مقالات رله

انواع رله الکترونیکی

Relay-Celduc-Radelect
3.5/5 - (6 امتیاز)

مقدمه

رله (Relay) یک کلید الکتریکی است که برای قطع و وصل کردن جریان الکتریکی در مدارات به کار می رود. در واقع اساس کار رله الکتریکی شبیه به کنتاکتور است که برای کنترل جریان برق در یک مدار استفاده می شود. انواع مختلفی از رله وجود دارند که از جمله انواع رله الکتریکی را می توان به رله SSR یا رله حالت جامد، رید رله یا رله مغناطیسی، رله PLC، رله روبردی، رله قدرت یا رله آمپر بالا، رله برد الکتریکی، رله کنترل فاز، رله کنترل سطح مایعات، رله حرارتی (بی متال) و … اشاره نمود. در صورتی که قصد آشنایی با قطعات الکترونیکی را دارید، بهتر است با انواع رله و کاربرد های آن آشنا شوید. انواع رله تابلو برق صنعتی از مهمترین قطعات الکتریکی هستند که در ساخت انواع تابلو برق و وسایل الکتریکی کاربرد دارند و کاربرد رله های الکترونیکی در سیستم‌ های کنترل روشنایی، پمپ آب، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، پکیج و شوفاژ، تابلوهای برق، آلارم ها و آژیرها، راه ‌اندازی فن‌ های کم‌ مصرف، چراغ تبلیغاتی، کنترل ترافیک، مخابرات، فرآیندهای حفاظتی سیستم های برق و … می باشد.

برای خرید انواع رله الکترونیکی با کیفیت بالا و قیمت مناسب، بهتر است که با ویژگی ها و مشخصات فنی آن آشنایی کافی داشته باشید. برای دریافت قیمت و خرید بهترین انواع رله برندهای معتبر و شناخته شده مانند سلدوک فرانسه Celduc، کروزت فرانسه Crouzet و کرایدوم مکزیک Crydom تنها کافی است که با کارشناسان بخش فروش راد الکتریک تماس گرفته و از آنان راهنمایی و مشاوره بگیرید. همکاران ما همواره آماده پاسخگویی به سوالات شما دوستان عزیز در تمام ساعات روز هستند. در این مقاله می خواهیم به بررسی انواع رله و نحوه عملکرد آنها بپردازیم.

انواع رله

انواع مختلفی از رله های الکتریکی وجود دارند که براساس نوع عملکرد، ساختار، کاربرد و سایر ویژگی ‌ها دسته بندی شده اند. در اینجا به برخی از رایج ‌ترین انواع رله‌ الکتریکی می پردازیم:

1. رله الکترونیکی SSR یا حالت جامد

رله اس اس آر SSR یا رله حالت جامد (Solid State Relay) یک نوع رله الکتریکی است که بر خلاف رله های الکترو مکانیکی برای قطع و وصل جریان الکتریکی در مدار از قطعات نیمه‌ هادی مانند تریستور، تریاک یا ترانزیستور استفاده می کند. این نوع رله SSR به دلیل عدم وجود قطعات متحرک از عمر طولانی و سرعت سوئیچینگ بالایی برخوردارند و عملکرد رله الکترونیکی SSR بسیار بی صدا و سریع تر از کنتاکت های مکانیکی می باشد. رله جامد یا SSR نسبت به رله های مکانیکی از نظر کیفیت و طول عمر عملکرد بهتری دارند. رله SSR سلدوک Celduc، رله الکترونیکی SSR کروزت Crouzet و رله کرایدوم Crydom از بهترین رله های الکتریکی هستند که توسط راد الکتریک که تنها نمانیده انحصاری برندهای اروپایی و آسیایی در ایران است، عرضه می گردد.

2. رله‌ الکترومکانیکی

این نوع رله ها از یک یا چند سوئیچ مکانیکی و یک سیم کشی تشکیل شده که برای باز و بسته کردن یک یا چند اتصال از طریق یک آهنربای مغناطیسی استفاده می کند. در واقع سوئیچ ها یا کنتاکت ها در داخل رله به حرکت در آمده و باعث تغییر اتصالات الکتریکی در مدار می شود.

3. رله حرارتی (بی متال)

از مهمترین انواع رله در قطعات الکتریکی که برای حفاظت از موتورهای الکتریکی در برابر اضافه بار و گرمای بیش از حد استفاده می شود، رله حرارتی (بی متال) می باشد. در ساختار رله‌ های حرارتی از دو فلز با ضریب انبساط طولی متفاوت استفاده شده است.

4. رله‌ حفاظتی (Protective Relays)

رله حفاظتی یکی از پر کاربرد ترین انواع رله است که استفاده از آن به منظور تشخیص و جلوگیری از وقوع خطرات در سیستم های برقی به کار می رود. این نوع رله ها به صورت خودکار و سریع به شناسایی و تشخیص خطاهای برقی می پردازد.

