (عقربه ای) و مولتی متر دیجیتال می باشد. در مولتی متر عقربه ای (آنالوگ ) برای نمایش مقادیر اندازه گیری شده از یک عقربه بر روی صفحه مدرج استفاده می کند و نسبت به مولتی متر دیجیتال از دقت کمتری برخوردار است که می توان آن را به عنوان یک عیب معرفی نمود. در حالی که مولتی متر دیجیتال، مقدار اندازه گیری شده را به صورت اعداد بر روی نمایشگر دیجیتال (LCD) خود نمایش می دهد و بسیار دقیق است. در واقع اساس کار دستگاه مولتی متر، بر مبنای قانون اهم (V = IR) می باشد، که در آن V ولتاژ، I جریان و R مقاومت است.
نحوه تست مقاومت سالم و سوخته با بوق مولتی متر
در مدارهای الکتریکی برای بررسی از سالم بودن مقاومت ها، روش های مختلفی به کار می برند. یکی از این روش ها، استفاده از تست مقاومت با بازر یا تست بوق ( متوالی) با مولتی متر است. برای انجام این تست، ابتدا مولتی متر را در حالت بوق ممتد تنظیم نمایید. سپس پراب های مولتی متر را به دو سر یک مقاومت متصل کنید، اگر دستگاه صدای بوق تولید کند، نشان دهنده ی این است که مقاومت سالم می باشد. در واقع، در این حالت مولتی متر مقدار بسیار کمی مقاومت (نزدیک به صفر) را نشان می دهد و به همین دلیل بوق می زند. اما اگر ولتاژ (یا افت ولتاژ) قابل توجه یا صفر نمایش داده شود، احتمال خرابی مقاومت وجود دارد. بنابراین، عدم شنیدن صدای بوق می تواند نشانه ی قطع شدن مقاومت یا وجود اختلال در اتصالات داخلی آن باشد. برای اندازه گیری دقیق مقدار مقاومت، می توان مولتی متر را در حالت اندازه گیری مقاومت (اُهم) قرار دهید.
به طور کلی، تست مقاومت با بوق مولتی متر، روشی سریع و کارآمد برای عیب یابی قطعات الکترونیکی محسوب می شود و شنیدن صدای بوق ممتد، نشانه سالم بودن مقاومت را می رساند. پس استفاده صحیح و درست از این ابزار، به شناسایی سریع مشکلات در مدارها کمک شایانی می کند. در نتیجه، شنیدن صدای بوق از مولتی متر، نشانه سلامت مقاومت یا مدار بوده و در غیر این صورت، برای جلوگیری از آسیب به مدار، باید بررسی های دقیق تری انجام گیرد.
خواهشمند است برای خرید انواع مقاومت الکتریکی با بهترین کیفیت و قیمت ارزان تنها کافی است که با شماره تلفن درج شده در قسمت زیر با کارشناسان مجرب ما جهت دریافت مشاوره رایگان تماس حاصل فرمایید.
علت خرابی مقاومت در مدار
مقاومت، یکی از مهمترین قطعات الکتریکی در مدار است که سالم بودن آن بسیار اهمیت دارد. از رایج ترین مشکلاتی که در مدارهای الکتریکی پیش می آید، خرالبی و سوختن مقاومت است. اما علت سوحتن مقاومت در مدار چیست؟ و چه چیزهایی باعث خراب شدن شان می شود؟. همانطور که می دانید مقاومت ها انواع مختلفی دارند و دلیل سوختن هر کدام میتواند فرق داشته باشد. یکی از اصلی ترین دلایل سوختن مقاومت ها، گرمای بیش از حد است. اگر توان مقاومت (که با وات/W اندازهگیری میشود) درست انتخاب نشود، گرمای زیادی تولید می شود و مقاومت نمی تواند آن را تحمل کند و مشکلاتی مثل داغ شدن، تغییر مقدار مقاومت و یا سوختن کامل آن به همراه دارد. و دلیل دیگری که در سوختن مقاومت در مدار تاثیرگذار است، ولتاژ زیاد است. اگر ولتاژی بیشتر از حد مجاز به مقاومت وارد شود، باعث سوختن آن می گردد. ترک خوردن و شکستن مقاومت، ضربه یا نصب اشتباه و آلودگیهایی مثل رطوبت و گرد و خاک از جمله عواملی هستند که می توانند باعث خرابی مقاومت در مدار شوند.
5 نکات مهم در مورد نحوه تست مقاومت با مولتی متر
تست مقاومت با مولتی متر یک روش رایج برای بررسی صحت عملکرد مقاومتها و اندازه گیری دقیق مقدار آنها است. با رعایت دقیق این نکات، می توانید از بروز خطا در تست مقاومت با مولتی متر جلوگیری کرده و اندازه گیری ئدقیق و قابل اعتمادی را داشته باشید.
1. ایمنی و خاموش بودن مدار
2. جدا کردن مقاومت از مدار
3. انتخاب رنج مناسب در مولتی متر (به ویژه در مدلهای دستی)
4. صفر کردن مولتی متر آنالوگ (قبل از هر اندازهگیری و تغییر رنج)
5. لمس نکردن پایه های مقاومت با دست (به خصوص برای مقاومتهای بالا)
تنظیمات مولتی متر برای اندازه گیری مقاومت
تنظیم مولتی متر برای اندازه گیری مقاومت (اهم) بسیار ساده است. ابتدا مولتی متر را با یک دکمه چرخشی یا کشویی (سلکتور) که برای آن در نظر گرفته شده، در حالت روشن قرار دهید. بر روی صفحه سلکتور، علامت اُهم (Ω) را پیدا کرده و رنج مناسب را انتخاب کنید. سپس، پراب های مولتی متر را به دو سر مقاومت وصل کرده و در نهایت، مقدار مقاومت بر روی نمایشگر مولتی متر نشان داده می شود. در ضمن حتما این نکته را مد نظر داشته باشید که قبل از اندازه گیری مقاومت در مدار، حتما از عدم وجود ولتاژ و خاموش بودن مدار مطمئن شوید. همچنین توصیه می شود که برای اندازه گیری دقیقتر، بهتر است مقاومت را از مدار جدا کنید.
