مقدمه
مقاومت ها در مدار های الکتریکی به دو صورت سری یا موازی به هم متصل می شوند. هر یک از این دو مدار سری و موازی، تأثیرات متفاوتی را بر مقاومت کل مدار، همچنین جریان و ولتاژ اعمال شده در آن، بر جای می گذارند. برای آشنایی بهتر با انواع مقاومت ها و کاربرد های آن، پیشنهاد می کنیم که حتما مقاله ” مقاومت یا رزیستور چیست؟” را مطالعه بفرمایید. از بارزترین تفاوت مقاومت سری و موازی به این صورت است که در اتصال سری (متوالی)، مقاومت ها به صورت پشت سر هم در یک مسیر قرار گرفته اند و عبور جریان الکتریکی تنها از یک مسیر امکان پذیر خواهد بود. نحوه قرارگیری این نوع مقاومت ها در اتصال سری مشابه دانه های تسبیح است که به دنبال هم و در یک رشته قرار دارند. در حالی که، در اتصال موازی مقاومت ها به صورت شاخه به شاخه به منبع ولتاژ وصل می گردند که عبور جریان الکتریکی دارای چندین مسیر مجزا می باشد. مانند چند لوله که از یک منبع آب منشعب شده اند و جریان آب را بین خود تقسیم می کنند. درک تفاوت مقاومت متوالی و موازی برای تحلیل و طراحی مدارهای الکتریکی بسیار حائز اهمیت است. هنگام انتخاب و خرید انواع مقاومت ها برای یک کاربرد خاص، توجه به توان نامی مقاومت و محاسبه توان مصرفی آن بسیار مهم است. توان نامی یا توان اسمی مقاومت، حداکثر توانی است که یک مقاومت می تواند بدون آسیب دیدن تحمل کند که این مقدار با واحد وات (W) بیان می شود. توان الکتریکی مصرفی مقاومت، نشان دهنده آن است که چقدر انرژی الکتریکی توسط مقاومت به گرما تبدیل می شود.
مقاومت های موجود در بازار دارای انواع مختلفی هستند که انتخاب مناسب هر کدام، می تواند تأثیر بسزایی در عملکرد مدارهای الکتریکی و کاربردهای خاص داشته باشد. برای خرید مقاومت الکتریکی، می توانید به فروشگاه اینترنتی راد الکتریک که عرضه کننده انواع مقاوت های صنعتی با برندهای معتبر اعم از مقاومت ترمز آسانسور گلداستار GOLDSTAR کره، مقاومت هیت سینک دار آرکول ARCOL انگلیس، مقاومت سیمی اهمیت OHMITE آمریکا، مقاومت فلزی تسلا TESLA آلمان، مقاومت شنت او تی کا CCCP OTK روسیه، مقاومت وات بالا OHMITE اهمیت آمریکا، جعبه سلف، جعبه خازن، جعبه مقاومت گلداستار کره و … می باشد، مراجعه کرده و بهترین مقاومت خود را با تضمین کالا و قیمت مناسب از این فروشگاه تهیه و خریداری نمایید. به منظور دریافت مشاوره و آگاهی از قیمت مقاومت سرامیکی دریافت راهنمایی در انتخاب و خرید بهترین انواع مقاومت برای کاربرد های صنعتی خود، می توانید با متخصصین فروش مقاومت در این مجموعه تماس حاصل فرمایید.