5. رله تایمر ( زمانی )

رله زمانی یا رله تایمر از پرکاربرد ترین انواع رله های الکتریکی است که همانند سایر رله ها وظیفه کنترل جریان الکتریکی را برعهده دارد ولی با این تفاوت که عمل قطع و وصل را در مدار الکترونیکی به صورت اتوماتیک و بر پایه زمان انجام می دهد.

رله (Relay) چیست؟

رله الکتریکی در واقع یک کلید هوشمند است که تحت کنترل سایر مدارات الکترونیکی، قطع و وصل کردن جریان الکتریکی در مدار را از راه دور کنترل می کند. از رله های الکتریکی در مدارات فرمان استفاده می شود و در اکثر دستگاه های برقی رله ها به عنوان کنترل کننده جریان الکتریکی در مدارات به شمار می رود. رله (Relay) از مهمترین قطعات الکتریکی است که در ساخت انواع تابلو برق و وسایل الکتریکی به کار می رود. رله‌ ها با وجود ظاهری ساده ای که دارند، نقشی حیاتی را در دنیای برق و صنعت ایفا می ‌کنند و استفاده از آن در سیستم‌ های کنترل روشنایی، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، پمپ آب، پکیج و شوفاژ، چراغ تبلیغاتی، آلارم ها و آژیرها، تابلوهای برق، راه ‌اندازی فن‌ های کم‌ مصرف، فرآیندهای حفاظتی سیستم های برق، کنترل ترافیک، مخابرات و … کاربرد دارد.

رله الکتریکی دارای انواع گوناگونی است که از بهترین انواع رله الکترونیکی را می توان به رله اس اس آر SSR سلدوک، رله پی ال سی / PLC، رید رله شیشه ای یا رید سوئیچ شیشه ای، رله مینیاتوری یا رله کوچک، رله قدرت یا رله آمپر بالا ، رله روبردی، رله برد الکتریکی، رله کتابی یا رله تخت، رله کنترل فاز، رله کنترل سطح مایعات و … اشاره نمود. برای خرید انواع رله الکتریکی با قیمت مناسب بهتر است که از فروشگاه راد الکتریک که یکی از بهترین نمایندگی رله سلدوک Celduc فرانسه، رله اس اس آر کروزت فرانسه Crouzet و رله الکترونیکی SSR کرایدوم مکزیک Crydom در بازار ایران است، تهیه و خریداری نمائید. راد الکتریک از بزرگترین توزیع کنندگان و نمایندگی فروش رله الکترونیکی SSR در بازار تهران است که قیمت انواع رله الکتریکی آن به نسبت سایر فروشگاه های دیگر ارزان تر و با کیفیت تر می باشد.

رله چگونه کار می کند ؟

رله ها یک سوئیچ الکتریکی هستند که عملکرد آن در مدارات الکتریکی مانند یک کلید ساده عمل می کند ولی با این تفاوت که باز و بسته شدن آن در مدارات الکتریکی به وسیله سیگنال های الکتریکی کوچک انجام می شود. برای اینکه رله بتواند کار کند به سه جز اساسی مانند سیم پیچ، فنر و کنتاکت نیاز دارد. عملکرد رله به این صورت است که با وارد شدن ولتاژ یا سیگنال های الکتریکی جریانی از آن عبور می کند. این جریان یک میدان مغناطیسی قدرتمندی را در اطراف سیم پیچ مسی ایجاد می کند که با جذب هسته به سمت خود، باعث متحرک شدن کنتاکت‌ های رله شده و در نهایت می تواند باعث قطع یا وصل شدن جریان الکتریکی در مدار شود. رله سلدوک Celduc، رله کروزت Crouzet و رله کرایدوم Crydom جزو برندهای شناخته شده و معروف در بازار هستند که براساس دو نوع ولتاژ کاری AC و DC تقسیم شده اند.

از رله در کجا استفاده می شود؟

رله از مهمترین قطعات الکتریکی است که در ساخت تابلو برق و وسایل الکتریکی بسیار حائز اهمیت می باشد. رله در تابلو برق در واقع یک نوع کلید الکتریکی و الکترو مکانیکی بسیار سریع است که با یک جریان الکتریکی بسیار ضعیف می تواند تجهیزاتی که دارای جریان بالا هستند را کنترل و راه اندازی نماید. رله ها دارای کاربرد های وسیعی می باشند که شما می توانید انواع رله الکترونیکی را در لوازم خانگی، اتومبیل و سایر صنایع مختلف پیدا کنید.

