مقدمه
در مقاله رله الکترونیکی SSR چیست؟ با انواع رله، مزایا، کاربرد و عملکرد رله آشنا شدید. حال می خواهیم در این مقاله به بررسی مفهوم رله برق صنعتی، انواع، مزایا و کاربرد رله در تابلو برق صنعتی و همچنین تفاوت های کلیدی رله برق صنعتی و کنتاکتور بپردازیم. رله (Relay) یکی از پر کاربرد ترین قطعات الکتریکی است که از آن به عنوان کنترل کننده جریان الکتریکی در مدارات استفاده می شود. رله هم مانند یک کلید عمل می کند ولی با این تفاوت که بدون دخالت دست انسان با هدایت یک مدار الکتریکی، قطع و وصل جریان برق را انجام می دهد.
رله ها در بازار با برند ها و قیمت های مختلفی وجود دارند که از بهترین و معتبرترین برندها را می توان به Celduc سلدوک فرانسه، Crouzet کروزت فرانسه و Crydom کرایدوم مکزیک نام برد. فروشگاه راد الکتریک به عنوان تنها نماینده انحصاری رله SSR سلدوک، رله اس اس آر کروزت Crouzet و رله الکترونیکی SSR کرایدوم Crydom در بازار ایران است که به صورت اورجینال و با کیفیت عالی محصولات خود را در اختیار مشتریان قرار می دهد. برای خرید رله با کیفیت بالا و قیمت مناسب، بهتر است که با ویژگی ها و مشخصات فنی آن آشنایی کافی داشته باشید. همچنین جهت استعلام قیمت رله سلدوک فرانسه Celduc، رله کروزت فرانسه Crouzet و رله کرایدوم مکزیک Crydom تنها کافی است که با کارشناسان مجرب مجموعه راد الکتریک تماس گرفته و راهنمایی و مشاوره بگیرید.
خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.
رله چیست و چه کاربردی دارد؟
رله (Relay) یک کلید الکتریکی است که وظیفه قطع و وصل کردن سریع جریان الکتریکی در مدار را بر عهده دارد. روش کنترل باز و بسته شدن رله ها در مدار به صورت الکترومکانیکی، الکترونیکی، حرارتی، مغناطیسی و … انجام می شود. ساختمان داخلی رله های الکترومکانیکی از بوبین ( سیم پیچ ورودی )، تیغه مشترک (COM)، کنتاکت باز (NO-Normal Open) و کنتاکت بسته (NC-Normal Close) تشکیل شده است. از رایج ترین کاربرد رله می توان در ماشین آلات سنگین، سیستم برق خودروها، سیستم های روشنایی و تهویه مطبوع، آسانسور ها، تابلو برق های صنعتی، تجهیزات پزشکی مانند دستگاه های دیالیز و … اشاره نمود.
رله ها در بازار دارای انواع مختلفی هستند و هرکدام براساس کارایی که دارند، عملکردشان با هم متفاوت است. بنابراین برای اینکه با اصل کار رله و نحوه عملکرد آنها آشنا شوید، ما در این مقاله رله الکترونیکی SSR را به شما توضیح خواهیم داد. رله SSR یا رله حالت جامد یک نوع رله الکترونیکی است که فاقد قطعه متحرک (کنتاکت) بوده که با استفاده از قطعات نیمه هادی مانند تریستور، ترایاک و ترانزیستور قادر به کنترل جریان الکتریکی با توان بالا می باشد. در واقع عملکرد رله اس اس آر SSR به این گونه است که از مدارهای الکترونیکی برای انتقال سیگنال استفاده می کند. رله SSR سلدوک Celduc، رله الکترونیکی SSR کروزت Crouzet و رله اس اس آر SSR کرایدوم Crydom جزو برندهای شناخته شده و معروف در بازار هستند که توسط راد الکتریک، تنها نماینده رسمی برندهای اروپایی و آسیایی در ایران عرضه می گردد.