تفاوت مقاومت متوالی و موازی
برای درک دقیق تر، تفاوت مقاومت سری و موازی در مدار، بهتر است بگوییم که مقاومت های سری (متوالی) و مقاومت های موازی دو روش اتصال مقاومت ها در مدارهای الکتریکی هستند که هر کدام ، ویژگی ها و کاربردهای خاص خود را دارند. تفاوت مقاومت موازی و سری به این گونه است که در اتصال موازی، مقاومت ها به صورت شاخه به شاخه به منبع ولتاژ متصل می شوند، در حالی که در اتصال سری، مقاومت ها به صورت پشت سرهم در یک مسیر قرار می گیرند. از دیگر تفاوت این دو روش اتصال مقاومت ها را می توان به ولتاژ و جریان در مدار سری و موازی اشاره نمود. در مدار های متوالی (سری)، شدت جریان الکتریکی در تمام مقاومت ها یکسان است و ولتاژ منبع بین مقاومت ها تقسیم می گردد. در حالی که در مدار های موازی، ولتاژ اعمال شده در تمامی مقاومت ها، مقداری یکسان بوده و برابر با ولتاژ منبع تغذیه است و از سوی دیگر، جریان منبع بین شاخه های مختلف مدار توزیع می گردد.
انواع مقاومت های الکتریکی را می توان به دو صورت مقاومت الکتریکی ثابت و مقاومت الکتریکی متغیر تقسیم کرد. پتانسیومتر ها و رئوستا دو نوع مقاومت متغیر هستند که در تنظیم و کنترل جریان در مدار بسیار پرکاربرد می باشد. برای اطلاع از بروز ترین قیمت مقاومت های آزمایشگاهی، تنها کافی است که به فروشگاه آنلاین راد الکتریک مراجعه کرده و یا با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش مقاومت ها تماس حاصل فرمایید تا از جدید ترین قیمت مقاومت رئوستا باخبر شوید.
خواهشمند است برای خرید انواع مقاومت الکتریکی با بهترین کیفیت و قیمت ارزان تنها کافی است که با شماره تلفن درج شده در قسمت زیر با کارشناسان مجرب ما جهت دریافت مشاوره رایگان تماس حاصل فرمایید.
تلفن تماس : 02136614690 موبایل : 09123118834
مدار موازی چیست و چگونه کار می کند؟
همانطور که اشاره شد، مدار موازی نوعی از اتصال قطعات الکتریکی (مانند مقاومت ها، لامپ ها، خازن ها و غیره) در یک مدار است که به صورت شاخه به شاخه به منبع ولتاژ وصل می گردد. به بیان ساده تر، در این نوع اتصال، چندین مسیر مختلف برای عبور جریان وجود دارد. برای درک بهتر مدار موازی، می توان آن را به سیستم لوله کشی آب، تشبیه نمود که در آن چند لوله از یک منبع اصلی آب انشعاب گرفته اند. در مدار موازی، در صورت بروز مشکل یا خرابی در یکی از قسمت های مدار، کارکرد کلی مدار دچار اختلال نخواهد شد و سایر اجزای مدار به عملکرد خود ادامه خواهند داد. از ویژگی های کلیدی مدار موازی را می توان به ولتاژ یکسان، تقسیم جریان، کاهش مقاومت کل و عملکرد مستقل شاخه ها اشاره نمود. مدارهای موازی، اغلب در سیم کشی های خانگی مورد استفاده واقع می شوند، زیرا این ساختار اجازه خواهد داد که دستگاه های گوناگون بتوانند به صورت کاملا مستقل به کارکرد خود ادامه دهند.
ویژگی های کلیدی مدار موازی
- ولتاژ یکسان: یکسان بودن ولتاژ در دو سر تمامی قطعات و برابر بودن آن با ولتاژ منبع تغذیه است.
- تقسیم جریان: جریان الکتریکی کل مدار، بین شاخه های موازی تقسیم می شود. عبور جریان از هر شاخه به مقدار مقاومت آن شاخه بستگی دارد.
- کاهش مقاومت کل: با افزایش تعداد قطعات متصل به صورت موازی در یک مدار، منجر به افت مقاومت کل مدار می شود.
- عملکرد مستقل شاخه ها: در مدار موازی، چنانچه یکی از مسیرهای جریان (به عنوان مثال، در اثر سوختن یک لامپ) مختل شود، سایر مسیرها بدون تغییر به کار خود ادامه می دهند و جریان الکتریکی در آن ها برقرار خواهد شد.