حتما بخوانید:  رله حفاظتی چیست و انواع آن

کاربرد رله

کاربرد رله‌ های الکتریکی بسیار گسترده است که استفاه از آن در صنایع و تجهیزات مختلف، نقشی مهمی را ایفا می ‌کند. اهمیت و کاربرد رله الکتریکی را می توان به کنترل، حفاظت و ایزوله کردن آن در مدار اشاره نمود. از رایج ترین کاربرد رله در صنایع مختلف را می توان به موارد ذیل نام برد:

  • صنعت : رله ها در صنایع مختلف مانند سیمان، فولاد، نساجی، نفت و گاز و … برای کنترل و محافظت از تجهیزات الکتریکی و ماشین آلات سنگین کاربرد دارد.
  • وسایل نقلیه : کاربرد رله‌ های الکتریکی در سیستم برق خودرو، موتورسیکلت و سایر وسایل نقلیه برای کنترل و محفاظت از اجزای الکتریکی مانند چراغ ها، برف پاک کن ها، و سیستم استارت استفاده می شود.
  • ساختمان: رله ها در سیستم های روشنایی، تهویه مطبوع و آسانسور برای کنترل و حفاظت از تجهیزات الکتریکی ساختمان ها کاربرد دارند.
  • لوازم خانگی : کاربرد رله های الکتریکی در لوازم خانگی مانند یخچال، ماشین لباسشویی و تلویزیون برای کنترل و حفاظت از اجزای الکتریکی استفاده می شوند.
  • صنعت پزشکی : رله ها در تجهیزات پزشکی مانند دستگاه های دیالیز، دستگاه های تنفس مصنوعی و مانیتورهای قلبی برای کنترل و حفاظت از اجزای الکتریکی کاربرد دارند.
  • تابلو برق: کاربرد رله در تابلو برق برای محافظت از تجهیزات الکتریکی در برابر اتصال کوتاه، اضافه بار، افت ولتاژ، روشن و خاموش کردن موتورها، پمپ‌ها و تقویت سیگنال‌های کنترلی یا ایزوله کردن بخش‌ های مختلف مدار استفاده می شود.

کاربرد رله تابلو برق

در تابلو برق بخش های مختلفی وجود دارد که یکی از آن ها رله ها می باشد. رله در تابلو برق و مصارف صنعتی دو کاربرد دارد، اولین کاربرد رله ها در تابلو برق ایزوله کردن الکتریکی و دومین کاربرد آن افزایش توان خروجی می باشد. از مهمترین کاربرد های رله های الکتریکی در بالا بردن توان خروجی انواع PLC و سایر تجهیزات داخل تابلو برق می باشد. رله های داخل تابلو برق به دو صورت قابل اتصال هستند، یکی به صورت تکی بر روی ترمینال های تابلو برق نصب می گردد و دیگری به صورت برد رله در سمت راست سوکت ریلی مورد استفاده قرار می گیرد که تعداد آن ها معمولاً 2، 4، 8 و… می باشد.

رله SSR چیست ؟

اصطلاح SSR مخفف (Solid State Relay) به معنی رله حالت جامد است. رله حالت جامد یا SSR یک نوع رله الکترونیکی است که فاقد قطعات متحرک بوده و در ساختار آن از قطعات نیمه هادی مانند تریستور و یا ترایاک استفاده شده است. از رله حالت جامد برای سوئیچینگ (ON/OFF) در مدارات استفاده نمود. عملکرد رله الکترونیکی SSR به دلیل عدم وجود قطعات متحرک بسیار سریع تر از رله های مکانیکی بوده و از طول عمر بالایی برخوردار می باشد. رله جامد یا SSR نسبت به نویزهای الکتریکی از مقاومت بالایی بهره برده و استفاده از آن در کنترل موتورهای الکتریکی، کنترل پنل های خورشیدی، سیستم های گرمایشی و سرمایشی، تجهیزات پزشکی، صنایع اتوماسیون و سایر موارد دیگر بسیار پرکاربرد می باشد.

در ساختار رله حالت جامد دو پیچ بالای آن به عنوان ورودی و خروجی مدار قدرت و دو پیچ پایین آن مربوط به مدار فرمان می باشند. رله جامد یا SSR نسل جدیدی از رله‌ های الکترونیکی است که به جای سیم‌ پیچ و هسته مکانیکی، از قطعات نیمه هادی مانند تریستور یا ترایاک برای کنترل جریان الکتریکی استفاده می کند. این نوع رله الکترونیکی SSR به دلیل مزایای متعددی که نسبت به رله‌ های الکترومکانیکی دارند، به صورت گشترده در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع رله SSR

انواع رله اس اس آر (رله الکترونیکی SSR) براساس ولتاژ ورودی و خروجی شامل موارد زیر می باشد.

1. رله SSR تک فاز

رله SSR تکفاز، از پرفروش ترین انواع رله الکترونیکی اس اس آر SSR است که برای کاربردهای مختلفی اعم از سیستم‌ های الکتریکی و الکترونیکی قابل استفاده می باشد. این نوع رله SSR بسیار سبک بوده و از ابعاد کوچکتر و قابل اطمینان تری برخوردار می باشد. قبل از خرید رله SSR حتما به نوع بارمصرفی، میزان ولتاژ ورودی، جریان، تعداد کنتاکت ها و … را مورد بررسی قرار دهید. برای اطلاع از قیمت رله SSR تکفاز می توانید با کارشناسان راد الکتریک تماس حاصل نمائید.