رله در تابلو برق صنعتی
رله تابلو برق صنعتی یکی از پر کاربرد ترین قطعات الکتریکی است که در تابلو برق های صنعتی نقش بسزایی دارد که با محفاظت از تجهیزات، افزایش ایمنی و کارایی سیستم، به طور قابل توجهی به صنعت برق کمک می کند. در حقیقت اساس کار رله در تابلو برق مشابه کنتاکتور است که از آن جهت قطع و وصل کردن مدارهای الکتریکی به کار می رود. رله برق صنعتی شامل رله الکترومکانیکی، رله حالت جامد یا SSR، رله حرارتی (بی متال)، رله مغناطیسی و … است که می تواند جریان برق را در سیستم های صنعتی کنترل نماید. رله (Relay) در ساخت تابلو برق و وسایل الکتریکی بسیار پرکاربرد می باشد. کاربرد رله در تابلو برق برای محافظت از سیستم های الکتریکی در برابر اضافه بار، افت ولتاژ، اتصال کوتاه، روشن و خاموش کردن موتورها، پمپ ها و تقویت سیگنال های کنترلی یا ایزوله کردن بخش های مختلف مدار استفاده می شود.
کاربرد رله در تابلو برق
رله تابلو برق از مهمترین قطعات الکتریکی در ساخت انواع تابلو برق های صنعتی است که برای کارهایی مانند حفاظت از مدار، کنترل موتور ها، فعال کردن سیستم های روشنایی، تعویض بارهای پرقدرت و مدیریت توالی های کنترل پیچیده استفاده می شود. رله تابلو برق صنعتی از دو کاربرد بسیار مهم بهره برده که در موارد ذیل به آن اشاره شده است :
1- ایزوله الکتریکی بین قسمت کنترل و بار
2- افزایش توان خروجی PLC (تقویت توان خروجی بخش کنترلی) و سایر تجهیزات داخل تابلو برق و آسانسورها
رله در تابلو برق چگونه کار می کند؟
رله در تابلو برق شامل انواع مختلفی مانند رله الکترومکانیکی، رله حالت جامد یا SSR، رله الکترومغناطیسی، رله PLC، رله حرارتی، رله صنعتی و … است که عملکرد هرکدام باهم متفاوت می باشد. در واقع نحوه کار رله برق صنعتی این است که با یک سیگنال بسیار ضعیف می تواند تجهیزاتی که دارای جریان بالا هستند را کنترل نمایند. برای انتخاب رله تابلو برق صنعتی، بهتر است از برندهای معتبر و شناخته شده Celduc سلدوک فرانسه، Crouzet کروزت فرانسه و Crydom کرایدوم مکزیک مجموعه راد الکتریک که تنها نمایندگی انحصاری برندهای اروپایی و آسیایی در ایران است، خریداری شود تا از کیفیت و اصالت کالا اطمینان حاصل نمایید. راد الکتریک با کمال افتخار اعلام می دارد که بزرگترین فروشنده رله الکترونیکی اس اس آر در بازار تهران است که مناسب ترین قیمت رله SSR را همراه با کیفیت عالی به کارخانجات سراسر ایران از جمله شهرستان های زیر ارسال می دارد :
- رله حالت جامد در استان سمنان (شهرستان سمنان)
- اس اس آر تک فاز در استان زنجان (شهرستان زنجان)
- SSR تک فاز در استان چهارمحال و بختیاری (شهرستان شهرکرد)
- رله الکترونیکی سه فاز در استان سیستان و بلوچستان (شهرستان زاهدان)
- اس اس آر 50 آمپر در استان آذربایجان شرقی (شهرستان تبریز)
- رله اس اس آر در استان خراسان جنوبی (شهرستان بیرجند)
- رله اس اس ار تکفاز در استان اردبیل (شهرستان اردبیل)
- انواع SSR در استان آذربایجان غربی (شهرستان ارومیه)
- رله اس اس ار سه فاز در استان البرز (شهرستان کرج)
- اس اس ار سه فاز در استان اصفهان (شهرستان اصفهان)
- اس اس آر CELDUC در استان تهران (شهرستان تهران)
- رله الکترونیکی در استان ایلام (شهرستان ایلام)
- رله جامد SSR در استان خراسان شمالی (شهرستان بجنورد)
- رله جامد DC در استان کردستان (شهرستان سنندج)
