مقالات رله

تفاوت SSR و کنتاکتور چیست؟

مقدمه

در مقاله قبلی با تفاوت رله و کنتاکتور آشنا شدید. حال می خواهیم تفاوت کنتاکتور و SSR را از نظر ساختار، عملکرد و کاربرد چه تفاوت هایی با هم دارند را مورد بررسی قرار دهیم. آشنایی با تفاوت کنتاکتور و SSR باعث می شود تا شما بتوانید هنگام خرید این نوع محصولات، قطعه مورد نیاز خود را خریداری نمایید. کنتاکتور و SSR دو نوع کلید الکتریکی هستند که در سیستم های مختلف برای کنترل بارهای الکتریکی کاربرد دارند. این دو قطعه الکتریکی اگر چه در ظاهر مشابه هم به نظر می ‌رسند، اما از نظر ساختاری و کاربردی تفاوت‌ های اساسی با هم دارند.

کنتاکتور یک نوع کلید الکترومکانیکی است که با استفاده از قطعات متحرکی که دارند، معمولا از آن برای کاربردهای با جریان بالا استفاده می شود. در حالی که رله SSR یا رله حالت جامد یک نوع کلید الکترونیکی است که با استفاده از قطعات نیمه هادی مانند ترانزیستور، تریستور و ترایاک، جریان های الکتریکی در مدارات را کنترل می کند. از رله SSR برای کاربردهایی که نیاز به سوئیچینگ سریع و بدون صدا دارند، مناسب هستند و در محیط هایی که برای جلوگیری از تولید جرقه نیاز است، به کار می رود. یکی از اصلی ترین دلایل مقایسه کنتاکتور و SSR این است که در SSR ها به دلیل عدم وجود قطعات متحرک از سرعت سوئیچینگ سریع و طول عمر بیشتری نسبت به کنتاکتور ها برخوردارند.

رله های الکترونیکی در بازار دارای انواع و اقسام بسیار زیادی هستند که شامل رله روبردی، رله قدرت یا رله آمپر بالا، رله کتابی یا تخت، رید رله یا رله مغناطیسی، رله چپ گرد و راست گرد و … می باشند که هرکدام ویژگی های خاص خود را دارند. اگر به دنبال کنتاکتور و SSR مناسب با نیاز خود هستید، تنها کافی است که با مجموعه راد الکتریک که یکی از بزرگترین نمایندگی سلدوک Celduc فرانسه، کروزت Crouzet فرانسه و کرایدوم Crydom مکزیک در ایران است، تماس حاصل فرمایید. راد الکتریک ارائه دهنده انواع رله الکترونیکی SSR و کنتاکتور با بهترین برند های اروپایی و آسیایی در بازار است و به نسبت کیفیت بالایی که دارد از قیمت ارزان و مناسبی برخوردار می باشد.

 

خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.

  تلفن تماس : 02136614690        موبایل :  09123118834    

 

رله SSR چیست؟

 رله اس اس آر SSR مخفف عبارت Solid State Relay است که در بازار با عنوان های رله حالت جامد، سالید استیت رله، رله الکترونیکی، رله بدون صدا، رله بدون نویز، رله اس اس آر می شناسند. رله حالت جامد یا SSR یک نوع کلید الکترونیکی است که از قطعات نیمه هادی مانند تریستور‌ ها و ترانزیستور‌ ها و یا ترایاک تشکیل شده و استفاده از آن برای کنترل جریان الکتریکی در مدارات به کار می رود. SSR ها در 3 مدل رله SSR تک فاز، رله الکترونیکی SSR دو فاز و رله SSR سه فاز طراحی شده است. تفاوت رله اس اس آر دو فاز با رله SSR تکفاز و رله SSR سه فاز در کنترل مدار های دو فاز AC هستند که در رله SSR تک فاز برای مدارهای تک فاز AC و رله SSR سه فاز برای مدارهای سه فاز AC استفاده می شوند.
عملیات سوئیچینگ سریع، عمر طولانی، قابلیت اطمینان پذیری بالا، عملکرد بی صدا و عدم تولید جرقه از ویژگی های بارز رله SSR به شمار می رود. مزایای رله الکترونیکی SSR باعث شده که در بسیاری از صنایع به راحتی مورد استفاده قرار گیرد.