مدار متوالی یا مدار سری چیست؟
مدار متوالی یا مدار سری نوعی دیگر از اتصال قطعات الکتریکی (مانند مقاومت ها، لامپ ها، خازن ها و … ) در یک مدار است که به صورت پشت سرهم و در امتداد یکدیگر قرار گرفته اند، به طوری که عبور جریان الکتریکی تنها از یک مسیر ممکن خواهد بود. برای درک بهتر مدار سری یا متوالی، مهره های تسبیح را مثال میزنیم که مشابه قطعات در مدار سری هستند و نخ تسبیح نیز مانند مسیر جریان الکتریکی عمل می کند. از ویژگی های کلیدی مدارهای سری شامل جریان یکسان، تقسیم ولتاژ، افزایش مقاومت کل و قطع مدار با خرابی یک قطعه می باشد.
ویژگی های کلیدی مدار سری (متوالی)
- جریان یکسان: شدت جریان الکتریکی در تمام نقاط مدار سری، مقدار ثابتی دارد.
- تقسیم ولتاژ: ولتاژ منبع بین قطعات تقسیم میشود. مجموع ولتاژ های دو سر هر قطعه برابر با ولتاژ منبع است.
- افزایش مقاومت کل: مقدار مقاومت معادل در مدار سری، از مجموع مقاومت های دیگر مدار به دست می آید. از این رو، افزایش تعداد قطعات در این نوع مدارها، مقاومت کل مدار افزایش مییابد.
- قطع مدار با خرابی یک قطعه: اگر یکی از قطعات در مدار سری خراب شود (مثلاً یک لامپ بسوزد یا یک مقاومت قطع شود)، جریان در کل مدار قطع میشود و مدار از کار میافتد.
خواهشمند است برای دریافت قیمت مقاومت سرامیکی با بهترین کیفیت کافی است که با شماره تلفن درج شده در قسمت زیر با کارشناسان مجرب ما جهت دریافت مشاوره رایگان تماس حاصل فرمایید.
تفاوت مدار موازی و متوالی در چیست؟
در این بخش می خواهیم به بررسی چند مورد از اصلی ترین تفاوت مدار موازی و متوالی (سری) بپردازیم. در مدارهای موازی، میزان جریان بین تمامی اجزاء تشکیل دهنده مدار به طور یکسان تقسیم می شود، اما در مدار سری ( متوالی )، جریان در تمام بخش ها یکسان است. در مدارهای موازی، ولتاژ در تمام اجزاء یکسان است. در حالی که، ولتاژ در مدارهای متوالی بین تمامی اجزاء تقسیم خواهد شد. مدارهای طراحی شده به صورت موازی در هنگام عملکرد، دارای مقاومت کل کمتری خواهند بود، اما مدارهایی که به شکل متوالی ساخته می شوند، مقاومت در کل افزایش پیدا می کند. از دیگر تفاوت مدار موازی و متوالی (سری)، قطع یکی از قطعات در مدار است، اگر یکی از قطعات در مدار موازی قطع شود، سایر قطعات همچنان به کار خود ادامه می دهند و جریان در آن ها برقرار خواهد بود. اما اگر یکی از قطعات در مدار سری (متوالی ) خراب شود و یا از کار بیفتد، عبور جریان در کل مدار مختل شده و قطع می گردد. این امر ناشی از وجود تنها یک مسیر برای هدایت جریان الکتریکی در این نوع مدارها است.
فرمول محاسبه مقاومت معادل موازی و سری
-
فرمول مقاومت معادل مدار سری
در اتصال سری مقاومت ها، مقدار مقاومت کل مدار برابر با مجموع مقادیر تک تک مقاومت ها به دست می آید.