- رله اس اس ار SSR در استان خوزستان (شهرستان اهواز)
- رله SSR (Solid State Relay) در استان خراسان رضوی (شهرستان مشهد)
- SSR سه فاز در استان قزوین (شهرستان قزوین)
- SSR سلدوک در استان فارس (شهرستان شیراز)
- کنتاکتور حالت جامد در استان لرستان (شهرستان خرم آباد)
- نمایندگی اس اس ار سلدوک در استان قم (شهرستان قم)
- نمایندگی celduc سلداک در استان مرکزی (شهرستان اراک)
- رله اس اس آر SSR سه فاز در استان مازندران (شهرستان ساری)
- رله الکترونیکی اس اس آر در استان یزد (شهرستان یزد)
- رله SSR در استان همدان (شهرستان همدان)
- انواع رله های الکترونیکی در استان کرمانشاه (شهرستان کرمانشاه)
- رله الکترونیکی سه فاز در استان کرمان (شهرستان کرمان)
- رله مینیاتوری در استان هرمزگان (شهرستان بندرعباس)
- رله اس اس آر تکفاز سلدوک در استان کهکیلویه و بویراحمد (شهرستان یاسوج)
- رله الکترونیکی SSR در استان گیلان (شهرستان رشت)
- انواع رله در استان گلستان (شهرستان گرگان)
مزایای رله برق صنعتی
رله ها به دلیل مزایای زیادی که دارند، استفاده از آنها در صنعت تا حد زیادی لازم و ضروری است. آشنایی با مزایای رله برق صنعتی می تواند به شما در انتخاب رله در تابلو برق صنعتی یاری نماید که شامل :
- کنترل دقیق
- انعطاف پذیری بالا
- یکپارچه سازی با سیستم های اتوماسیون
- طول عمر و قابلیت اطمینان بالا
- مقرون به صرفه بودن
خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.
انواع رله در تابلو برق
رله ها در تابلو برق صنعتی از لحاظ نوع کاربرد و عملکرد دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام ویژگی و عملکرد مخصوص به خود را دارد. برای معرفی انواع رله در تابلو برق صنعتی و کاربردهای آن به شرح ذیل می پردازیم :
1. رله الکترومغناطیسی
رله مغناطیسی از رایج ترین نوع رله برق صنعتی است که از یک سیم پیچ الکترومغناطیسی برای تحریک و کنترل کنتاکت ها استفاده می کند. هنگامی که جریان از سیم پیچ عبور می کند یک میدان مغناطیسی ایجاد می شود که عمل باز و بسته شدن کنتاکت ها را انجام می دهد. اغلب از رله الکترومغناطیسی در سیستم های کنترل موتور، تابلوهای کنترل و کاربرد های عمومی توزیع برق استفاده می شود.
2. رله حالت جامد یا SSR
از پرکاربرد ترین رله در تابلو برق صنعتی، رله حالت جامد یا SSR است که به صورت الکترونیکی و با استفاده از عناصر نیمه هادی مانند تریستور، ترایاک یا ترانزیستور عملیات سوئیچینگ را انجام می دهد. برخلاف رله الکترو مغناطیسی، SSR ها قطعات متحرک ندارند که همین امر باعث عملکرد سریع و بی صدا در آن ها شده است. رله الکترونیکی SSR، سرعت سوئیچینگ بالا، طول عمر بیشتر و کاهش تولید نویز الکتریکی را ارائه می دهد. از رله اس اس آر SSR معمولا برای کاربردهایی که نیاز به کنترل دقیق مانند سیستمهای کنترل دما، روباتیک، و ساخت نیمه هادی ها دارند، استفاده می شود.
3. رله حرارتی یا بی متال
از رله حرارتی در بازار به عنوان رله اضافه بار حرارتی یا بی متال می شناسند که استفاده از آن برای محافظت از مدارهای الکتریکی در برابر اضافه بار و گرمای بیش از حد به کار می رود. زمانی که دما به بیش از حد تعیین شده می رسد، کنتاکت های رله باز شده و مدار را قطع کرده و از آسیب دیدن تجهیزات جلوگیری می کند. رله های حرارتی معمولا در سیستم های HVAC، ماشین آلات صنعتی و پنل های کنترل موتور استفاده می شود.