2. رله حالت جامد SSR دو فاز

رله SSR دو فاز، نوعی رله الکترونیکی یا رله حالت جامد است که از آن برای کنترل بارهای دو فاز AC مانند موتورهای فن و پمپ‌ ها، لامپ‌ های فلورسنت / LED و کنترل المنت ‌های گرمایشی و کوره ‌ها استفاده می شود

3. رله SSR سه فاز

رله الکترونیکی SSR سه فاز یک نوع رله پرطرفدار در صنعت برق است که در کاربرد های مختلفی اعم از حفاظت از موتور، کنترل قدرت و اتوماسیون نقش مهمی را ایفا می کند. از مهمترین مزایای رله SSR سه فاز را می توان به نظارت بر ولتاژ، جریان و فرکانس با دقت بالا اشاره نمود.

4. رله SSR با ولتاژ خروجی AC

از این نوع رله الکترونیکی اس اس آر SSR می توان برای کنترل جریان برق متناوب (AC) استفاده نمود.

5. رله SSR با ولتاژ خروجی DC

از این نوع رله‌ SSR برای کنترل جریان برق مستقیم (DC) کاربرد دارد.

مزایا رله SSR یا رله حالت جامد

  • عمر طولانی : رله جامد یا SSR به دلیل عدم وجود قطعات متحرک عمر طولانی تری نسبت به رله الکترومکانیکی دارند.
  • سرعت سوئیچینگ بالا : میزان سرعت سوئیچینگ (ON/OFF) رله اس اس آر SSR در مدارات بسیار سریع تر از رله الکترومکانیکی می باشد.
  • عملکرد بی صدا: به دلیل نداشتن قطعات متحرک در رله الکترونیکی SSR از عملکرد بی صدایی برخوردار بوده و آلودگی صوتی تولید نمی کند.
  • قابلیت اطمینان بالا : رله الکترونیکی SSR به دلیل کارایی و قابلیت اطمینان بالایی که در نظارت و کنترل سیستم‌ های برق سه فاز دارند، بزرگ شناخته شده است.
  • کاهش تداخل الکترومغناطیسی : عدم وجود نویز در رله اس اس آر SSR استفاده از این نوع رله های الکترونیکی برای کاربردهایی که خطر انفجار یا آتش‌ سوزی وجود دارد، مناسب می باشد.
  • مصرف برق کم: رله‌ SSR در مقایسه با رله‌ های الکترومکانیکی مصرف برق کمتری دارند.

معایب رله اس اس آر SSR

  • قیمت بالا
  • حساسیت به گرما
  • نیاز به هیت سینک

رله حرارتی چیست؟

رله حرارتی یا بی متال یکی از پر کاربرد ترین انواع رله به شمار می رود. رله حرارتی به عنوان یکی از بهترین رله هایی است که برای حفاظت از اضافه بار و گرمای بیش از حد در موتور های الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرد. مهمترین وظیفه رله حرارتی یا بی متال این است که از موتور های الکتریکی در برابر اضافه بار محافظت می کند. به بیان دیگر می توان گفت که رله حرارتی بی متال از گرم شدن بیش از حد موتور الکتریکی نیز جلوگیری می کند.

رله مغناطیسی چیست؟

نوعی دیگر از انواع رله را رید رله (Reed relay) یا سوئیچ رله است که با عملکرد مغناطیسی خود با عنوان رله مغناطیسی در بازار معرفی می گردد. رید رله یا رله مغناطیسی یک نوع رله الکترومکانیکی است که با قرار گرفتن آن در میدان مغناطیسی تیغه های درونی رید رله (کنتاکت) حرکت کرده و عملکرد قطع و وصل را انجام می دهد. ساختار رید رله (سنسور مغناطیسی) بسیار ساده بوده و با سرعت بالایی که دارد می توان از آن در مدارهای با سرعت بالا استفاده نمود. در ضمن لازم به ذکر است که قیمت و خرید رید رله به عوامل مختلفی مانند برند معتبر، نوع رید رله، ولتاژ، جریان، تعداد کنتاکت‌ ها و … بستگی دارد.

رله کنترل فاز چیست؟

کنترل فاز یا رله کنترل فاز یک ابزار هوشمند است که استفاده از آن برای حفاظت و کنترل سیستم های الکتریکی سه فاز در برابر نوسانات ولتاژ، قطع فاز و عدم تعادل فاز مورد استفاده قرار می گیرد. نقش اصلی رله کنترل فاز، کنترل توالی فاز است که با بررسی توالی صحیح فازها در سیستم ‌های الکتریکی سه‌ فاز و در صورت بروز مشکل، برق را قطع می ‌کند. کنترل فاز یا رله کنترل فاز در واقع یک تجهیز حفاظتی و کنترلی است که در تابلو برق های صنعتی کاربرد دارد.