کنتاکتور چیست و چگونه کار می کند؟

کنتاکتور (Contactor) یک کلید الکترو مغناطیسی است که با استفاده از یک جریان کوچک می توانند یک جریان بزرگ را قطع و وصل نمایند و استفاده از آن در مدارهای قدرت و صنعت به کار می رود. به عبارتی کار اصلی کنتاکتور کنترل جریان های بالا است. در واقع کنتاکتور قابلیت کنترل با ولتاژ های مختلف را دارد. ساختار کنتاکتور ها متشکل از سه بخش اصلی تیغه، بوبین، محفظه عایقی می باشد. کنتاکتور ها (Contactors) معمولا در کابرد های سه فاز مانند موتور های سه فاز، خودرو ها، سیستم تهویه هوا، اتوماسیون چراغ ‌های روشنایی، کلید ستاره مثلث و … استفاده می شوند. عملکرد کنتاکتور ها به دلیل استفاده از قطعات متحرک، سر و صدای زیادی تولید می کنند.

حتما بخوانید:  رله چیست؟ چگونه کار میکند؟

 

 

 

کنتاکتور چیست و چگونه کار می کند؟

 

 

نحوه عملکرد کنتاکتور مشابه رله ها است ولی با این تفاوت که کنتاکتورها از دو هسته E یا U شکل تشکیل شده اند که یکی ثابت و دیگری متحرک می باشد. در بین هسته ثابت، یک سیم ‌پیچ (بوبین) قرار دارد که با عبور جریان از آن نیروی مغناطیسی تولید شده، باعث می شود هسته متحرک به هسته ثابت متصل شود که با حرکت هسته متحرک، تعداد کنتاکت های باز تبدیل به کنتاکت های بسته NC (Normally Close) و تعداد کنتاکت های بسته تبدیل به کنتاکت های باز NO (Normally Open) می‌ شود. این فرآیند به کنتاکتور اجازه می ‌دهد که جریان الکتریکی را در مدارهای قدرت قطع و وصل نماید.

 

خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.

  تلفن تماس : 02136614690        موبایل :  09123118834    

 

تفاوت کنتاکتور و SSR

از مهمترین تفاوت کنتاکتور و SSR را می توان به عملکرد آن ها اشاره نمود. عملکرد کنتاکتور به صورت الکترومکانیکی بوده که با تحریک، کنتاکت های کنتاکتور باز و بسته می ‌شوند، در حالی که عملکرد رله SSR به صورت الکترونیکی است و با استفاده از قطعات نیمه هادی مانند تریستور یا ترایاک و … کنترل جریان الکتریکی در مدار را برعهده می گیرد. از دیگر ویژگی های مقایسه کنتاکتور و SSR را می توان به بی صدا بودن رله SSR و نداشتن تیغه کمکی اشاره کرد ولی در کنتاکتور هر دو عامل وجود دارند.

از کنتاکتور ها عموما برای کاربرد های سه فاز در حالیکه از رله‌ SSR هم در سه فاز و هم در تکفاز استفاده می شود. طول عمر، ابعاد و وزن از بارزترین تفاوت کنتاکتور و SSR است به طوری که طول عمر رله SSR به دلیل عدم وجود قطعات متحرک بیشتر از کنتاکتور می باشد. همچنین رله SSR از وزن و ابعاد کمتری نسبت به کنتاکتور برخوردار است. از تفاوت های دیگر کنتاکتور با SSR در این است که رله حالت جامد SSR به دلیل عدم تولید جرقه در هنگام کلید زنی دارای ایمنی بالاتری نسبت به کنتاکتور می باشد و در مکان های قابل اشتعال مورد استفاده قرار می گیرند.