تست اتصال کوتاه با مولتی متر
تست مقاومت با بازر مولتی متر، یک روش سریع و آسان برای پیدا کردن و رفع مشکلات در مدارهای الکتریکی است. این روش معمولا برای تشخیص اتصال کوتاه یا باز بودن مدار مورد استفاده قرار می گیرد. برای شروع کار ابتدا، برق مدار را کاملا قطع کرده تا خطری ایجاد نشود. سپس، مولتی متر را بر روی حالت تست مقاومت (Ω) قرار دهید. با اتصال پراب ها به بخش های مختلف مدار و یا قطعات، مقاومت اندازه گیری می شود. اگر مقاومت نزدیک به صفر باشد، احتمالا اتصال کوتاه رخ داده است. با این روش تست، امکان پیدا کردن مسیرهای اشتباه جریان در سیم ها و همچنین پیدا کردن خرابی های داخل قطعات و دستگاه ها بسیار آسان و مفید است.
تاثیرات خرابی مقاومت در برد الکتریکی
در صورتی که به علائم خرابی مقاومت به موقع توجه نشود، ممکن است هریک از موارد زیر در مدار اتفاق بیفتد.
بروز نقص در مدار: خرابی یک مقاومت، پیامدهای متعددی از جمله تغییر ولتاژ و جریان های مرتبط و همچنین اختلال در سیگنال ها و عملکرد سایر قطعات مدار را در پی خواهد داشت.
بالا رفتن دمای برد: اگر مقاومتی خراب شود، دمای برد خیلی بالا می رود و این گرما، ممکن است به قطعات دیگر هم آسیب برساند.
بالا رفتن هزینه ها: اگر قطعات مدار یا اجزای حساس آن، مانند مقاومت، خراب شوند، ممکن است باعث از کار افتادن بخشی از مدار گردد و نیاز به تعمیر قطعات بیشتری باشد. حتی احتمال خرابی کامل برد یا دستگاه هم وجود دارد.
تست خرابی مقاومت با مولتی متر
تست و اندازه گیری مقاومت با مولتی متر، روشی مؤثر و کمارآمد برای تشخیص سلامت و عملکرد صحیح این قطعه الکتریکی در مدار است. مقاومت ها ممکن است به دلایل مختلفی مانند آسیب فیزیکی، ولتاژ اضافی، گرمای بیش از حد و یا با گذشت زمان خراب شوند. در این حالت، مقدار مقاومت آن ها تغییر می کند، قطع (مدار باز) و یا اتصال کوتاه می شوند. در این صورت، با استفاده از مولتی متر می توان این حالات را تشخیص داد. به طور کلی، دو روش اصلی برای تست خرابی مقاومت با مولتی متر وجود دارد که عبارتند از:
مولتی متر را روشن کنید و سپس سلکتور را بر روی حالت مقاومت اهم (Ω) تنظیم نمایید.
مقاومت را از مدار جدا کنید تا اندازه گیری دقیق انجام شود.
دو پراب مولتی متر را به دو سر مقاومت متصل کنید و مقدار مقاومت نمایش داده شده بر روی مولتی متر را بخوانید.
مقدار مقاومت اندازه گیری شده با مولتی متر را با مقدار اسمی مقاومت مقایسه کنید و اگر نتایج با مقدار مقاومت مورد انتظار مطابقت ندارد، مقاومت خراب است.
برای تشخیص خرابی مقاومت ها و اطمینان از عملکرد صحیح مدارهای الکتریکی و الکترونیکی، می توان از مولتی متر فلوک و روش های گوناگون تست بهره برد. تست با اهم متر که دقیق ترین روش محسوب می شود و تست بازر یا تست بوق که برای تشخیص سریع قطع بودن مقاومت مناسب است، از اهمیت ویژه ای برخوردارند، در صورت مشاهده ی علائم خرابی ظاهری، مقاومت را تعویض نمایید.
کلام آخر
در این مقاله توضیحاتی در مورد مقاومت و دلایل اهمیت تست مقاومت بیان شد و سپس روش های مختلف برای تست مقاومت الکتریکی با مولتی متر، پل وتستون و قانون اهم مورد بحث و بررسی قرار گرفت. همانطور که در مباحث بالا گفته شد، دو راه برای تست مقاومت الکتریکی وجود دارد که شامل مولتی متر دیجیتال و مولتی متر آنالوگ (عقربه ای) است. مولتی متر دیجیتال در مقایسه با مولتی متر آنالوگ، دقیق تر است و معایبی مثل نوسانات عقربه ای ندارد. اگر یک مقاومت خراب شود، برای تست آن، به سادگی می توانید سلکتور مولتی متر دیجیتال یا مولتی متر عقربه ای (آنالوگ) را بر روی مقاومت اهم (Ω) قرار داده و اتصال دو پراب مولتی متر به دئو سر مقاومت، از خرابی یا سالم بودن آن مطلع شوید. اگر مقاومت در داخل یک مدار است، حتما باید آن را از مدار جدا کرده تا مقدار اندازه گیری مقاومت به صورت دقیق انجام شود. توصیه می شود، هنگام تست مقاومت با مولتی متر، به مدارهای موازی دقت کنید. به این دلیل که ممکن است که اندازه واقعی مقاومت، نشان داده نشود.