حتما بخوانید:  رله چیست؟ چگونه کار میکند؟

0 تا 100 رله کنترل فاز تک ‌فاز و سه ‌فاز

رله کنترل فاز در واقع ابزاری است که از آن برای حفاظت از موتورهای الکتریکی در برابر تغییر توالی فازها، قطع بودن یک یا دو فاز، عدم تقارن ولتاژ سه فاز و کاهش و افزایش ولتاژ استفاده می شود. انواع مختلفی از رله کنترل فاز در بازار وجود دارد که می توان به رله کنترل فاز تک فاز و رله کنترل فاز سه فاز اشاره نمود. رله کنترل فاز تک فاز عموما برای سیستم های تک فاز با ولتاژ 220 ولت و رله کنترل فاز سه فاز برای سیستم های سه فاز با ولتاژ 380 ولت طراحی شده است. برای انتخاب رله کنترل فاز تک فاز و سه فاز با برند های معتبر و شناخته شده سلدوک Celduc فرانسه، کروزت Crouzet فرانسه و کرایدوم Crydom مکزیک در بازار موجود است که تنها توسط نمایندگی راد الکتریک به صورت انحصاری ارائه می گردد. قبل از خرید انواع رله، ابتدا نیازهای خود را با دقت مشخص کنید و اگر در انتخاب رله مناسب خود تردید داشتید، کافی است که با کارشناسان مجرب بخش فروش فروشگاه راد الکتریک تماس حاصل فرمائید. همکاران ما همواره آماده پاسخگویی به سوالات شما مشتریان عزیز هستند..

نقش رله کنترل فاز در تابلو برق

اختلالات ولتاژ، یکی از مهمترین عواملی است که در سوختن و آسیب رساندن به تجهیزات الکتریکی نقش اساسی را ایفا می کند. نوسان های بیش از حد و کم و زیاد شدن ولتاژ، دو فاز شدن و … از جمله مشکلاتی هستند که در شبکه های برق ممکن است اتفاق بیافتد و عملکرد تجهیزات الکتریکی را مختل نماید. قطعه ای که در تابلو برق خیلی پرکاربرد است، رله کنترل فاز می باشد که از آن برای تجهیزات الکتریکی که با برق سه فاز کار می کنند، استفاده می شود.

تفاوت کنتاکتور و رله

رله و کنتاکتور دو قطعه بسیار پر کاربرد در تجهیزات الکتریکی هستند که عملکرد هر دو مشابه هم می باشدو استفاده از آن دو برای قطع و وصل جریان برق در مدارات الکتریکی به کار می رود. از عمده تفاوت رله با کنتاکتور را می توان به کاربرد آن اشاره کرد که از کنتاکتورها معمولا برای کاربرد های سه فاز درحالی که از رله بیشتر برای کاربرد‌ تک فاز استفاده می شود. از دیگر تفاوت بین کنتاکتور و رله این است که کنتاکتورها برای کاربردهای سنگین با جریان بالا و رله ها برای کاربردهای جریان کم تا متوسط مناسب تر هستند. از تفاوت اصلی بین کنتاکتور و رله در ظرفیت آن ها است که برای تحمل بارهای الکتریکی می باشد. از تفاوت های عمده رله و کنتاکتور این است که از رله برای سوئیچینگ و کنترل بارهای کمتر از 10 آمپر استفاده می شود در حالی که از کنتاکتور برای کنترل و سوئیچینگ بارهای بیشتر از 10 آمپر مورد استفاده قرار می گیرد.

علائم خرابی رله الکترونیکی

رله های الکترونیکی در صنایع و تجهیزات مختلف نقش مهمی را ایفا می کند و با حرکات دقیق خود می تواند قطع وصل کردن جریان الکتریکی را در مدارت کنترل نماید. رله ها هم مانند هر قطعه الکتریکی دیگری می تواند پس از استفاده و با گذشت زمان به دلیل عوامل مختلف دچار خرابی شوند. تشخیص به موقع خرابی انواع رله الکترونیکی می تواند از بروز مشکلات جدی ‌تر و آسیب رساندن به سایر تجهیزات الکتریکی جلوگیری نماید. از رایج ترین مشکلات انواع رله های الکترونیکی را می توان به عملکرد نامنظم رله، گرم شدن بیش از حد، صدای غیر عادی، جرقه زدن، ضربه و لغزش، سایش و پارگی و نوسانات ولتاژ اشاره نمود. اگر رله نتواند جریان الکتریکی را به موقع قطع و وصل نماید، بنابراین ممکن است خراب شده باشد و در حین کار بیش از حد گرم می شود که همین امر بهترین علائم برای خرابی رله الکترونیکی به شمار می رود.

عیب یابی و تعمیر و نگهداری رله های الکترونیکی

رله های الکترونیکی از جمله قطعات مهم در تجهیزات الکتریکی هستند که وظیفه مهمی را در کنترل، حفاظت و ایزوله کردن بخش های مختلف مدار برعهده دارند. به همین دلیل رله ها نیز مانند هر قطعه الکترونیکی دیگری ممکن است که پس از کارکرد طولانی خراب شده و به عیب یابی و تعمیر و نگهداری نیاز داشته باشد. از جمله عواملی که در عیب یابی و تعمیر و نگهداری رله های الکترونیکی باید مورد بررسی قرار گیرد در موارد زیر به آن اشاره شده است:

  • بررسی بصری: ابتدا لازم است که با دقت علائم فیزیکی خرابی رله ها را که مانند سوختگی، ترک خوردگی یا تغییر رنگ وجود دارد، مورد بررسی قرار دهید.
  • آزمایش با مولتی متر: برای بررسی ولتاژ و جریان در ورودی و خروجی رله باید از مولتی متر استفاده کنید.
  • تست با رله مشابه : اگر رله مشابه ای دارید، می توانید به جای رله خراب جایگذاری کنید و ببینید که مشکل حل می شود یا خیر.
  • استفاده از ابزارهای تخصصی : برای عیب یابی دقیق تر رله های الکترونیکی می توانید از ابزارهای تخصصی مانند تستر رله استفاده نمائید.