بهترین مارک کنتاکتور و SSR در راد الکتریک

  • سلدوک Celduc : یک برند معروف فرانسوی است که تولید کننده کنتاکتور و رله‌ SSR می باشد.
  • کروزت Crouzet : این برند فرانسوی تولید کننده رله حالت جامد SSR، کنتاکتور های سایلنت و سایر تجهیزات برق صنعتی می باشد.
  • کرایدوم Crydom : این برند تولید کننده کنتاکتور و رله‌ SSR در مکزیک است.

راد الکتریک نماینده فعال فروش انواع رله در ایران

شرکت راد الکتریک یکی از بهترین و معتبر ترین نمایندگی Celduc سلدوک فرانسه به صورت انحصاری و رسمی در ایران است که مناسب ترین قیمت رله SSR خود را در سر تا سر نقاط شهرهای ایران که در موارد ذیل به آنها اشاره شده است، ارسال می دارد :

  • رله الکترونیکی در استان خراسان رضوی (مشهد)
  • رله حالت جامد در استان البرز 
  • اس اس آر تک فاز در استان زنجان
  • اس اس ار سه فاز در استان تهران (میدان شهدا)
  • اس اس آر CELDUC در استان اصفهان (شهرستان اصفهان)
  • اس اس آر 50 آمپر در استان خوزستان (اهواز)
  • رله جامد SSR در استان بوشهر
  • SSR تک فاز در استان گلستان
  • رله الکترونیکی سه فاز در استان چهار محال و بختیاری 
  • رله اس اس آر در استان آذربایجان غربی
  • رله اس اس ار تکفاز در استان مازندران (غرب مازندران)
  • انواع SSR در استان همدان
  • رله مینیاتوری در استان اردبیل
  • رله الکترونیکی SSR در استان ایلام 
  • انواع رله در استان خراسان جنوبی
  • انواع رله در تابلو برق در استان هرمزگان  
  • رله جامد DC در استان لرستان 
  • رله اس اس ار سه فاز در  استان گیلان
  • انواع رله های الکترونیکی در استان یزد
  • رله الکترونیکی SSR در استان آذربایجان شرقی (تبریز) 
  • رله اس اس ار SSR در  استان مرکزی
  • رله SSR (Solid State Relay) در استان فارس (شیراز)
  • SSR سه فاز در استان سیستان و بلوچستان
  • SSR سلدوک در استان قم
  • کنتاکتور حالت جامد در استان کرمان (شمال استان کرمان)

راد الکتریک به عنوان تنها نماینده فروش انواع رله اس اس آر و بزرگترین وارد کننده و توزیع کننده قطعات الکترونیکی و تجهیزات برق صنعتی در تهران است که امکان ارسال به سایر شهر های ایران را دارد. خواهشمند است، جهت استعلام قیمت انواع رله الکترونیکی SSR و ارسال آن به سر تا سر ایران با ما تماس بگیرید.

حتما بخوانید:  ماژول رله چیست و کاربرد آن

آشنایی با ساختار کنتاکتور و SSR

ساختار کنتاکتور 

کنتاکتورها دارای یک ساختار الکترو مکانیکی هستند که متشکل از بوبین (سیم پیچ)، کنتاکت ها، فنرها، باکس و پوشش می باشند. بوبین (سیم پیچ) یک هسته مغناطیسی سیم پیچی شده است که جزء اصلی کنتاکتورها محسوب می شود و زمانی که جریان برق از آن عبور می کند، یک میدان مغناطیسی ایجاد می کند. با ایجاد نیروی الکترومغناطیسی کنتاکت های متحرک به کنتاکت های ثابت متصل می شوند. از فنر ها به منظور بازگرداندن کنتاکت‌ ها به حالت اولیه پس از قطع جریان کویل یا بوبین استفاده می شود. محفظه یا پوشش، معمولاً از پلاستیک یا فلز ساخته شده ‌اند تا از اجزای داخلی کنتاکتورها محافظت نمایند.