4. رله کنترل فاز یا رله حفاظتی
یکی از پرکاربرد ترین انواع رله در تابلو برق، رله کنترل فاز یا رله حفاظتی است که از آن برای محافظت از سیستم در برابر اختلالات شبکه مانند کاهش یا افزایش ولتاژ، عدم تقارن یا جا به جایی فازها به صورت الکترونیکی استفاده می شود. این نوع رله ها به صورت خودکار و سریع به شناسایی و تشخیص خطاهای برقی می پردازد.
5. رله کنترل بار یا رله کنترل جریان
رله کنترل بار یا رله کنترل جریان یک نوع رله الکترو مکانیکی است که از آن جهت محافظت از موتور تجهیزات الکتریکی در برابر افزایش جریان یا اضافه بار استفاده می شود.
6. رله زمانی (تایمر)
رله تایمر یا رله زمانی یکی از پرکاربرد ترین انواع رله در تابلو برق صنعتی است که عمل قطع و وصل در مدار الکتریکی را به صورت اتوماتیک و بر پایه زمان انجام می دهد. از جمله رله زمانی را می توان به رله زمانی موتوری یا الکترومکانیکی، رله زمانی الکترونیکی، رله زمانی نیوماتیکی، رله زمانی حرارتی و رله زمانی هیدرولیکی اشاره نمود.
عملکرد رله الکترونیکی SSR
عملکرد رله حالت جامد یا SSR مشابه رله های مکانیکی است که هردو برای قطع و وصل جریان الکتریکی در مدار به کار می روند. تنها تفاوتی که رله SSR با رله الکترومکانیکی دارد این است که هیچ قطعه متحرکی در رله SSR به کار نرفته و از طریق قطعات نیمه هادی مانند تریستور یا ترانزیستور می توانند جریان های الکتریکی با جریان بالا را کنترل نمایند. SSR ها به دلیل نداشتن کنتاکت های متحرک از سرعت سوئیچینگ و طول عمر بالایی برخوردار هستند و در مداراتی که تعداد دفعات قطع و وصل زیاد است، پرکاربرد می باشند. عدم تولید نویز الکتریکی ناشی از جرقه زدن در رله SSR هنگام قطع و وصل جریان، باعث شده که در مکان های اشتعال زا مورد استفاده قرار گیرد.
اساس کار رله چیست؟
رله (Relay) یک نوع سوئیچ الکتریکی است که اساس کار آن به ابن صورت است که با استفاده از یک جریان الکتریکی ضعیف می تواند جریان های الکتریکی با توان بالا را کنترل نماید. استفاده از رله در تابلو برق صنعتی به دلیل ایزوله کردن الکتریکی بین قسمت کنترل و بار و بالا بردن توان خروجی انواع PLC و بقیه تجهیزات داخل تابلو برق کاربرد دارد. رله ها دارای انواع مختلفی هستند که در اندازه ها، شکل ها و توان های متنوع می باشند و برای کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.
تفاوت بین رله برق صنعتی و کنتاکتور
کنتاکتور و رله در تابلو برق صنعتی دو تجهیز الکتریکی هستند که هر دو برای کنترل مدارات الکتریکی به کار می روند. از مهمترین تفاوت رله برق صنعتی با کنتاکتور در ابعاد و اندازه آن است که رله ها عموما از ابعاد کوچکتری در مقایسه با کنتاکتور ها برخوردارند. از رله ها برای کاربرد های تک فاز و سه فاز ولی کنتاکتور ها عموما در کاربرد های سه فاز استفاده می شوند. از دیگر تفاوت کنتاکتور و رله در این است که رله ها معمولا برای کنترل جریان های کمتر اما کنتاکتور ها عموما برای جریان های با توان بالا مورد استفاده قرار می گیرند. کنتاکتور ها به دلیل قطعات مکانیکی که دارند، سرو صدای زیادی را نسبت به رله ها تولید می کنند.
نقش رله در تابلو برق
بخش های مختلفی در تابلو برق وجود دارند که یکی از آن ها رله ها هستند. رله (Relay) در واقع یک سوئیچ الکتریکی است که با دریافت سیگنال های الکتریکی ضعیف، قادر به قطع و وصل جریان در مدارهای پر قدرت می باشد. نقش رله در حفاظت از مدارهای الکتریکی تابلو برق جهت کنترل و تنظیم سرعت موتور ها است که به فرمان خود در می آورد و روشن و خاموش کردن آنها را بر عهده می گیرد. در حقیقت رله (Relay) قادر است که از تجهیزات الکتریکی در برابر اضافه بار، اتصال کوتاه، افت ولتاژ و دیگر خطرات محافظت نماید. با توجه به تنوع وظایف رله ها، انواع مختلفی از آنها در تابلو برق ها به کار برده می شوند که از جمله آنها می توان به رله کنترل فاز، رله کنترل بار، رله SSR، رله آمپر بالا یا رله قدرت، ، رله بی متال (حرارتی)، رله زمانی و … اشاره نمود.
خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.
نحوه اتصال رله در تابلو برق
رله در تابلو برق صنعتی نقش بسزایی را ایفا می کند و وظایف متعددی از جمله کنترل، حفاظت و اتوماسیون را بر عهده دارد. اتصال صحیح رله در تابلو برق برای عملکرد درست و ایمن آن لازم و ضروری است. رله های قابل استفاده در داخل تابلو برق به دو صورت قابل اتصال هستند، یکی به صورت تکی بر روی ترمینال های برق متصل می شود و نوع دیگر به صورت رله برد در سمت راست سوکت ریلی استفاده می شوند که تعداد آنها معمولا 2، 4، 8 و … می باشد.
مهمترین ویژگی رله کدام است ؟
تعیین مهمترین ویژگی رله (Relay) به نوع و کاربرد آن بستگی دارد. به طور کلی می توان برخی از مهمترین ویژگی های رله ها را به شرح زیر برشمرد:
- سرعت سوئیچینگ بالا
- عمر طولانی
- قابلیت اطمینان پذیری
- دقت بالا
- سهولت نصب
- قابلیت تنظیم
- قیمت مناسب
علاوه بر این ویژگی های کلی، رله ها ممکن است از ویژگی های خاص دیگری برخوردار باشند که برای کاربرد های خاص مورد نیاز هستند. به عنوان مثال، رله کنترل فاز یا رله حفاظتی که از ویژگی هایی مانند حفاظت در برابر اضافه بار، اتصال کوتاه و افت ولتاژ برخوردار هستند. در نهایت، انتخاب رله مناسب برای هر کاربرد به عوامل مختلفی از جمله نوع کاربرد، ولتاژ و جریان مورد نیاز، قابلیت های مورد نیاز و بودجه بستگی دارد.
بهترین برندهای رله در تابلو برق صنعتی
برندهای متنوعی در بازار وجود دارند که انتخاب بهترین برند در انواع رله ها می تواند در کیفیت و ویژگی های خاص رله تاثیر گذار باشد. برندهایی مانند سلدوک Celduc، کروزت Crouzet و کرایدوم Crydom از معتبر ترین و شناخته شده ترین برندهایی هستند که در تولید رله و انواع رله الکترونیکی SSR فعالیت دارند. فروشگاه راد الکتریک به عنوان تنها نماینده انحصاری رله SSR سلدوک Celduc، رله الکترونیکی SSR کروزت Crouzet و رله اس اس آر کرایدوم Crydom با قیمت مناسب و کیفیت خوب در بازار ایران می باشد. این شرکت یکی از بهترین توزیع کنندگان انواع رله حالت جامد SSR با برندهای اروپایی و آسیایی در ایران است که تمامی محصولات خود را همراه با کیفیت عالی در اختیار مشتریان قرار می دهد.
نحوه استفاده از رله در تابلو برق صنعتی
رله (Relay) یکی از مهمترین قطعات در تابلو برق است که با کمک یک سیگنال کنترلی بسیار ضعیف قادر است جریان های الکتریکی با توان بالا را کنترل نماید و معمولا از آنها برای کنترل و راه اندازی تجهیزات با جریان بالا استفاده می شود. رله از لحاظ ساختار و عملکرد مشابه کنتاکتور است ولی با این تفاوت که رله از ابعاد کوچکتری نسبت به کنتاکتورها برخوردار است.
خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.