-
فرمول مقاومت معادل موازی
در محاسبه مقاومت معادل در مدارهای موازی، مقاومت معادل مدار، به روشی متفاوت محاسبه می شود. بدین ترتیب که معکوس مقادیر تک تک مقاومت الکتریکی موازی ( یعنی حاصل تقسیم عدد 1 بر مقدار هر مقاومت که با R نمایش داده میشود) با هم جمع شده و نتیجه ی این جمع، برابر با معکوس مقدار مقاومت معادل مدار خواهد بود.
مقاومت سری و موازی چیست؟
مقاومت سری و موازی، روشی از اتصال مقاومت ها در مدارهای الکتریکی است که نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند. در مدار سری، مقاومت ها به صورت متوالی و در یک راستا پشت سرهم قرار می گیرند و عبور جریان الکتریکی تنها از یک مسیر امکان پذیر می باشد. در اتصال سری، جریان عبوری از تمام مقاومت ها یکسان بوده و ولتاژ منبع بین مقاومت ها تقسیم می شود. تقسیم ولتاژ، محدود کردن جریان، اندازه گیری مقاومت، استفاده در مدار های سنسوری و تطبیق امپدانس از کاربرد های این مقاومت سری به شمار می رود. در مدار موازی، مقاومت ها به صورت شاخه به شاخه به منبع ولتاژ متصل می شوند، به طوری که جریان الکتریکی از چند مسیر عبور می کند. ولتاژ دو سر تمام مقاومت ها در اتصال موازی یکسان بوده و جریان کل مدار بین شاخه ها تقسیم می شود. مهم ترین کاربرد مقاومت های موازی، کاهش مقاومت کل مدار است. وقتی چند مقاومت به صورت موازی متصل می شوند، مقاومت معادل مدار از کوچکترین مقاومت موجود در مدار نیز کمتر میشود. این ویژگی در مواردی که نیاز به عبور جریان بیشتر از یک بخش از مدار باشد، بسیار مفید است.
چه زمانی می توانیم از مدار سری و موازی استفاده کنیم؟
انتخاب بین این دو نوع اتصال، تابعی از الزامات مدار و عملکرد مورد نظر بستگی دارد. مدارهای سری، در مواردی که هدف، تقسیم ولتاژ، تنظیم جریان یا افزایش مقاومت کلی مدار باشد، به کار گرفته می شود. در حالی که مدار های موازی، زمانی که به تقسیم جریان، افزایش توان جریان دهی یا ارتقای سطح اطمینان پذیری سیستم مد نظر باشد، مورد استفاده قرار می گیرد.
خواهشمند است برای دریافت قیمت و خرید مقاومت الکتریکی با بهترین کیفیت، کافی است که با شماره تلفن درج شده در قسمت زیر با کارشناسان مجرب ما جهت دریافت مشاوره رایگان تماس حاصل فرمایید.
تفاوت سیم کشی سری و موازی
در سیم کشی سری و موازی، دو روش اصلی برای اتصال قطعات الکتریکی در یک مدار هستند. این دو روش تفاوت های اساسی در نحوه عبور جریان، تقسیم ولتاژ و عملکرد کلی مدار دارند. درک این تفاوت برای طراحی، نصب و عیب یابی مدارهای الکتریکی بسیرا حائز اهیمت است.
1. سیم کشی مدار سری (متوالی)
در سیم کشی مدار سری، اتصال قطعات الکتریکی به صورت پشت سر هم و در یک مسیر واحد بوده و عبور جریان الکتریکی و تنها از یک مسیر امکان پذیر می باشد. در مدار سری، جریان الکتریکی در تمام نقاط مدار مقدار ثابتی دارد و ولتاژ منبع تغذیه بین قطعات تقسیم می شود. به این ترتیب که مجموع ولتاژهای دو سر هر قطعه برابر با ولتاژ منبع است. طبق فرمول زیر می توان گفت :
- فرمول جریان در سیم کشی مدارهای سری (متوالی)
در سیم کشی مدار متوالی (سری)، جریان کل مدار در تمام نقاط مدار سری، یکسان است.