ساختار رله SSR 

SSR ها، رله های کاملا الکترونیکی هستند که بدون قطعات متحرک و با استفاده از عناصر نیمه هادی مانند ترانزیستور، ترایاک و یا تریستور می توانند جریان الکتریکی در مدار را قطع و وصل نمایند. بسیاری از SSR ها برای دفع گرما نیاز به هیت سینک دارند تا از داغ شدن بیش از حد نیز جلوگیری نمایند.

 

خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.

  تلفن تماس : 02136614690        موبایل :  09123118834   

 

مقایسه کنتاکتور و SSR از لحاظ ساختار فیزیکی

هنگام بررسی تفاوت کنتاکتور و SSR، باید به ساختار و اجزاء داخلی، سایز و شکل ظاهری و نحوه اتصالات و سیم‌ کشی آنها نیز توجه داشته باشید. 

  • ابعاد و اندازه: کنتاکتور ها معمولاً از انظر ابعاد بزرگ ‌تر از رله SSR هستند.
  • نصب و اتصالات : کنتاکتورها برای نصب به سیم ‌کشی پیچیده‌ تری برای قطع و وصل کردن نیاز دارند، در حالی که SSR ها به راحتی در مدارات الکترونیکی قرار می گیرند.
  • مقاومت محیطی : SSR ها معمولاً از پلاستیک فشرده ساخته شده اند تا از آنها در برابر گرد و غبار و رطوبت محافظت نمایند.
  • نگهداری و تعمیرات : رله حالت جامد یا SSR چون بدون قطعات متحرک عمل می‌ کنند، نیاز کمتری به تعمیر دارند، در حالی که کنتاکتور ها اغلب به تمیز کردن و جایگزینی کنتاکت ‌ها نیاز دارند.

کنتاکتور و SSR چگونه کار می کنند ؟

کنتاکتور و SSR سلدوک CELDUC دو نوع از پرکاربردترین تجهیزات کلید زنی الکتریکی در بازار هستند که در کنترل جریان های الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرند. مکانیزم کاری کنتاکتور به صورت  الکترومکانیکی است که با استفاده از کویل الکترومغناطیسی (بوبین یا هسته سیم پیچی شده)، جریان بزرگتری را قطع و وصل می‌ کند و استفاده از آن معمولا در موتورها، پمپ ‌ها و سیستم ‌های نورپردازی و … کاربرد دارند. مکانیزم کاری SSR یا رله حالت جامد (Solid State Relay) به صورت الکترونیکی بوده که بدون استفاده از قطعات متحرک، عملیات سوئیچینگ را انجام می‌ دهد. رله SSR متشکل از قطعات نیمه هادی مانند TRIAC، ترانزیستور و تریستور است که می تواند ولتاژهای خروجی AC و DC را در ترمینال‌ های کنترل اعمال نمایند.

کنتاکتورها به دلیل مکانیزم الکترومکانیکی که دارند در حین کار سر و صدای زیادی تولید می کنند در حالی که عملکرد SSR کاملا بی صدا بوده و به دلیل عدم وجود قطعات متحرک از سرعت سوئیچینگ بسیاری بالایی برخوردار می باشند. از تفاوت اصلی کنتاکتور و SSR می توان به کارایی آن اشاره نمود، SSR ها عموما برای کاربرد های تک فاز و سه فاز و کنتاکتورها معمولاً فقط برای کاربردهای سه فاز کارایی دارند.