وظیفه کنتاکتور در تابلو برق
کنتاکتور ها نوعی کلید کنترل شونده با ولتاژ است که از مهمترین اجزای تابلو برق های صنعتی محسوب می شوند. وظیفه اصلی کنتاکتور در تابلو برق قطع و وصل کردن جریان الکتریکی با دریافت سیگنال از مدار فرمان می باشد. کنتاکتور در مکان هایی که تعداد خطوط قدرت و خطوط فرمان بالا است، مورد استفاه قرار می گیرد. به کنتاکتورها کلید الکترومغناطیسی، کلید خودکار قطع و وصل و کنتاکت گر گفته می شود. کنتاکتورها بسته به نوع کاربرد در جریان ها و ولتاژ های مختلفی تولید می شوند و معمولا در مدار های با جریان و ولتاژ بالا، به طور صحیحی کار می کنند.
طریقه نصب رله تابلو برق صنعتی
نصب رله در تابلو برق می تواند کمی پیچیده باشد، اما با رعایت نکات ایمنی و دقت کافی، می توانید به راحتی این کار را انجام دهید. رله ها به دو صورت تکی بر روی ترمینال های برق و به صورت رله برد قابل اتصال هستند. برای نصب رله تابلو برق صنعتی باید به نکاتی همچون انتخاب رله با برند معتبر و شناخته شده، ولتاژ و جریان مدار، نوع حفاظت مورد نیاز اعم از اضافه بار، اتصال کوتاه، افت ولتاژ، افزایش ولتاژ و تعداد پایه ها یا کنتاکت هایی که یک رله دارد، توجه نمایید. رله ها در ابعاد و قیمت های مختلفی موجود هستند که متناسب با نیاز خود باید خریداری نمایید.
نقش رله کنترل فاز در تابلو برق
رله کنترل فاز یا رله حفاظتی یک نوع رله الکترومکانیکی است که نقش بسزایی را در کنترل و نظارت تجهیزات الکتریکی جهت تشخیص اختلات شبکه اعم از ولتاژ بیش از حد، افت ولتاژ، عدم تقارن فاز، توالی فاز و … بر عهده دارد. رله کنترل فاز یکی از مهمترین تجهیزات حفاظتی است که در تابلو برق های صنعتی کاربرد دارد. دما و حرارت یکی از دلایل اصلی خرابی موتور ها و تجهیزات در تابلو برق ها هستند، به همین دلیل از رله کنترل فاز جهت محافظت از تجهیزات الکتریکی در برابر گرمای بیش از حد توسط جریان بالا استفاده می شود. رله کنترل فاز به عنوان یک تجهیز کنترلی ساده در دو نوع رله کنترل فاز تک فاز و رله کنترل فاز سه فاز دسته بندی شده و به بازار عرضه می گردد.
خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.
کاربرد رله کنترل فاز در تابلو برق
رله کنترل فاز یکی از پر کاربرد ترین تجهیزات در تابلو برق صنعتی است که از آسیب دیدن تجهیزات برقی در برابر ولتاژ بیش از حد، افت ولتاژ، عدم تقارن فاز، توالی فاز و … محافظت می کند. کاربرد رله کنترل فاز در تابلو برق شامل مواردی است که به آن اشاره شده است:
- بالا رفتن دمای بیش از حد موتور در اثر ولتاژ نا متقارن
- کنترل عملکرد موتور در اثر تغییرات ولتاژ
- حفاظت در برابر کارکرد موتور معکوس
- تنظیم جهت چرخش درایو
- کارکرد درست منابع حساس سه فاز
- کنترل اتصال تجهیزات متحرک
انواع رله کنترل فاز
رله کنترل فاز دارای انواع مختلفی هستند که هرکدام عملکرد های حفاظتی خاصی را ارائه می دهند و در موارد ذیل به آن اشاره شده است:
1. رله عدم تعادل فاز
عدم تعادل فاز، از رایج ترین مشکلات در موتورهای الکتریکی سه فاز است که باعث بالا رفتن دما و ایجاد اختلال در موتورهای AC می شود. با استفاده از رله عدم تعادل فاز می توانید میزان طول عمر موتورها را افزایش داده و از هزینه بالا جهت تعمیرات آنها جلوگیری نمایید.
2. رله توالی فاز
توالی فاز نادرست در موتورهای سیستم های سه فاز می تواند مشکلاتی اعم از گرمای بیش از حد، لرزش و صدا، چرخش معکوس موتور و حتی احتمال آتش سوزی را به وجود آورد. با استفاده از رله توالی فاز دیگر این مشکلات را نخواهید داشت و به صورت دائمی توالی فاز قابل کنترل می باشد.