نحوه تست رله

رله در واقع یک سوئیچ الکتریکی است که برای کنترل مسیر جریان الکتریکی در مدار به کار می رود. از رله های الکتریکی به طور معمول در کاربرد های صنعتی، لوازم خانگی و … استفاده می شوند. بنابراین تست رله به صورت درست و اصولی برای اطمینان از عملکرد صحیح و مطمئن امری لازم و ضروری به شمار می رود. ساختار کلی رله ها از یک بوبین (سیم پیچ) و کنتاکت های NO (Normal Open) و NC (Normal Close) تشکیل شده است. برای تست بوبین رله، ابتدا مولتی متر خود را در حالت تست اهم قرار داده و پراپ ها را بر روی دو پایه بوبین متصل کنید و در این حالت، مولتی متر مقدار کمی اهم را نشان خواهد داد.

این تست رله، به این معنی است که سیم پیچ بوبین دچار قطعی نبوده و بوبین رله تست شده است. روش تست ولتاژی از بوبین و تست اهمی از تیغه های رله، یک روش اصولی و قطعی برای تست رله است که از سالم بودن رله به شما اطمینان می دهد. برای سنجش سلامت تیغه باز رله NO (Normal Open) بهتر است که از یک باتری یا منبع تغذیه 12 ولت به عنوان ابزار تست استفاده کنید. سپس ولتاژ باتری را به دو سر بوبین متصل کرده و عملکرد تیغه ها (کنتاکتورها) مولتی متر یا اهم متر مورد بررسی قرار دهید.

در نهایت مولتی متر را در حالت بیزر می گذاریم و زمانی که ولتاژ باتری به بوبین رله اعمال می شود، صدای هشدار بیزر مولتی متر شنیده خواهد شد. تست سلامت تیغه رله در حالت بسته NC (Normal Close) همانند تست سلامت تیغه رله حالت باز NO (Normal Open) می باشد ولی با این تفاوت که اتصال ولتاژ به بوبین رله صدای بیزر مولتی متر را نخواهیم داشت و مقدار OL بر روی مولتی متر نمایش داده می شود. این روش تست رله، معمولا برای انواع رله های الکترونیکی یکسان است و می توان به سلامت و عملکرد صحیح انواع رله الکترونیکی پی برد.

سوکت ریلی یا رله برد، کدام مناسب ‌تر است؟

انتخاب بین سوکت ریلی و رله برد به نیاز و شرایط شما بستگی دارد. به طور کلی سوکت های ریلی ارزان تر از رله بردها هستند و برای نصب آن به مهارت و ابزار خاصی نیاز ندارد و به راحتی قابل نصب می باشد. نصب سوکت های ریلی در تابلو برق نسبت به رله بردها فضای کمتری اشغال می کند و در صورت خرابی رله به راحتی قابلیت تعویض می باشد. رله بردها نسبت به سوکت‌ های ریلی از قابلیت ‌های بیشتری برخوردارند و می توان از آن برای انجام وظایف مختلف در تابلو برق استفاده نمود. در ضمن رله بردها از نظر ایمنی قابل اعتماد تر از سوکت ‌های ریلی هستند و احتمال ایجاد جرقه و اتصال کوتاه در آنها کمتر است.

نکات مهم در خرید رله

  • برند: رله سلدوک Celduc، رله کروزت Crouzet و رله کرایدوم Crydom از برند های معتبر و شناخته شده موجود در بازار هستند.
  • نوع رله: رله الکترومکانیکی، رله حالت جامد (SSR)، رله حرارتی، رله مغناطیسی و رله زمانی از رایج ترین انواع رله به شمار می رود.
  • مشخصات فنی: ولتاژ، جریان، تعداد کنتاکت‌ ها و دمای کارکرد از سایر ویژگی های رله است که حتما باید با توجه به نیاز خود انتخاب شود.
  • قیمت: قیمت رله‌ ها می‌ تواند بسته به نوع، برند، کیفیت و فروشگاه متفاوت باشد.
حتما بخوانید:  رله چیست؟ چگونه کار میکند؟