رله SSR چگونه کار میکند؟

 

 

 

مزایا و معایب استفاده از کنتاکتور چیست؟

کنتاکتور سلدوک CELDUC دارای مزایا و معایبی هستند که به شرح زیر می پردازیم :

1. مزایا کنتاکتور 

  • توانایی کنترل جریان‌ های بسیار بالا
  • دوام و عمر طولانی در صورت استفاده صحیح
  • قابلیت استفاده در مدارهای AC و DC
  • قابلیت تعویض آسان قطعات در صورت خرابی

2. معایب کنتاکتور

  • تولید صدا هنگام عملکرد
  • سایش مکانیکی به مرور زمان
  • نیاز به فضای بیشتر برای نصب
  • محدودیت در تعداد دفعات قطع و وصل مکرر

مزایا و معایب استفاده از رله حالت جامد (SSR)

رله SSR سلدوک CELDUC فرانسه دارای مزایا و معایبی هستند که به شرح زیر می پردازیم :

1. مزایا SSR (Solid State Relay) 

  • عملکرد بی ‌صدا
  • سرعت قطع و وصل بسیار بالا
  • عدم تولید جرقه و افزایش ایمنی
  • کاهش سایش و نیاز به نگهداری کمتر

2. معایب رله SSR 

  • حساسیت به دمای بالا و نیاز به هیت ‌سینک مناسب
  • محدودیت در تحمل جریان‌ های بسیار بالا
  • ممکن است در برابر پالس ‌های ولتاژ بالا آسیب‌ پذیر باشند
  • هزینه بیشتر نسبت به کنتاکتور های مکانیکی

 

خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.

  تلفن تماس : 02136614690        موبایل :  09123118834    

 

نحوه عملکرد رله SSR ( رله حالت جامد / رله الکترونیکی SSR)

رله الکترونیکی SSR یا رله حالت جامد یا سالید استیت رله (Solid State Relay)، یک نوع رله الکترونیکی است که برخلاف رله های مکانیکی فاقد قطعات متحرک بوده و با استفاه از عناصر نیمه هادی مانند تریستور، ترایاک یا ترانزیستور و … به کنترل جریان الکتریکی در مدارات می پردازد. از رله SSR در مداراتی که تعداد دفعات قطع و وصل جریان الکتریکی در آنها زیاد است به کار می رود. عملکرد رله اس اس آر SSR به دلیل عدم استفاده از قطعات مکانیکی، کاملا بی صدا بوده که همین امر باعث طولانی تر شدن عمر آن نسبت به کنتاتورها می باشد. تغییرات ولتاژ یا جریان ورودی AC یا DC در رله اس اس آر SSR از طریق تریستور یا ترانزیستور با پاسخگویی سریع و دقت بالا کنترل می شود.

حتما بخوانید:  رله کنترل بار چیست و نصب رله کنترل جریان

 

 

نحوه عملکرد رله الکترونیکی SSR

 

 

کاربرد کنتاکتور و SSR

کنتاکتور و SSR‌ از پرکاربرد ترین محصولات سلدوک Celduc هستند که در کنترل جریان های الکتریکی به کار می روند و برای کاربرد های مختلفی استفاده می شوند. کنتاکتور ها معمولا برای قطع و وصل کردن جریان های الکتریکی با توان بالا به کار می روند و استفاده از آن در مدارهای قدرت برای کنترل موتورها، خازن ‌ها، ترانسفورماتورها، چراغ‌ های بزرگ و دیگر بارهای الکتریکی با جریان بالا نیز کاربرد دارند.

اکثر کنتاکتور ها به کنتاکت‌ های کمکی مجهز هستند که اعمال فرمان های اضافی مربوط به کنترل کنتاکتور ها را انجام می دهند. درحالی که SSR یا رله حالت جامد با استفاده از قطعات نیمه هادی مانند تریستور یا ترایاک و … می توانند سیگنال‌ ها، جریان ‌ها یا ولتاژ ها را به صورت الکترونیکی با عملکرد روشن یا خاموش در مدار حرکت دهند. از مهمترین کاربرد رله SSR CELDUC سلدوک را می توان به کنترل شیرها و شیرهای برقی، کنترل تجهیزات گرمایشی و سرمایشی، کنترل موتورها، حفاظت از تجهیزات، کنترل سیستم ‌های روشنایی، تقویت سیگنال‌ ها، ایزولاسیون مدارها و … اشاره نمود.