3. رله خرابی فاز
خرابی فاز، ممکن است بر اثر عواملی همچون سوختن فیوز، معیوب بودن سیم پیچی ترانسفورماتور و خرابی تجهیزات اتفاق بیافتد و باعث توقف موتورهای سه فاز گردد. به همین دلیل استفاده از رله خرابی فاز در رله تابلو صنعتی بسیار حائز اهمیت است.
4. رله پایش ولتاژ
کارایی و عملکرد تجهیزات الکتریکی در سطوح ولتاژ های مختلف باعث آسیب دیدن اجزای الکتریکی در تابلو های برق صنعتی شده و سطح پایین ولتاژ هم باعث متوقف شدن کارکرد موتور ها و کنتاکتور ها می شود. به همین دلیل استفاده از رله پایش ولتاژ می تواند عملکرد ولتاژ تجهیزات را در میزان حداقل و حداکثر کنترل نماید.
نحوه اتصال رله کنترل فاز به تابلو برق
رله کنترل فاز یکی از مهمترین تجهیزات حفاظتی در تابلو برق های صنعتی است که وظیفه حفاظت از موتورها و سایر تجهیزات الکتریکی در برابر نوسانات ولتاژ و توالی فاز نامناسب را بر عهده دارد. اتصال صحیح رله کنترل فاز به تابلو برق برای عملکرد درست آن لازم و ضروری است. نحوه اتصال رله کنترل فاز به تابلو برق به این صورت است که از خط اصلی، سه فاز گرفته و به ترتیب به ترمینال های L1،L2 و L3 جهت اندازه گیری ولتاژ متصل می کنیم. همچنین رله کنترل فاز دارای کنتاکت هایی با شماره 15 و 16 و 18 است که با نام های کنتاکت های باز، بسته و مشترک معرفی می گردد. در ادامه لازم است که برق مدار فرمان را به کنتاکت شماره 15 وصل نموده و سپس کنتاکت شماره 18 را به بوبین کنتاکتور سری کنیم. پس از بسته شدن کنتاکت شماره 18 کنترل فاز در مدار شروع به کار کرده و کنتاکت 16 باز می شود. کنتاکت شماره 16 به عنوان یک زنگ هشدار است که از ایجاد خطا در کنترل فاز کاربر را مطلع می سازد.
مزایای استفاده از رله حفاظت در تابلو برق صنعتی
استفاده از رله حفاظت در تابلو برق صنعتی دارای مزایای زیادی است که در موارد زیر به آن اشاره شده است :
- افزایش ایمنی: رله حفاظت قادر است که از تجهیزات تابلو برق صنعتی در برابر خرابی و آتش سوزی جلوگیری نماید.
- کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری: رله حفاظت با جلوگیری از خرابی تجهیزات تابلو برق صنعتی، می تواند منجر به کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری شود.
- افزایش بهره وری: رله حفاظت با جلوگیری از خرابی تجهیزات الکتریکی منجر به افزایش بهره وری می شود.
خواهشمند است برای استعلام قیمت رله سلدوک Celduc و جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک تماس حاصل فرمایید.
رله کنترل بار چیست؟
رله کنترل بار یا رله اضافه بار در واقع تجهیزی است که از آن جهت محافظت از تجهیزات الکتریکی در برابر جریان بیش از حد و اضافه بار استفاده می شود.
تفاوت کنترل فاز و کنترل بار در تابلو برق صنعتی
رله کنترل بار و رله کنترل فاز دو تجهیز حفاظتی است که در انواع سیستم های مدار فرمان و تابلو برق های صنعتی کاربرد دارد. از تفاوت رله کنترل فاز و رله کنترل بار را می توان به حفاظت آنها از تجهیزات الکتریکی اشاره نمود که در رله کنترل فاز برای محافظت از تجهیزات در برابر افت ولتاژ و افزایش ولتاژ و عدم تقارن ولتاژ فازها استفاده می شود. در حالی که رله کنترل بار برای محافظت از تجهیزات در برابر اضافه بار و جریان بیش از حد به کار می رود. از رله کنترل فاز در موتور ها، ترانسفورماتور ها، تجهیزات الکتریکی حساس و … استفاده می شود ولی از رله کنترل بار در سیم ها، اتصالات، تجهیزات الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرد. در نهایت، اگر تجهیزات شما به ولتاژ حساس هستند، از رله کنترل فاز و اگر تجهیزات الکتریکی شما در معرض اضافه بار یا جریان بیش از حد هستند، از رله کنترل بار استفاده نمایید.