- فرمول ولتاژ در سیم کشی مدارهای متوالی (سری)
مجموع ولتاژهای دو سر تمام قطعات در مدار سری، همیشه برابر با ولتاژ منبع است.
2. سیم کشی مدار موازی
در سیم کشی مدار موازی، اتصال قطعات الکتریکی به منبع ولتاژ به صورت شاخه به شاخه می باشد، به طوری که جریان الکتریکی در چند مسیر عبور خواهد کرد. در مدار موازی، ولتاژ دو سر تمام قطعات متصل به صورت موازی و یکسان بوده و جریان کل مدار بین شاخه ها تقسیم می شود.
- فرمول جریان در سیم کشی مدارهای موازی
در سیم کشی های موازی، جریان کل مدار برابر با مجموع جریان های هر یک از قطعات خواهد بود.
- فرمول ولتاژ در سیم کشی مدارهای موازی
در سیم کشی موازی برخلاف مدارهای متوالی (سری)، ولتاژ در تمام نقاط مدار یکسان است.
تأثیر مقاومت بر عملکرد مدارهای سری و موازی
نحوه تأثیرگذاری مقاومت بر کارکرد مدارهای موازی و متوالی (سری) کاملاً متفاوت است. در مدارهای سری، مقدار مقاومت مستقیماً بر شدت جریان و میزان ولتاژ تاثیر می گذارد، در حالی که در مدارهای موازی، تأثیر مقاومت عمدتاً بر تقسیم جریان بین شاخه ها و همچنین مقدار مقاومت کل مدار است و ولتاژ در تمام شاخه ها مقدار ثابتی دارد. در مدارهای متوالی (سری)، تأثیر مقاومت بر جریان و ولتاژ به این صورت است که با افزایش مقدار مقاومت در مدار، باعث کاهش جریان کل مدار می شود و این رابطه براساس قانون اهم (V = IR) استوار است، که اگر ولتاژ منبع ثابت باشد، افزایش مقاومت (R) به کاهش جریان (I) منجر می شود. همچنین، در این نوع مدارها، ولتاژ منبع بین مقاومت ها تقسیم می شود. در مدارهای موازی، با تغییر مقاومت در هر شاخه، صرفا بر میزان جریان عبوری از همان شاخه تاثیر گذار است و تغییری در ولتاژ اعمال شده در مدار ایجاد نمی کند. ولتاژ دو سر تمام قطعات در مدار موازی یکسان است و بنابراین، تغییر مقدار مقاومت ها تأثیری بر ولتاژ آنها نخواهد داشت. درک این تفاوت مقاومت سری و موازی برای طراحی و تحلیل مدارهای الکتریکی و انتخاب نوع مناسب اتصال برای کاربردهای مختلف بسیار حائز اهمیت است.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم به بررسی کامل مدارهای موازی و سری همراه با کاربرد ها و تفاوت مقاومت سری و موازی در مدار آشنا کنیم. تفاوت مدار موازی و سری علاوه بر ولتاژ، در مقدار جریانی است که از هرکدام از عناصر عبور می کند. انتخاب بین مدار سری و موازی بستگی به نیازهای خاص مدار دارد. اگر هدف تأمین ولتاژ یکسان برای چند قطعه، افزایش جریان دهی منبع و یا ارتقای سطح اطمینان پذیری سیستم مد نظر باشد، اتصال موازی گزینه بهتری محسوب می شود. اما اگرهدف تقسیم ولتاژ یا محدود کردن جریان باشد، اتصال سری مناسب تر خواهد بود. در بسیاری از مدارهای الکتریکی، ترکیبی از اتصالات سری و موازی به منظور بهبود عملکرد و افزایش بازدهی مورد استفاده قرار می گیرد.