کلام آخر

ما در این مقاله سعی کردیم در رابطه با مفهوم کنتاکتور و SSR توضیح مختصری ارائه دهیم. حالا که با تفاوت های SSR و کنتاکتور در موارد مختلف آشنا شدید، می توانید با توجه به تفاوت کنتاکتور و SSR با آگاهی بیشتر برای خرید رله SSR یا کنتاکتور تصمیم‌ گیری نمایید. شرکت بازرگانی راد الکتریک به عنوان تنها نماینده انحصاری انواع رله‌ های الکترونیکی SSR سلدوک Celduc فرانسه، رله Crouzet کروزت فرانسه، رله Crydom کرایدوم مکزیک و سایر برند های اروپایی و آسیایی در ایران است که شما می توانید هر یک از دو محصول کنتاکتور و SSR خود را با کیفیت بالا همراه با اطمینان خاطر خریداری نمایید.

 

 

کنتاکتورها به صورت الکترومکانیکی عمل می کنند در حالی که عملکرد رله SSR به صورت الکترونیکی بوده و بدون استفاده از قطعات متحرک کار می کنند. کنتاکتورها دارای تولید صدا و جرقه هستند در حالی که SSR بدون صدا و جرقه می باشد و استفاده از آنها در محیط هایی که قابل اشتعال هستند، کاربرد دارند. از کنتاکتور عموما برای کاربرد های سه فاز ولی رله SSR هم برای کاربرد های سه فاز و هم برای کاربردهای تک فاز مورد استفاده قرار می گیرند. از دیگر تفاوت کنتاکتور و SSR می توان به وزن و ابعاد آن اشاره نمود. وزن و ابعاد رله SSR کمتر از کنتاکتورها می باشد.

رله SSR به صورت الکترونیکی به قطع و وصل جریان الکتریکی می پردازد و به دلیل عدم وجود قطعات مکانیکی، سر و صدایی تولید نمی کنند و نسبت به کنتاکتورها عمر طولانی تری دارند و دچار سایش فیزیکی نمی شود. رله الکترونیکی SSR برای کاربرد هایی که نیاز به سرعت بالا، دقت و تکرار پذیری دارند، مناسب ترند.

بله، رله SSR هم مانند کنتاکتور ها در جریان های بالا برای بارهای مقاومتی (المنتی) استفاده می شود.

قیمت یکی از المان هایی است که در هنگام خرید کنتاکتور و SSR باید به آن توجه کرد. مزایای بیشتر رله SSR نسبت به کنتاکتور باعث شده که قیمت رله SSR نسبت به کنتاکتورها بالاتر باشد.

بله، رله SSR (Solid State Relay) به جای کنتاکتور قابل استفاده است. SSR ها هم مانند کنتاکتورها می توان از آن برای کاربردهای تک فاز یا سه فاز استفاده نمود. این رله اس اس آر SSR به دلیل سرعت بالا و کنترل راحت تر می تواند جایگزین مناسبی برای کنتاکتور ها محسوب شود.

از کاربرد های رایج کنتاکتور در صنایع مختلف را می توان به کنترل ژنراتور ها، ترانسفورماتور ها، بانک‌ های خازنی و سوئیچینگ خطوط انتقال برق، کنترل استارت موتور، کنترل ماشین‌ های ریسندگی، بافندگی و رنگرزی و ... اشاره نمود. در حالی که از کاربردهای SSR در صنایع مختلف شامل کنترل تجهیزات حفاظتی، کنترل بارهای DC، کنترل سیستم‌ های گرمایش القایی و کنترل فرآیندهای ذوب، کنترل دما، کنترل سرعت و کنترل رطوبت و ... می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

14 + سیزده =