نقشه نصب رله در تابلو برق
نقشه نصب رله در تابلو برق به نوع رله، نوع تابلو برق و کاربرد مورد نظر بستگی دارد. با این حال، به طور کلی، جهت آموزش نصب رله در تابلو برق صنعتی، مراحل نصب رله تابلو برق که در موارد زیر آمده باید انجام شود:
1. آماده سازی
- قبل از شروع، محل نصب رله را در تابلو برق مشخص کنید.
- از ابزار و تجهیزات لازم برای نصب تهیه نمایید.
2. اتصال سیم ها
- سیم های برق ورودی و خروجی را به ترمینال های مربوطه روی رله وصل کنید.
- از سیم های مناسب با سایز صحیح استفاده نمایید.
- اتصالات را به طور کامل و محکم ببندید.
3. نصب رله
- رله را بر روی سوکت ریلی یا براکت مخصوص در تابلو برق نصب کنید.
- از پیچ های مناسب برای محکم کردن رله استفاده نمایید.
4. تنظیمات
- در صورت نیاز، تنظیمات رله را مطابق با کاربرد مورد نظر انجام دهید.
5. تست رله
- پس از نصب و تنظیم رله، عملکرد آن را تست کنید.
- از یک منبع برق مناسب برای تست رله استفاده نمایید.
- از صحت عملکرد رله در شرایط مختلف اطمینان حاصل فرمایید.
بررسی شباهت ها و تفاوت های کنتاکتور و رله
عملکرد کنتاکتور و رله در تابلو برق صنعتی مشابه هم هستند که در جهت کنترل بارهای الکتریکی و مدیریت جریان الکتریکی استفاده می شوند. از تفاوت کنتاکتور و رله را می توان به کاربرد آن اشاره نمود. رله ها معمولاً برای کاربرد های تک فاز و کنتاکتورها عموما در کاربرد های سه فاز به کار می روند. از دیگر تفاوت کنتاکتور و رله در ظرفیت جریان آنها است که معمولا رله ها برای کنترل جریان های کمتر و کنتاکتورها عموما برای جریان های بالا کاربرد دارد. در ضمن ابعاد و اندازه رله ها به نسبت کنتاکتورها، کوچک تر هستند و در کنترل دستگاه های کوچک و متوسط مورد استفاده قرار می گیرند. تمامی رله ها دارای کنتاکت های متحرک هستند، به جز رله SSR که فاقد قطعات متحرک بوده و از قطعات الکترونیکی برخوردار می باشد. عملکرد و کارایی کنتاکتور ها به دلیل قطعات مکانیکی که دارند، سر و صدای حاصل از کار کردن در آنها به مراتب خیلی بیشتر از رله ها می باشد.
کلام آخر
رله برق صنعتی و کنتاکتور ها از مهمترین اجزای ضروری در تابلو برق های صنعتی هستند که امکان کنترل دقیق، افزایش ایمنی و راندمان بهبود یافته را در توزیع برق ارائه می دهد. در تابلو برق صنعتی بخش های مختلفی وجود دارند که یکی از آن ها رله ها می باشند. همانطور که گفته شد، رله (Relay) یک سوئیچ الکتریکی بسیار سریع است که در تابلو برق و تجهیزات الکتریکی همانند یک کلید عمل می کند با این تفاوت که باز و بسته کردن جریان را با هدایت یک مدار الکتریکی انجام می دهد. در حقیقت کنتاکتور و رله در تابلو برق صنعتی توانایی محافظت از تجهیزات الکتریکی در برابر اضافه بار، اتصال کوتاه، افت ولتاژ و دیگر خطرات را دارد. فروشگاه راد الکتریک یکی از برترین نمایندگی انحصاری رله سلدوک Celduc فرانسه، رله کروزت Crouzet فرانسه و رله کرایدوم Crydom مکزیک در ایران است و به نسبت کیفیت بالایی که دارد از قیمت ارزان تری برخوردار می باشد.