تفاوت انواع رله و کلید

رله و کلید از پرکاربرد ترین قطعات الکترونیکی هستند که عملکرد هر دو برای قطع و وصل کردن جریان الکتریکی در مدار استفاده می شوند. از تفاوت های اساسی رله و کلید در مکانیزم عملکرد آن است که رله از یک سیم پیچ و هسته آهنی برای قطع و وصل جریان الکتریکی استفاده می کند در حالی که کلید از یک مکانیزم فیزیکی ساده مانند اهرم و دکمه برای قطع و وصل جریان الکتریکی استفاده می کند. کاربرد رله ها معمولاً برای کنترل جریان ‌های بالا و یا در شرایطی که نیاز به عملکرد از راه دور می باشد، مناسب است در حالی که از کلیدها برای کنترل جریان ‌های کم و یا در مواردی که به کنترل مستقیم نیاز است، استفاده می شود. رله ها ساختاری پیچیده تر از کلیدها دارند و میزان سرعت سوئیچینگ (ON/OFF) آنها به دلیل نیاز به زمان برای ایجاد میدان مغناطیسی و حرکت هسته آهنی، کندتر از کلید ها می باشند. قیمت رله ها به دلیل پیچیدگی بیشتر معمولاً گران ‌تر از کلید ها هستند.

انواع رله الکترونیکی SSR برای کنترل دما و نور

  • رله SSR تک فاز : استفاده از این نوع SSR برای کنترل بارهای تک فاز مانند المنت ‌های حرارتی و لامپ‌ های رشته ‌ای کاربرد دارد.
  • رله اس اس آر SSR سه فاز: کاربرد این نوع رله اس اس آر برای کنترل بارهای سه فاز مانند موتورهای دیمر و سیستم‌ های گرمایشی صنعتی مناسب می باشد.
  • SSR با فیوز داخلی: از این نوع رله الکترونیکی SSR برای محافظت از SSR در برابر اضافه بار استفاده می ‌شود.
  • SSR با خنک کننده: این نوع رله حالت جامد SSR برای کار در شرایط دمای بالا کاربرد دارد.

چرا SSR ها خراب می شوند؟

SSR یا رله حالت جامد در واقع یک المان سوئیچینگ الکترونیکی است که از آن برای کنترل جریان و یا ولتاژهای بزرگتر در مدار به کار می رود. این رله SSR برای سوئیچ کردن بارهای AC و DC کاربرد دارد. SSR یکی از پر کاربرد ترین رله الکترونیکی است که در تابلو برق های صنعتی و اتوماسیون برق ساختمان جایگزین کنتاکتور ها و رله ها مورد استفاده قرار می گیرد. در SSR ها به دلیل اینکه جریان مجاز خروجی SSR و ولتاژ کاری SSR اعم از تحریک کننده و خروجی سمت بار رعایت نمی شود، امکان سوختن اس اس آر SSR وجود دارد. برای جلوگیری از سوختن رله الکترونیکی SSR بهتر است که از برندهای معتبر و شناخته شده مانند SSR Celduc سلدوک فرانسه، Crouzet SSR کروزت فرانسه و Crydom SSR کرایدوم مکزیک که از کیفیت ساخت بالایی برخوردارند، استفاده شود. در واقع اساسی ترین مشکل خرابی SSR ولتاژی با نام REVERSING VOLTAGE است که در خروجی SSR ایجاد می ‌شود و باعث سوختن آن می ‌گردد.

قیمت رله

رله همانند کلید یک نوع قطعه الکتریکی است که از آن برای سوئیچینگ (ON/OFF) در مدارات استفاده می شود. در واقع کاربرد اصلی رله در مدار فرمان و قدرت می باشد. رله ها در بازار دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام براساس ویژگی های خاصی که دارند، مورد استفاده قرار می گیرد. قیمت رله‌ بسته به نوع رله، برند، ولتاژ و جریان، کنتاکت ها و … متفاوت می باشد. برای دریافت قیمت انواع رله الکترونیکی بهتر است که از نمایندگی معتبر راد الکتریک که تنها نماینده انحصاری رله SSR سلدوک Celduc فرانسه، رله اس اس آر کروزت Crouzet فرانسه و رله SSR کرایدوم مکزیک Crydom در ایران می باشد، استعلام بگیرید. راد الکتریک یک همراه همیشگی شما در صنعت برق است که با ما خیال تان از بابت کیفیت و اصالت رله‌ صنعتی آسوده خواهد بود. برای خرید بهترین انواع رله بهتر است به فروشگاه راد الکتریک که تنها نمایندگی انحصاری Celduc در ایران است مراجعه کرده تا بهترین رله با کیفیت همراه با قیمت ارزان را تهیه و خریداری نمائید.

خرید بهترین انواع رله

انواع رله الکترونیکی در بازار شامل رله SSR یا رله حالت جامد، رله مغناطیسی، رله آمپر بالا یا رله قدرت، رله کتابی یا رله تخت، رله بردی، رله کنترل فاز، رله کنترل سطح مایعات، رله روبردی، رله الکترومکانیکی و … می باشد. برای خرید انواع رله الکترونیکی با قیمت مناسب بهتر است که با مشخصات فنی و ویژگی های آن آشنایی داشته باشید. برای استعلام از قیمت و خرید انواع رله تنها کافی است که با کارشناسان مجرب ما در بخش فروش راد الکتریک جهت دریافت مشاوره تماس حاصل فرمایید.

فروش انواع رله

شرکت فنی و مهندسی راد الکتریک یکی از بهترین توزیع کنندگان و نمایندگی انحصاری برند های اروپایی و آسیایی مانند Celduc سلدوک فرانسه، Crouzet کروزت فرانسه و Crydom کرایدوم مکزیک در ایران است. فروش انواع رله در فروشگاه راد الکتریک در انواع ولتاژهای مختلف DC و AC مانند رله 220 ولت، رله 24 ولت، رله 12 ولت، رله 5 ولت، رله 110 ولت، رله 3 ولت، رله 6 ولت، رله 9 ولت و … همراه با کیفیت خوب و قیمت ارزان عرضه می شود. قیمت و فروش رله به نوع ولتاژ تحریک (AC یا DC) ، جریان (آمپر)، تعداد کنتاکت رله (تک کانتکت یا دو کنتاکت) و … بستگی دارد.

کلام آخر

در این مقاله سعی کردیم به شرح کاملی از انواع رله و کاربردهای آن بپردازیم. همانطور که گفته شد، رله یک نوع سوئیچ الکترونیکی است که امکان کنترل سوئیچینگ (ON/OFF) مدارات را بر عهده دارد. اکنون می ‌دانید که انتخاب رله مناسب به نیازهای خاص شما مانند جریان و ولتاژ مورد نیاز، نوع بار (حرارتی یا الکتریکی)، برند و قیمت بستگی دارد. همچنین برای عیب یابی و تعمیر رله به راحتی می توانید با مولتی متر علت خرابی رله را پیدا کرده و میزان جریان و ولتاژ را مورد بررسی قرار دهید. بازرگانی راد الکتریک در حال حاضر با داشتن نمایندگی انحصاری رله SSR سلدوک Celduc، رله اس اس آر کروزت Crouzet فرانسه و رله SSR کرایدوم Crydom مکزیک مفتخر است تا ضمن معرفی محصولات، جدید ترین راهکارهای حرفه‌ ای را در اختیار شما مشتریان گرامی قرار دهد.

 

 

انتخاب رله به نیازهای خاص شما مانند نوع بار، برند، جریان و ولتاژ مورد نیاز، ویژگی‌های خاص رله و ... بستگی دارد.

برای تست رله می توانید از مولتی ‌متر برای اندازه ‌گیری جریان و ولتاژ استفاده کنید.

استفاده از رله در اتوماسیون صنعتی برای کنترل انواع دستگاه‌ ها، موتورها و سیستم‌ های پیچیده مورد استفاده قرار می گیرد تا بتواند فرآیند های تولید و کارخانه را بهبود بخشد.

بله، رله ها ممکن است که در مورد جریان و ولتاژ دارای محدودیت هایی باشند وهمچنین به صورت دوره ای نیاز به نگهداری و تعمیرات دارند.

کاربرد اصلی رله الکتریکی را می توان به کنترل، حفاظت و ایزوله کردن آن در مدار اشاره نمود. در واقع کنترل جریان الکتریکی در مدارات از دیگر کاربرد های اصلی رله به شمار می رود. قابلیت کنترل از راه دور، رله ها را به ابزاری بسیار کارآمد و پرکاربرد در صنایع مختلف مبدل کرده است.

از رله دهای الکترونیکی برای کنترل و حفاظت تجهیزات الکتریکی در تابلو برق مانند موتورها، لامپ‌ها و کنتاکتورها استفاده می‌ شوند. همچنین رله ‌ها می ‌توانند از بروز اتصالات کوتاه و نویزهای الکتریکی جلوگیری کرده و دو مدار را از یکدیگر ایزوله نمایند. رله ها توانایی افرایش توان خروجی دارند و می توانند در جریان ‌های ضعیف را به جریان ‌های قوی ‌تر تبدیل می کنند.

 

نوعی کلید الکتریکی است که برخلاف رله های الکترومکانیکی با استفاده از قطعات نیمه‌ هادی مانند تریستور، تریاک یا ترانزیستور می توانند جریان الکتریکی در مدار قطع و وصل نمایند.

 

رله کنترل فاز در واقع ابزار هوشمند است که از آن برای حفاظت و کنترل سیستم های الکتریکی سه فاز در برابر نوسانات ولتاژ، قطع فاز و عدم تعادل فاز استفاه می شود. رله کنترل فاز در بازار با نام های رله حفاظت فاز، رله خرابی فاز، رله نظارت فاز و رله مانیتورینگ خط می شناسند. رله کنترل فاز یک تجهیز حفاظتی و کنترلی است که در تابلو برق های صنعتی کاربرد دارد.

رله الکترونیکی SSR یا حالت جامد، رله‌ الکترومکانیکی، رله حرارتی (بی متال)، رله‌ حفاظتی (Protective Relays)، رله تایمر ( زمانی )

انواع رله های الکترونیکی در بازار شامل رله SSR یا رله حالت جامد، رله مغناطیسی، رله آمپر بالا یا رله قدرت، رله کتابی یا رله تخت، رله بردی، رله کنترل فاز، رله کنترل سطح مایعات، رله روبردی، رله الکترومکانیکی و ... می باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *